Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 6 юни 2021 г.

Как САЩ спомогнаха за просперитета на Западна Европа и за възпирането на комунизма след войната?

Това е ген. Джордж Маршал, държавен секретар на САЩ през 1947 г.
Той е автор на знаменития план „Маршал”, който стартира на 5 юни 1947 г.
Целта на плана е да сплоти европейците, да укрепи валутите им и не на последно място – да възпре СССР и влиянието на комунистическите партии.
Планът стартира след знаменитата му реч в Харвардския университет, където казва:
- Логично е, че САЩ ще направят всичко, което зависи от тях, за да допринесат за оздравяване на световната икономика. Нашата политика не е насочена нито срещу определени страни, нито срещу политически доктрини, а срещу глада, бедността, отчаянието и хаоса.
Преди да стартира плана, Джордж Маршал пристига на среща на победителите във ВСВ в Москва през 1947 г., където свои представители са пратили Великобритания, Франция (и тя се води победител) и лично присъстват Сталин и Молотов.
Там той предлага мерки за възстановяване на разрушена Германия и план, с който САЩ ще излеят милиарди долари, за да възстановят страната.
Френският външен министър не се съгласява, както и самият Сталин, който в този момент се опитва да откъсне и Западен Берлин и да го прилапа в съветската зона.
Джордж Маршал разбира, че ще трябва да раздели помощтта за всички европейски държави, за да не предизвика противоречие.
Правителството на САЩ цели да умиротвори Европа и поставя това като изрично условия за масираната помощна акция: европейците трябваше да загърбят враждите си и заедно да поемат по нов път.
След официалното оповестяване на плана на 5 юни 1947 г. САЩ много бързо започват да действат.
Отправят предложения до всички европейски държави, вкл. и България, но окупираните от руския ботуш държави, отказват помощта. Единствено Чехословакия първоначално приема, но след силен натиск на СССР и щедри обещания, тя се оттегля. Обещанията естествено после не са спазени.
Така гласуваната от конгреса огромна сума от 14 милиарда долара се разпределя между 16 държави.
Най-големите помощи са за Великобритания, Франция, Германия и Италия. Помощ получават Гърция, Турция, Португалия, Австрия, Норвегия, Швеция, Холандия, Белгия, Дания, Ирландия и дори Исландия.
Сумата е колосана. В днешни измерения е около 200 000 000 000 долара.
Целта на Съединените щати е да се възстановят засегнатите от войната области, да се премахнат търговските бариери, да се модернизира промишлеността и да се възстанови икономическият просперитет на Европа като преграда пред разпространението на комунизма. Част от плана е също премахването на множество регулации и насърчаване на ръста на производителността и членството в профсъюзи.
Благодарение американската помощ милиони европейци започват работа, хиляди фирми могат да закупят нова техника и съоръжения, възстановяват се градовете и фабриките, а само след няколко години селскостопанската продукция вече надмина предвоенните равнища.
САЩ прави точно обратното на това, което прави СССР.
Докато САЩ цели развитие на пазарна икономика и демокрация, стимулиране на производството, търсенето и предлагането, СССР налага терор, изнудване и забрана на частната собственост.
В държави като България, СССР буквално иззема държавния резерв от тютюн, розово и лавандулово масло, разкоства заводи, изнасяйки ги в СССР ката военна плячка и смазва опозицията.
Факт! Издържката на руския окупационен корпус от 300 000 щика, които са окупирали България от 1944 г. до 1947 г. , е по-голяма от бюджета на държавата ни.
Правителството на Георги Димитров естествено отказва американската помощ, докато е заето с насилственото македонизиране на българите по заповед на Москва.
Какво се случва в същото време в Западна Германия?
Тя получава близо 10% от цялата помощ. Бързо са възстановени заводите на Фолксваген, Мерцедес, БВМ, започват работа концерните Филипс, Бош и т.н. и т.н
Само след 10 години светът вече ще говори за германското икономическо чудо.
Ето какво казва първият канцлер на ФРГ Конрад Аденауер: „В рамките на този план, а и извън него, САЩ толкова много допринесоха за икономическото оздравяване на Западна Европа и особено на Германия, че в този час бих искал да им поднеса най-сърдечната благодарност на германския народ!”
Де факто, САЩ чрез своята помощ ускоряват обединението на Европа и създаването на ЕС, докато цяла Източна Европа се гърчи под руския ботуш.
Някой би се запитал защо САЩ оставиха Източна Европа в лапите на СССР, при положение, че по това време само те разполагат с ярено оръжие и биха могли да изпепелят Москва за една секунда.
Такъв въпрос може да си зададе само лаик, който не е запознат с принципите, целите и идеалите на демократичното общество и ролята на общественото мнение в него.
Още повече, след като САЩ вече са жертватли стотици хиляди свои момчета във войната, за да спасят Европа, след като са излели преди това още милиарди долари помощи и оръжия, вкл. и за самия СССР.
Самият ген. Маршал също губи един от своите синове на фронта, който е убит от германците.
Подобен план САЩ стартират и за Япония.
Мисля, че няма смисъл да обяснявам какво представлява японската икономика.
Ще спомена само факта, че двете победени и разрушени държави – Германия и Япония, всяка от тях поотделно, днес има брутен вътрешен продукт над два пъти по-голям от този на цяла Русия, без да притежава ресурси като нефт, злато, газ, диаманти и огромна територия.
Няма смисъл да ги сравнявам с държавите, които СССР окупира след ВСВ.
Ген. Джордж Маршал е човекът, който спаси и населението на Западен Берлин от гладна смърт по време на руската блокада на града. С брилянтна операция на американските ВВС, Маршал организира доставка на храни, дрехи, медикаменти и дори въглища за милионното насеение на Западен Берлин в продължение на половин година.
Само по въздуха.
Организацията е толкова перфектна и мащабна, че американските самолети кацат и излитат на всеки 28 секунди. Денонощно, в продължение на половин година. Докато СССР не изува гащи и сваля блокадата.
През 1953 г. ген. Джордж Маршал е удостоен с Нобелова награда за мир заради огромния си принос за възстановяването и обединението на Европа.
И това е най-малката награда, която заслужава този велик човек.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ха, ха! :)