Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 21 януари 2021 г.

Записът на предаването "На Агората..." от днес, темата беше: Какво за мен е Америка?

 


 

АКО ПЛЕЙЪРЧЕТО НЕ РАБОТИ, ГЛЕДАЙТЕ КЛИПЧЕТО (КАКТО ПОтв ГО Е ИЗЛЪЧИЛА) ЕТО ТУК. (Тук може да се гледа и предаването "Изкуството да се живее")

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата. изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

3 коментара:

Анонимен каза...

Привет,

Тази сутрин гледах повторение на предаването Делници по Евроком и там направиха Байдън на 5 пари съвсем аргументирано. Изобщо, там дават свобода на консервативните гледни точки в много по-голям мащаб, отколкото например при вас. Не случайно Евроком преди време взе разни награди за това, че е свободна телевизия. А иначе, в Евроком дъм виждал отразяване достатъчно пространно и на двете гледни точки, което е сигурен показател за свобода на словото и гледните точки.
При вас, например, се отразява доста едната и от време на време малко и от другата, а ако пуснете по някакъв начин анкета сред зрителите, ще се окаже, че болшинството не подкрепят Байдън. Някакви индикации за това съм видял и от телефонните обаждания, които са поне 50% или дори малко повече от на тези, които защитават Бай Дън :)
Ето, например по въпроса с ваксините също отразявате предимно едната гледна точка. Само вашия икономист с половин уста казва и нещо за другата, ама за лошите рискове от ваксините и той си мълчи.
Факт е, че даже супер либералната Германия разкритикува САЩ за това, че спряха профилите на Тръмп по социалните мрежи, защото излиза, че за Германия свободата на словото наистина е ценност, за разлика от САЩ, независимо, че самата Германия доста пострада от Тръмп икономически, но въпреки това, тя няма да подмине запушването на устата му с лека ръка.


гл. ас. д-р Георги Пашев
http://gpashev.com

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, слушат Ви все-още българи и от чужбина. Интересно е, че имате толкова силно позитивна позиция към американската идеология и капитализъм, без да сте ходили там, да я почувствате и преживеете. Аз живея в чужбина (за мое съжаление). Не допускате ли, че за да се поддържа това американско статукво е нужен най-високия военен бюджет в света, военни бази по целия свят, про-американска пропаганда по всяка чуждестранна телевизия, култура, кино и т.н. Всичко това с цел да се засмуче най-добрия човешки ресурс към центъра на капитализма и да се опази "Светия Граал" а именно статуквото на американския империализъм. После се чудете защо в България няма кадри и смели млади, предприемчиви таланти. ББ е пионката на онези на които козирува, и това не е народа, който го е избрал. Това е идеологическа лудост, че капитализма по американски или западноевропейски образец е Пътя, който българите сляпо трябва да следват. Е, оправи ли се нещо за 30 години. Колко още? Огледайте се, всичко в България вече почна да се пише на латиница. И ние ли да сменим Азбуката си като румънци и други съседи преди само 100 години? За да се "оправим" и да сме свободни? Не мислете ли, че българската азбука и слово са ценност? Поне се замислете, по философски.
И ако погледнете обективно на американците, ще осъзнаете колко прост и елементарен народ са те, който се самоубива и масакрира, та дори и води непрекъснато незаконни войни по света. Да не говорим че целият им шоубизнес и холивуд са само порно-скандали или скандали от друг вид! Що за ценности? Това ли е цената на свободата?

Промяната на нас българите, новото възраждане, трябва да дойде отвътре. Нищо няма да се промени в България, ако не осъзнаем това. А когато го осъзнаем, да предприемем стъпка по стъпка по стъпка в правилната посока за нас като общество, народ и съзнание.

Ангел Грънчаров каза...

Тази вечер ще Ви отговоря в поредната емисия на Дискусионен клуб, ще бъде след 20.00 ч. българско време.