Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 юни 2021 г.

Нима не съзнавате, че истината не престава да е истина като кажете, че е "лъжа"?


Ето какво написах на един нашенец, живеещ и работещ от години в Австралия, но продължаващ при това да робува на безчет догми:

Иронизирам те, подигравам тъй откровената ти мисъл, съвпадаща с най-сърдечните копнежи на комунистите и путинците. Но ти не разбра ли едно нещо в този живот: като наречеш бялото "черно", това не значи, че то престава да е бяло; като наречеш свободния човек "роб" и "комунист", това не значи, че той престава да бъде свободен човек, недей така, ти в магии с думите ли верваш вече?!
Като кажеш за някоя истина, че е лъжа, тя изобщо не престава да си е истина. Като кажеш, че нещо, което е добро, е лошо, това не значи, че твоите думи го променят наистина в лошо, не, такова щастие нема как да те осени. Как в този свой живот още не си разбрал, че твоите бедни и непълноценни, объркани, скапани и прочие представи за нещата не променят нещата, не принуждават нещата да стават такива, каквито ти се искат да бъдат?
А аз съм философ и моята работа е винаги на бялото да казвам, че е бяло, колкото и неприятно да ти е това лично на теб, на черното да казвам, че е черно, т.е. винаги говоря според реалността, а не според това как на некой си там му се искало да бъде. Аз като философ съм пазител на истините, без които животът ни става кошмар и лудница.
Затова което е истина, аз го казвам без страх, че е истина, а на лъжата и лъжците казвам право в лицето, че са лъжци, че говорят лъжи. За мен като философ доброто си е добро и аз не признавам идиотските теории, че немало било абсолютно добро, а всяко добро, видите ли, било относително, имало толкова много добри неща, колкото хора имало на този свят, толкова "видево добро" било имало и прочие глупости казват, но точно мен такива жалки и тъпи софисти за нищо не могат да ме убедят.
Да, нещо като е добро, е добро за всички, даже и за тези, които не го признават или не съзнават, че то е добро, на които им се чини, че то е зло. Туйто.
Виждаш ли колко е просто всичко?! Но требе да се мисли, драги ми инатливи австралийски нашенецо, дека живя половината си живот в свободни страни, но въпреки това си остана роб на своите тъй глупави и бедни представи за нещата, дето комунистите ти ги набиха в главата така яко, че още не могат да бъдат изчегъртани оттам?!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...




Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 коментара:

Бачо Кольо каза...

Николай Николаевич Ге
"Что есь истина"

Ангел Грънчаров каза...

Вярно, този е художникът, правилно: https://muzei-mira.com/kartini_russkih_hudojnikov/2858-nikolaj-nikolaevich-ge-chto-est-istina.html