Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 20 април 2021 г.

От Слави ли зависи сега всичко, само Слави ли требва сега да решава всичко вместо нас, гражданите: откъде-накъде?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е бил в „Пирогов“ за ядрено-магнитен резонанс на коляното след контузия, съобщи БНТ, позовавайки се на Севделина Арнаудова от пресслужбата на ГЕРБ.

След интервенцията премиерът в оставка е пренасочен към друга столична болница за операция. В момента хирурзите го оперират заради скъсан менискус.

Извънредно! Оперират в момента Бойко Борисов

Щом Мохамед не ще да иде в планината, тогава се налага планината да дойде при Мохамед; щом премиер-падишахо Боко не ще да иде у Парламенто, тогава нека Парламенто да дойде у болницата при Боко! :-)

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Сега всички чакат (включително и хората му от неговата парламентарна група!) какво ще каже Слави - ще вземе ли мандата, ще има ли опит да състави правителство - или ще ходим на нови избори "ако Слави така реши", представяте ли си?! Един човек да решава, от един-единствен човек да зависи всичко, било той да е Боко, било да е Слави или някой друг, е недемократично, е авторитарно, е израз на тирания - и на робски манталитет. Как така всичко да зависи от Боко или от Слави, или от някой друг, също така всевластен тиранин-автократ? Що за "демокрация" сме ако всички чакаме до вчера Боко, а от днес нататък Слави да каже какво ще става в свидното ни отечество?! Ами "ние, с гайдите", имам предвид гражданите, нима сме безгласни букви?! Та нали Слави, Боко и кой да е друг много трябва да внимават какво ще решат, щото крайната инстанция все пак сме ние, гражданите, ние, народът?!

И какво излиза: сега, когато Славчу решава еднолично какво ще става, ние, гражданите, подобно на овце, ще гледаме и ще чакаме само, така ли? Не е ли време ние да се намесим, ако искаме нещо да се промени?! Няма ли кой да заяви, че Слави трябва да постъпи така, както искаме ние, мнозинството от гражданите, а какво искаме ние как да се разбере?! Кое е по-добро в момента, от гледна точка на нашия, на гражданите, на народа, интерес: нови избори или правителство, с оглед да се решат някои от най-важните, най-наболелите, не търпящите отлагане въпроси? Слави ли требва да решава всичко вместо нас, гражданите: откъде-накъде? Кой и какъв е Слави, той най-умният ли е?! Той самият, ако наистина е ако не най-умен, то ако поне не е прост (Боко се фали, че му е много убаво и лесно, щот бил прост!), не следва ли този същият Слави в това положение, ако е изобщо некакъв демократ (между популизъм и демокрация има огромна разлика!) да апелира към нас, гражданите и да ни попита какво искаме: незабавни нови избори или за България е по-добре да има ново, и то програмно или експертно правителство, което да управлява докато Парламентът реши някои от най-важните, нетърпящите отлагане въпроси?

Щот има и нещо друго: ами ако Слави, да допуснем, реши, че нема нужда да прави правителство, върне мандата, откаже се да управлява, по този начин нема ли да излезе, че "подава лесна топка" на футбалерино Боко, който след това, на новите избори, да надуе пропаганден глас и да почне да крещи:

"Видехте колко струват тез ваши нови управници?! Можеха да съставят правителство, ама се отказаха, дезертираха, явно не могат да управляват! Явно в таз страна само аз мога да управлявам, гласувайте тогава за мен иначе ке загинете!"

Нема ли така точно да се изтълкува поведението на отказалия властта Слави, т.е. да се окаже в крайна сметка, че Славчу, волю или неволю, съзнателно или несъзнателно, умишлено или неумишено, прави безценни услуги на Боко, нема ли да се окаже, че те двамата са в таен сговор?!

Та требе много да се мисли в тази ситуация, но аз решително възразявам срещу този робски манталитет, който ни подбужда всички да казваме, сякаш сме не человеци, а овце:

"Ами Слави да решава! Квото Слави реши, това ще е! Ний сме тъпанари, но Слави знае най-добре! Он ни е най-умният! Славчу що реши, ке е най-доброто!"

Ето срещу тоз манталитет аз решително възразявам. Щот съм демократ и човек, а не съм покорна овца!

Хубав ден ви желая! Помислете малко над казаното преди да се изхрачите върху мен...


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата. изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Радев няма да връчва нищо на Слави, най малкото защото Слави не е в ръководството на парламентарната група на ИТН. ИТН все още не са получили мандат, пък и да получат те са втора политическа сила, така че да се говори че нещо зависи от тях е пресилено.