Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 26 февруари 2021 г.

Как се прави добро: знате ли кои са "Децата на Уинтън"?


Трогващо до сълзи
Може да бъде изображение с 2 души и стоящи хора
Копирано от Румяна Толова #
facebook.com/rtolova
"Мъжът на снимката се казва Никълъс Уинтън, но се съмнявам името му да ви е познато. Момченцето, което държи в ръце е едно от 669-те еврейски деца, които този британски гражданин спасява от почти окупираната вече Чехословакия в навечерието на Втората световна война.
Историята на неговия подвиг вече е описана и разказвана многократно, но въпреки това той си остава почти неизвестен за широката публика. Една от причините за това е пословичната му скромност – Никълъс Уинтън не споделя за спасяването на тези 669 деца дори със собствената си съпруга, за която се жени след войната. И светът разбира за неговия героизъм едва след като през 1988-та година жена му съвсем случайно намира тетрадката, в която той чинно е записвал имената и адресите на всяко едно от спасените 669 деца.
Удивена от мащаба на неговото дело, съпругата му се свързва с телевизионен продуцент от ВВС, за да разкаже на хората за неговия тих героизъм. Никълъс – след много дълго убеждаване – най-накрая се съгласява да участва в предаване наживо, в което за първи път се разказва неговата история пред света.
Без негово знание, продуцентите издирват едно от спасените деца и я настаняват в публиката на предаването – точно до нейния спасител. Той не подозира нищо чак до края на предаването когато водещата обявява публично коя всъщност е жената, вляво от него. Следва разбира се изненада, сълзи и прегръдки… но Никълъс Уинтън още не подозира какво предстои.
След като емоциите от тази среща след близо 50 години поутихват, водещата задава въпрос: „Има ли в залата други хора, чиито живот е бил спасен от Никълъс Уинтън?“.
Почти цялата публика се изправя на крака. (Можете да видите този покъртителен момент в това видео.
Хората от ВВС са успели да проследят дирите на част от децата и тайно са ги поканили да бъдат в залата и да срещнат своя спасител. Следите на 370 от децата обаче остават изгубени завинаги и те така и не узнават дори името на човека, на когото дължат живота си.
През 2002-ра година Никълъс Уинтън е удостоен от Кралица Елизабет Втора с рицарско звание и титлата „сър“. Два пъти е номиниран за Нобелова награда за мир, но така и не я печели.
Сър Никълъс Уинтън умира в съня си, на 106 години – на 1-ви юли 2015-та година.
Седмица след смъртта му, неговия паметник на гарата в Прага все още е отрупан със свежи цветя…
На следващата година, на мемориалната служба в памет на неговото дело присъстват 27 от спасените деца – заедно със семействата си. В залата са и десетки от наследниците на спасените през 1939-та година деца, които вече не са между живите. Техните деца, внуци и правнуци са разпръснати в целия свят.
Все още живите от тези 669 спасени деца продължават да се събират поне веднъж годишно. Все още ги наричат "Децата на Уинтън"


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата. изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

Няма коментари: