Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 10 февруари 2021 г.

Какво означава да си учител по философия в... Простаколандия?

 


Продължение на беседата ми по темата "Кой е добрият, верният, ефективният начин за обучение на младите по философия?", това е втора част, очертава се да има трета и т.н., само Бог знае кога ще стигна дотам да приема, че съм "изчерпил" тази тема. Между другото ония теми, които поставят за обсъждане философите, обикновено са неизчерпаеми, няма как да бъдат изчерпани, не знам дали ви е известно поне това... 

Както и да е. Приятно гледане ви желая! И бъдете търпеливи, истински важните неща, първо, няма как да ви ги "подаря" аз, тях трябва да си ги направите, сътворите, изобретите само вие лично, на второ място, за къде толкова сте се забързали, по-спокойно живейте, отдайте се на слушането на това или на някое друго клипче, опитайте се да вникнете в мисълта на говорещия, пък на тази база знаете ли в един момент какво чудо ще стане с вас самия? Ами ще разберете сами, но мога да ви предупредя, да загатна само: в един момент в главата ви ще почнат да се раждат съвършено нови, и то съвсем ваши, лични мисли, знаете ли колко велик е този момент?! 

Толкова засега. Бъдете здрави! И до нови срещи! 

ДОБАВКА: Вижте как в новините на bTV е отразена ситуацията в най-решаващия период на конфликта ми в властващите в образованието (малко преди второто ми окончателно "опраскване"-уволнение от мутренската власт през 2017 г.)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...




Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

3 коментара:

Анонимен каза...

Много съм доволен от вашата ТВ, защото тя има нещо, което рядко се вижда, а именно дава правото на всеки водещ да си «плещи» каквото си иска, а това е добра отправна точка за постигане на анархистка свобода. Освен това, всеки има право да се обади на всеки водещ и да го напсува както си иска, което е прекрасно. Изобщо, трябва да има свободи на макс, за да може хората да свикнат с тях.

Даже смятам, че свободолюбието трябва да се разшири още повече и да се гледа на ТВ като на анархистка комуна, в която всеки участва доброволно, дава каквото иска и желае за «общото благо». Аз съм анархист по идеи, но ето, че Е. Тодоров е анархист на практика и ме «бие» и по този показател :) Само с анархизма може да се обясни факта, че Е. Тодоров без пари успява да управлява телевизия толкова години и да излиза продукт на изхода.

Тези, които допринасят за тоз продукт без заплащане, реално също са анархисти, дори и да не си го признават. Доброволчеството е висша ценност. Анархизмът е доказал, че може да бъде ефективен в областта на софта, като «опън сорс» лиценза за софт е един вид анархия в софта, и така беха създадени нелоши програмни среди и продукти и дори ядра на операционни системи като Линукс ядрото, а и цели операционни системи, като десетки и стотици дистрибуции на Линукс :) Някой ще пита — от какво живеят тез, които са създали софта, като не искат пари за разпространението и ползването му? Ами оказва се, че изкарват никак не лоши пари от поддръжката му и от решаване на конкретни казуси и проблеми, покрай ползването му. Естествено, нема да станат милиардери като некои финансови акули, но милионери спокойно могат да станат.

Щом анархията може да бъде ефективна в софта, то навярно е ефективна и на други места, в които има творчески процес, както е телевизията. Затова, предлагам на Е. Тодоров да засили анархията в телевизията си, като:
Проявява скромност, когато го хвалят (понеже анархизма не обича авторитети);
Решенията да се вземат от общо събрание на водещите и другия персонал зад кадър;
Забранени са всякакви избори за личности, а са разрешени само изборите на идеи;
Всички са равни и анархистката община съществува за всички или мускетарския принцип — един за всички, всички за един;
Нечие лично притежание може да стане общо, но само ако неговия собственик ДОБРОВОЛНО го предостави на анархистката община, а не чрез изземване, както е станало при комунистите — насила анархизъм не става;
Всяко познание — архивно видео или книга на водещи в ТВ е добре да може да се разпространява или безплатно или на цена, определена от този, който иска да го «купи», но това не е точно покупка, а по-скоро дарителство — напълно доброволно и осъзнато.

Анархията е дълбоко залегнала в Божите закони — не случайно е писано — ако имаш 2 ризи, дай си едната на Ближния. Ако имаш 2 милиона долара, дай 1 милион за благотворителност. Ако имаш 200 милиарда, дай 100… Лично аз, бих раздал доста, но с уговорката, че за мен трябва да остане достатъчно, така, че да мога да живея достойно — аз и наследниците ми. Исус е живял с учениците си в анархистка община — той е Учителя, те учениците, за които всичко е общо и се споделя (може би освен жените и бельото). Авторитети е нямало, освен авторитета на Отеца, а Сина непрекъснато е подчертавал, че той не е нещо отделно от Отеца, Който Го е изпратил (т.нар. Триединство). Когато си в Бога, егото ти и нуждата някой да те споменава като някакъв голям авторитет, изначално изчезва, а това е също освен Божествен и анархистки принцип.

Анархистите много често са скептични относно религията. Донякъде съм скептичен и аз, но не спрямо Бога, а спрямо земните църкви, които много често са доказвали, че престъпват законите на Бога, като служат не на Него, а на земни власти.



--
Георги Пашев
http://gpashev.com

Ангел Грънчаров каза...

Понеже в качеството Ви на българин хал-хабер си нямате що е това свобода, и понеже сте напълно бос в областта на философията, по тази причина бъркате понятията "свобода" и "свободия" (анархия"). По тази причина Ви се чини, че водещите в ПОтв "плещят" каквото им дойде на акъла, а те всъщност се ползват от свободата си, разликата е от небето до земята. Никаква анархия няма в това, което прави Евгений Тодоров, той не е никакъв анархист, това, което правим ние, водещите, също няма нищо общо с анархията. Всичко възприемате криво съобразно сбърканата си изначална оптика. Но иначе се напъвате да мислите, което не е лошо. Даже е похвално! Трябва просто със занимания с философия да си вдигнете нивото на мислене, но едва ли това ще стане, щото сте изпуснал решаващото за оформянето на съзнанието Ви време.

Анонимен каза...

Искам да питам, колко пари получавате за оная тъпа реклама дето е на траурната агенция? Само ми бърка в нервите, ако трябва да съберем пари, да я махнете.

Както и да е, по принцип най-добре да гледаш как един сърдечен ритъм от систоличен става права линия успоредна на абсцисата и съвпадаща с нея. Това подсъзнателно води до много ужасни неща. Например, може да ти спадне ерекцията. За щастие, не ми се е случвало, но е напълно възможно.


Понеже телевизиите нямате никакви скрупули да пускате каквито и да е реклами, трябва някой да ви контролира по-изкъсо. Например има закон за допустимите реклами по медиите. Очевидно, не трябва да има реклами които например пропагандират насилие или смърт или извършване на друг вид престъпление или като цяло нарушаване на някой божествен закон от десетте божи заповеди поне.

Затова смятам че е добре да се създаде телевизионна инквизиция. Какво мислите по този провокативен въпрос? Не говоря за министерство на истината по Оруел, за някаква бордове защита на християнския морал и ценности.

Изобщо е добре да се помисли по този въпрос принципно. Телевизията не трябва да е изцяло капитализъм, защото тя има важна отговорност да възпитава и младите хора, които я гледат почти без ограничения. Затова тя следва да отговаря на някакви минимални стандарти, които да кажем са консенсусни за всички или поне повечето християнски общества.

Естествено свободата си е свобода, но тя не трябва да нарушава правото на избор на другата личност, която още не е достатъчно зряла.