Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 2 април 2021 г.

Каква цена се плаща у Нашенско ако поискаш да бъдеш човек?

Вчера ми сложиха нова коронка на един почти изчезнал (счупен) зъб. Заедно с работата на стоматолога това удоволствие ми струваше 300 лева. Иначе казано, повече от половината от заплатата ми (работя като пазач за минималната заплата, като се приспаднат данъците вземам малко над 500 лв. чисто!). 

До другата заплата с безработната ми съпруга ще трябва да живеем с 250 лева. Още обаче не сме си платили сметките, които са почти толкова, сиреч, като ги платим, ще излезем на червено. 

Имам още два зъба за правене плюс нови протези (старите ми хлопат и било невъзможно да бъдат ремонтирани повече - защото имам и доста извадени зъби). Знаете, опитах да измоля от г-н Премиеро две 500-еврови банкноти от ония пачки в нощното му чекмедже, но той се направи на изоглавен, уж е "народен чиляк", но очевидно от собствените си пари не обича да дава, обича само да взема!). 

И он ме прати на социалните служби, които се направиха на много честни и като ме изкараха "богат" (щото имам раздрънкана стара кола и наследствена къща на село!) само се подиграха с мен, нищо не помогнаха. 

Та не знам как ще оцеляваме със съпругата ми оттук-нататък заради моите зъби и ченета. 

Пиша тия неща само за да се знае до какво положение мутро-комунисто-гербовашката власт докара едно семейство от двама български учители - опраскаха ни, уволниха ни, лишиха ме от преподавателски права, остракираха ни от образованието само защото се боря за ново образование, за свобода в образованието, за съвременно, демократично, неавторитарно образование, защото имам новаторски подход в приподаването на философията и гражданското образование. 

Сиреч, пиша тия неща само защото ви изнасям един урок - пиша ги, значи, с чисто възпитателна цел. Да знаете какво следва да претърпите ако престанете да живеете като мижитурки, като шушумиги, като мушмороци, инак казано, ако станете свободни человеци. 

За това последното у Нашенско се плаща огромна цена! 

Хубав ден ви желая и приятни размисли!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

2 коментара:

Анонимен каза...

Опасявам се, че вашите зъби никого не интересуват - освен самият вас. Всеки си има пробеми. Решавайте си ги!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мари, и това ли не разбрахте, че тук не става дума за моите зъби, а за нещо съвсем друго? А именно: за Вашата човечност, която, понеже съвсем я немате, сте стигнала дотам да не можете да разберете за какво изобщо говорим...