Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 8 април 2021 г.

Какво означава да си философ, т.е. да си истински човек - да си духовна, универсална, свободна личност?

Един приятел, нашенец, който се представя като "А. от Австралия", пак ми е написал дълго писмо, в което отново се мъчи да ми обясни как е правилно да мисля, т.е. отново се опитва на краставичар да продава краставици, и то гнили и прокиснали; какво пише в този свой прокиснал чорбарски опус можете да проверите ТУК, а ето сега моя отговор до него:

Сготвил си пак своя обичаен чорбалък в която туряш кисели като оцет руско-кагелистки опорки, които при мен обаче изобщо не вървят. Иначе поставяш хубави въпроси, за които немаш нужния потенциал да отговориш. Примерно този: какъв съм аз, АИГ, българин, турчин, руснак, нещо смесено и пр.?! И се заплиташ като петел в кълчища като зафанеш да отговаряш. А работите за този, който разбира, са пределно ясни и прости: амче аз съм философ, т.е. съм истински човек и като такъв за мен това нещо, именно националния признак, изобщо не е важно, то просто нема почти никакъв смисъл. Аз значи, запомни добре това, бидейки човек и бидейки най-вече ФИЛОСОФ, съм универсален човек, съм универсална, общочовешка личност, съм личност, която на почвата на свободата има универсални, а значи напълно духовни , иначе казано КОСМОПОЛИТНИ (ОБЩО)ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ, а това са именно ценностите на ХРИСТОВОТО УЧЕНИЕ. 

Оттук можеш да си направиш извода (стига поне малко да вдяваше от философия!), че бидейки свободен, а значи универсален човек, аз съм повече американец от американците (особено такива турско-българско-руски американци като теб, т.е от такива американци, които са обременени от руски, български, турски и от американски ограничения, обременявания!), повече съм французин от французите, повече съм англичанин от англичаните (щото и англичани, и французи, стига да са типово-национални, стига да са масови, страдат от куп английски и френски бремета, ограничения, предразсъдъци и пр.!), повече съм германец от германците, повече съм руснак от руснаците, повече съм българин от българите, повече съм турчин от турците; надявам се сфана вече защо се изразявам така?! 

Ами щото те са типово-масово-национални (а това значи порядъчно безлични!), аз не съм, няма как да бъда впрегнат и притиснат от тия същите бремета, менгемета, ограничения, предразсъдъци и пр., аз съм свободен от тях, аз на нищо не робувам, аз съм единствено РОБ НА ИСТИНАТА и съм също така ФАНАТИК НА СВОБОДАТА (както се изразих на едно място преди години!), панимаеш сега за що ти думам? 

Понапъни се, може и да сфанеш малко. Но за да сфанеш повечко, се иска да си учил сериозно и то години наред, и то истински и то не друго, а тъкмо философия, нещо, което ти липсва страшно много и затова като се зафанеш да мислиш, произвеждаш само въпросните умствено-нихилистични чорбалъци, подправени с руско-кагебистки оцет. 

Това е. Предостатъчно ти казах. Мисли. Ако искаш, мога да започна да те обучавам от а, б, в-то на философията. Това не е лоша идея. Барем нещо ще научиш и може дори и да напреднеш в тази област, дето си толкова объркан, че се заплиташ повече отколкото се заплита в кълчищата всеки герест, ама прост животински петел...


Хайде чао, поздрав от сърце!

ПОСТСКРИПТУМ: Щях за малко да забравя: написал си една направо превъзходна идиотщина, поздравления, че с едно изречение си успял да събереш накуп седем-осем тъпотии. Става дума ето за това твое умствено творение "Моторизираното полуфашистко комуноидно американско общество ще си изпроси подаръка - кармата не може да се избегне, наглеци, знаем ви от приятеля Хитлер...", в нужника като се напъваше ли го измисли?! 

Наскоро срещнах един тъпанар, представящ се, че бил емигрант в... Швейцария, който дойде в основания от мен и Воденичаров Дискусионен клуб и започна в един момент да дърдори простотии от рода на твоите, направо си приличате като две капки вода, толкова, че в един момент си помислих дали това не си ти; изцяло ви съвпадаха "мислите", с извинение, в които обаче нема никаква мисъл, нема ум, нема ценности, нема идеи, нема дух, има само потресаващ нихилизъм, тотално безверие, пълна обърканост и пр. 

Тъй че нема смисъл да ти обяснявам сега как стоят нещата в международната политика, това е доста сложна област, за която вие двамата (и още 5 милиарда човека по свето!) просто немате нужни потенциал да сфанете. Щото не сте учили никога философия, по тази причина мисленето Ви е скопено и неплодовито. 

Толкоз. Требва много да учиш преди да зафанеш сносно да мислиш. 

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров 

ДОБАВКА: Понеже далечният ми събеседник не миряса, а продължи да пише, сред последващите му словесни опуси изрече ето това: "... Ние трябва да държим тия политици тука in Australia под строг контрол, защото те иначе в тъпоумието си ще ни изпържат... За щастие народа в Австралия следи изкъсо тия мекерета, не е както при вас, една грешка и той е вън, това не ви е турското яваш-яваш и го търпят векове, да ви е...а и робския народ...", на което отвърнах ето как:

Правилно е, че гражданите (народът) трябва да държи изкъсо политиците и управниците, да ги държи под контрол, тук съм съгласен с теб. Това е главното за да има действителна и действаща, работеща демокрация. Чат-пат, кой знае как, не пишеш глупости, а казваш сред потока от глупости и някоя верна мисъл, за което те поздравявам. Направи нещо за да се спасиш от глупостите, които ражда обърканата ти глава. Лекарството е едно: усърдни занимания с философия. Философията е противоотровата на глупостта, друго лекарство срещу нея нема. Не е изобретено. Но това не значи, че некои объркани глави могат да бъдат спасени от него, то в много от случаите не действат. Кант примерно смята, че глупостта е нелечима. Май е напълно прав. Аз обаче смятам, че по-голямата част от човеците не са завършени глупаци, а са полу-глупаци (полу-идиоти). Тоест те са на път, вървят, лутат се по пътя от глупостта към (раз)умността (мъдростта). Повечето нема да стигнат до нея, а ще бъдат поробени завинаги от глупостта. Некои обаче могат да се спасят от тази жалка участ. По тази причина и има философия. Ако немаше никаква надежда некой хора да бъдат спасени от робуване на глупостта, тогава философия просто немаше нужда да има. И щяхме да загинем от войнствената глупост и простотия...


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен... 





Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

13 коментара:

Анонимен каза...

То добре, но каква връзка има всичкото това с теб? Никаква.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за комплимента, другарко, ала просто немаше нужда! :-) Апропо, връзката с мен е близо до ума, ала явно немате такъв: аз съм написал горното, другарко! :-)

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, аз съм небезразличен гражданин и от години чета вашия блог. И затова смятам, че вие трябва да бъдете следващият министър на образованието. Как да стане така че да ви предложим на новите управляващи? Ако чакаме те да се сетят да ви поканят за министър на образованието ще трябва много да чакаме. Предлагам на небезразличните граждани да направим нещо за да стигне до тях вашата кандидатура. Вие лично съгласен ли сте да заемете такава една длъжност?

Венцислав Георгиев, ваш бивш ученик от Пловдив

Unknown каза...

Ако не сте гласували за никой гласувайте за 69 годишния Павел Стойков от 56 су

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Стойков ли предлагате за министър на образованието? А на въпроса дали съм съгласен да ме предложат за министър на образованието ще отвърна:да, съгласен съм да ме предложите, не пречи да предлагате който си искате, но това не значи, че някое от предложенията ви ще бъде прието от властващите. Така стоят тия работи у Нашенско...

Анонимен каза...

Ха, ха, много ви се иска да се доберете до властчица, Грънчаров... Ама няма го майсторът.

Ангел Грънчаров каза...

До каква властчица искам да се добера ма, другарко? Вие нима не знаете, че аз (в качеството ми на философ!) отдавна разполагам с най-голямата власт: духовна власт, власт над умовете. Ето примерно Вие самата сте под моята власт и всеки ден четете какво пиша и какво казвам. Хиляди хора се вслушват в моите думи. Това какво е ако не власт и то най-истинската, най-добрата?! :-)

Анонимен каза...

Хайде, хайде, Грънчаров. Безсилното скърцане със зъби не ще ви помогне. :)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, неадекватността Ви е възхитителна, бравос! :-) Кой ли от нас двамата, другарко, "скърца безсилно със зъби"? :-) Наистина това не помага, другарко, затуй вземете направете нещо да се отървете от тъй изгарящата Ви злоба и завист...

Анонимен каза...

Аа-а, няма да се измъкваш като “{универсален човек” – a тогава BG те натикаха в казармата, а сега в охраната... Роби сме на околната среда пич, няма бягане...

А като околна среда Австралия е 10 пъти по-добре от BG, нали все ме питаш...

Но иначе ме изкефи твоя напън за свобода – “универсален човек” !... Пич, това е американска идея от 1970-те, когато пръкнаха идеята за глобалното село, мразех ги за тоя техен културен империализъм...

Ами да научат руски, че глобалното село Русия ще им ритне хем яко, дебелия задник...

Но не са глупави - сред толкова врагове, пакистанци, иранци и какви ли не, тихо-тихо прибраха идеята в чекмеджето (турска дума)... Разбраха че не вървят, нима Англия е била някога глупава - никогаш...

Сега смениха кожата, а аз точно ти обяснявам тия неща всеки ден, това не е философия, признавам, но моето действа практически...

Ние и двамата сме ефективни... Твойта философия е ефективна, както и моето практическо мислене... А тези неща не са антагонистични, те работят заедно.

Но като излезем от философията, твоите претенции не струват нищо - не може да си германец, турчин или англичанин без езика... Няма как да стане...

Но можеш да си руснак, разбираш езика им...

Не игнорирай езиците, там е човешкия ум, аз виждам неща в английските страни и Турция, като флуиди са, ти не можеш да ги доловиш поради езиковата бариера...

Плюс не си приватизирай християнството - то не е философия, Йешу не философства, а заповядва... Сталин и Ленин го имитират, но те са боклуци... А Йешу може да заповядва и не става поради това диктатор, защото е Бог...

Така че посмали малко философията си... Ти се изкара “свободен” с философията си, това е погрешно според Йешу - познайте Божията истина и това ще ви направи свободни... А ти имаш напън да си свободен чрез философията - не става, чоджум...

Това е грешка на нехристиянина, не трябва да я правиш но я правиш...

Нищо няма над Йешу, всичко е сапунени мехури...

---------------

Оня проруски бегеец приличал на мен - евалла, умен е, но не е тука, а при вас... Сега Сейтън така може да го изработи, че да стане враг на Запада...

Но Сейтън не може да изработи мен и го знае - аз съм загубена кауза за тоя плиткоумен нещастник, страх го е от Йешу, значи и от мен...

Чети повече Bible, нищо не струва философията ти пред Божия план...

Ае...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Моята теза, че като философ съм универсален човек, за когото националната определеност е съвсем несъществена и маловажна, т.е. философският космополит, понеже той се ръководи от напълно УНИВЕРСАЛНАТА ИСТИНА (а това значи Божия истина, нема истина за нас, човеците, която да е отделна от Божията истина: нещо ако е истина, пък макар и е постигнато от човек, то е отблясък на Божията истина!), по необходимост говори, пише и живее според Божията истина. И това, а не някаква друга, и Истината, която ни прави свободни, която освобождава, само дека ти, драги поклоннико на руско-кагебисктите "истини", си извън нея, т.е. си извън универсума на свободата, на който аз, като философ, служа откакто се помня.

Тъй че твоите спекулации относно некаква несъгласувана с Божията истина чисто "философска истина", се опит за усукване, за шикалкаване. В същото твоето робуване на вехти комунисто-ченгесаро-кагебистки догми (че Западо и особено Америка са льоши, много льоши, не само че са лоши, ами и продължават, мерзавците, да бият негрите, а пък СССР-Русия е "нашта сила, нашта воля", а пък "руската сила, руската воля, руската кръв и руската пот ще избавят от неволя братский болгарский народ"!), та значи твоите истини, поради самия факт, че по генезис са комунисто-кагебистки, органично не могат да имат някаква връзка с Божията истина. Сам съди по тази логика ти кому служиш: на Бога или на Сатана? И тук никакво усукване и шикалкавене (че твоето мислене било "ПРАКТИЧЕСКО", за разлика от моето, "теоретичското", "философското"!) нема да ти помогне. Комунистическата глава е така извратена и развратена от лъжи, че не може да роди никаква истина; комунистите-кагебистите са най-свидните рожби на Сатана. Толкоз. Истината е: докато се кланяш и робуваш на комунисто-кагебистките "истини" на дяволите от Кремъл, не можеш да ми дърдориш, че уважаваш и истините на Христос, да имаш много здраве от мен, но не съм идиот, за да мине този фокус точно пред мен.

Некаква "езикова бариера" нема пред Духа, пред Истината, пред служителите на Божията истина. Тия неща като език и прочие спадат към "назионалните специфики" и по тази причина не важат. За универсалният - философският, а това значи (общо)човешкият! - човек не друго, а Духът непосредствено му съобщава тия въпросните универсални (Божии) истини, а Духът не е нищо друго освен Бог. Нима сметаш, че за Бог може да са пречка някакви си там смешни неща каквито са езиците, по които вие, робуващите на догмите на Сатана, тъй богоговеете - и изтъквате като свое тъй вулико "предимство".

Спирам. Не е нужно да шикалкавиш и да се инатиш да не приемаш тия неща, щото те са прости очевидности, които, ако душата ти не беше заразена от сатанинския (комунисто-кагебистки) бяс, отдавна да беше приела...

Анонимен каза...

Пич, беснея срещу лицемерното зеле брюкселско, а не срещу теб... Как пък го реши “срещу теб” - че ти не можеш да се идентифицираш със западни европейци, защото си повече турчин…



Никога не ме е било яд на теб, пезевенк!



Никога !



Но ти не си в Европа, ще мине още време и ще го разбереш, Турция в Европа, смех...



Но може от BG да се пръкне некакъв европейски урод, не знам, ще отнеме 50 години отсега, а зависи къде ще са тогава Турция и Русия...



Всичко е относително, а ти си тъп...



Една песен за да постигнеш кеф (нирвана на турски)...



https://www.youtube.com/watch?v=T47a6BwNtPw

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Това за туй, че аз, бидейки универсален човек, не мога да съм в Европа, щото съм бил в... Турция, а таман ти, дека си изцяло в плен на руско-комунисто-кагебистко-путинските догми, си бил в... Европа, прощавай, но са пълни глупости. И се дължат на отчайващата ти нефилософска и дори антифилософска настройка. Мен тия другарки, дето ме плюят всеки ден в блога ми, също ме плюят не за друго, а щото ги фаща бяс като четат истините, които имам добрината да съобщя на човеците (и които, смей се колкото искаш на това, самият Бог ми съобщава и открива!), по същия начин и ти ме ругаеш както ти дойде на акъла, наричаш ме идиот и пр., даже Ботев призова, това, разбира се, е безсилно шикалкавене. Главата ти, приятелю, е объркана от глупостите на руско-кагебисто-комунисто-путинската умствена и ценностна нищета, ето това ти е проблемът, и затова, седейки в Австралия, в Америка, в Германия нищо не си способен да оцениш там по достойнствои според истината, а дотолкова си заслепен, ще само плюеш и хулиш постиженията на свободните народи и индивиди, които може и да са с дебели задници (има и доста от тях, които се грижат не само за душите си, но и за телата си, има всекакви хора сред тях, недей да лъжеш и да обобщаваш!), но не са комуноиди, не са зомбита, не са роби, а са чисто и просто човеци (и са грешни не по-малко от теб и от мен, нали така? Защо тогава, сатанисте кремълски, искаш да ги изгориш с руски атомни бомби, кой ти дава право да дърдориш всеки ден тия простотии и идиотщини?!!).