Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 15 юни 2021 г.

Комунистическите "Чикатиловци" дали имат нещо общо с... Проповедта на планината?


МЪРТВИ СВЕЩИ

Написа: Петър Ангелов-Дарев

„Свидетелите на Жан Виденов, заедно с червените светии от последните дни“ създадоха „Ляв съюз за чиста и свята република". Вълнуващата новина пробягна през новините, подобно на тайнственият, зловещ феномен на скитащите нощни светлини над блатата, които примамват навътре изгубените души. 



Самият Жан, излязъл от политическа хибернация с изострени черти на лице, извадено сякаш от хладилник, изрази ясно отношението си към жертвите, дадени по време на комунистическия режим: 

"3000 човека без съд и присъда, 3000 човека със съд и присъда! Колко човека бил убил комунизмът? Тия дребни заяждания! Великата комунистическа идея - нека да имаме уважение..." 

Да говориш за най-кървавия терор в новата ни история, за онази хладнокръвно избрана, централизирана линия, убивала без съд и присъда хора с изстрели, убивала хора с кирки и лопати като за... „дребни заяждания”, подсказва морална девиантност, неприкрита вулгарност, заедно с културна и езикова нищета. Подобно говорене показва, че тези хора не са движени от разума, а от „кръвта си”, от импулсите на отмъщението, от вродените господарски инстинкти, събрали в себе си чувства и воля за власт по рождение. 

Структурата на нравствената грозота винаги започва с изкривяване на нормата, с нейната рационализация - докато се изгради подобието на някакъв извратен собствен и непонятен морал. Уродството не подлежи на развитие, не еволюира, не мутира, то се върти в помията на измисления етос на фалшивата жертвена героичност, събрала в себе си целият им идеологически, нормативен и партиен идиотизъм. Само в една политическа, блатна среда съществуват условия за появата на червени идеологически фосили като Дъра Бърева, която също говори за ценностите и светостта на стогодишната си престъпна партия. 


СПРАВКА: Андрей Романович Чикатило е съветски (руски) сериен убиец, с прякор "Месарят на Ростов", "Червеният изкормвач", "Ростовският изкормвач", убил, осакатил и изял части от тялото на най-малко петдесет и две жени и деца между 1978 и 1990 г. (Той, разбира се, е най-жалък аматьор в сравнение с комунистическите масови убийци Ленин и Сталин и техните канибали, избили милиони човешки същества!)

С години Дърева обикаляше телевизиите, развявайки тефтерчето на Левски. Мракобесната й партия, избила елита на нацията, има толкова общо с тефтерчето на Левски колкото Андрей Чикатило с... Проповедта на планината. Човек може да осъществи себе си като разумно същество единствено сред система от ценности, приети чрез свободен избор. Всичко, което е подобаващо на живота, всичко подпомагащо живота на разумните същества, е добро. Всичко, което го погубва, е зло. 

Всички привнесени отвън доктрини, които в качеството си на идеал отреждат на човека ролята на жертвено животно пред чужди олтари, винаги водят към пропастта. Няма честен бунт против разума! Сляпото следване на ирационални доктрини, противоречащи на разума, води към тъмните, смутни пространства на насилието. Водят до господство на примитивни касти, решили чрез насилие да променят реалността, следвайки уродливите утопии на своите идоли - като използват словесни, социални локуми и диалектическа шизофрения. 


Хора като Жан и Дърева са само част от онези епигони, онези комунистически отливки, вървели дълго и успоредно с властта заедно с всички безпросветни и безкрупулни поддръжници на една азиатска диктатура. Заради липсата на декомунизация още стърчат унизителните, позорни, съветски тотеми на окупатора. Те са ботуш, стъпкал нормалното човешко лице, а това не може да олицетворява бъдещето на една страна, претендираща да бъде свободна. 

Изпод подметката на този ботуш, всъщност от нейният идеологически отпечатък, се пръкнаха дълбоко неавтентични люде като Жан и Дърева. Опитите да вградиш тефтерчето на Левски в тоталитарния пъзел на червените знамена, заедно със словосъчетания като „свята република”, за сетен пък доказва едно: всяка форма, смисъл и съдържание, прекарани през кривите огледала на тази античовешка идеология, се израждат в изкривени и уродливи образи, отблъскващи и далечни на реалността. 


Далечни като тайнствените, скитащи, нощни светлини над блатата, наричани „мъртви свещи”, които предизвикват мистичен страх в хората. Светостта олицетворява онази връзка с Божественото, в която съществото се откроява над другите с надчовешка изява на своята етика и морални сили. 

Няма как от костите на милионите жертви на тази най-мрачна и мракобесна идеология да покълне дори най-хилав стрък от светостта…

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)


2 коментара:

Анонимен каза...

Много, много силен текст, при това - написан изключително грамотно!

Анонимен каза...

"Който сам си пише коментари, не трябва да яде" - древна българска пословица.