Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 април 2021 г.

Защо е глупаво да се робува на стари, немодерни, изветрели представи за монолитно-единна-болшевишко-сталинско-тодорживковско-боковска "демокрация"?


Слави Тр. (подобно на Боко и на избирателите им) страда от съвсем остарели, немодерни, глупави представи за политика, а именно:

1.) Че за да управляваш требе да имаш "абсолютно монолитно мнозинство у Парламенто", което да налага със сталинска сила това, което ти скимне (Сталин имаше 100% мнозинство, Тодор Живков - тоже!), това е рудимент от тоталитарната, от комунистическата, от болшевишката представа за "демокрация", напротив, истинската демокрация е да се води пълноценен дебат между равнопоставени партньори, никой от които нема преимущество само защото, видите ли, зад него стоели ПОВЕЧЕ хора; та нима не е ясно, че в демокрацията е интересно тъкмо това кои са ПРАВИ, кои мислят РАЗУМНО, кои говорят ИСТИНАТА, а не тия, които, видите ли, са МНОГО; нима не е ясно, че МНОЗИНСТВОТО ВИНАГИ ГРЕШИ, а истината обикновено се постига и се пази от малцина?! 

2.) В истинската демокрация тия, които са много и тия, които са малцинство, водят ПРЕГОВОРИ като напълно равнопоставени партньори, защото, подчертавам това, ЗА ИСТИНАТА НЕ СЕ ГЛАСУВА

3.) Който не уважава демокрацията и се поставя над нея, т.е. смета, че може абсолютно сам да мисли по-правилно от всички, т.е. избягва преговорите и не обича дебатите в Парламента, а автократ, е склонен към тиранично управление, Боко видяхте в каква послушна машина за гласуване превърнА Парламенто, в абсолютно същата послушна машина за гласуване иска да превърне Парламенто и учиндолскио умник!

4.) Противно на общоразпространеното мнение, че "конфигурацията в този Парламент е лоша", аз пък смятам, че е чудесна, че е много добра - защото никой нема как да има "монолитно-сталинско-тодорживковско-боковско мнозинство", а по всеки въпрос се налага да се води труден, ала благодатен дебат с оглед убеждаване на колкото се може повече депутати в разумността на едно или друго предложение за решение.

5.) Който робува на глупави, стари, неверни, мухлясали представи за монолитно-сталинско-тодорживковски тип "демокрация", да има много здраве от мен, но той не става за съвременен политик и требва да отиде на боклуко... ако не успее овреме да се освободи от тъй глупавите си и вредни представи!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: