Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 25 юли 2021 г.

Каква е била Куба преди да дойдат комунистите?


И каква е сега, при комунистите... личи си от снимката...

Lyudmila Mladenova
19 ч ·
Куба:
"Капитализмът е отвратителен. Той носи само война, лицемерие и съперничество.
Фидел Кастро
От 1829 г. Куба е първата страна в Иберо-Америка (включително Испания и Португалия), която започва да използва кораби в морския транспорт.
1837 г. е шестата страна в света (след Англия, САЩ, Германия, Франция и Белгия), в която е построена железницата.
1847 е първата страна в Америка, която използва етър в анестезия за хирургични операции.
1877 е първата страна в света, която демонстрира използването на електроенергия в индустрията.
1881-Куба победи най-страшното тропическо заболяване на времето - жълтата треска - и изобрети медикаменти, използвани до сега. Кубинският лекар Карлос Финлай беше откривател.
1889-първата в Иберо-Америка (включително Испания и Португалия), и втора в Америка, след САЩ, където е инсталирано уличното осветление.
Между 1825 г. и до независимостта през 1898 г. Куба е източник на 60-75 % от доходите на испанската хазна.
1900-първи автомобили в Латинска Америка се появяват в Куба. Първата жена шофьор в Америка и Испания е кубинката на Рене Мендес Капоти.
1906-Хавана е първият град в света, който инсталира директен телефон (не през оператора, а с диск).
1907- в Хавана се открива първото в Латинска Америка рентгеново отделение.
На 19 май 1913 година в Куба се осъществява първият полет със самолет в Латинска Америка. Първите пилоти са кубинците Агустин Парла и Доминго Росил. Полетът е продължил 2 часа 40 минути, между Хавана и Кайо Хюесо във Флорида, САЩ.
От 1915 до 1959 г. - Кубинският песос (песо кубано) е единствената валута в света, която се е обезценила спрямо щатския долар само за 1 цент за 44 години.
1918 г. е първата страна в Америка, включително Испания и Португалия, която позволява развод.
1922-втората страна в света, открила радиостанция и първата в света предава концерт и редовни новини по радиото.
През 1928 г. в Куба вече е имало 68 радиостанции, 43 от които са в Хавана. По този показател Куба е на 4 място в света след САЩ, Канада и СССР и първо място в света по брой радиостанции на население и толкова малка територия.
Куба е първата страна в света, пусна радио предаване (радио изпълнение) и стана основател на радио сериали, в бъдеще - телевизионни сериали. Така Куба се счита за родина на телевизионните сериали. Автор на първата продукция е Cuban Felix Caignet (F élix Caignet)
1929-основана авиокомпания Cubana de Aviaci ón, една от първите търговски авиокомпании в света.
1935-Куба става най-голямата испанска държава по отношение на радиосериали и износа на радиосериали.
1937-Куба е първата в Латинска Америка, приела закон за 8-часов работен ден и за минимална заплата.
1940 г. е първият президент в света - мулат (от чернокожа майка и мулат баща), избран от абсолютното мнозинство кубинци. Докато в Куба тогава, както и сега, мнозинството от населението е бяло. Колкото и да е невероятно, той стана бъдещият диктатор - Фуленцио Батиста (Fulgencio batista y Zald ívar).
1940 г. - Куба приема най-напредналата Конституция в Иберо-Америка (включително Испания и Португалия), сред постиженията ѝ: за първи път в Латинска Америка, равни права между мъжете и жените, между расите и т.н. В Испания жена е получила равни права със съпруга си едва през 1976 г.
1950 е втората страна в света, която отваря телевизионна станция и студио. Куба става латиноамерикански телевизионен център, Хавана става латиноамерикански шоубизнес център (сега този център е Маями).
1952-първата в света бетонна жилищна сграда, построена в Хавана (сграда El Focsa).
1954-Куба е страна с най-голям брой крави и бикове на глава от населението в света. В същото време Куба е третата страна в света по консумация на месо на глава от населението (следвана от Аржентина и Уругвай).
1955-втора страна в Латинска Америка (включително Испания) след Уругвай с най-ниска детска смъртност (33,4 на хиляда новородени).
1956 г. - ООН призна Куба за латиноамериканска страна с най-ниско неграмотно население (23 %). Хаити имаше 90 % неграмотни, Испания, Салвадор, Гватемала, Боливия, Венецуела, Бразилия, Перу, Доминиканска република малко над 50 %.
1957-ООН признава Куба за страна с един от най-добрите медицински показатели в света и най-добрата в Латинска Америка и Испания. В Куба е имало 1 квалифициран лекар специалист на 957 жители.
1957 е най-електрифицираната страна в Латинска Америка с най-голям брой жилищни сгради (електрификация 83 %) и жител с тоалетна и с всички удобства (80 %). Тези цифри са били едни от най-високите в света.
1957-в броя на калориите, консумирани ежедневно от всеки кубинец (2870 ) Куба е била втора след Уругвай.
1957-Хавана е вторият град в света, в който се открива стереокино. Хавана беше градът с най-голям брой кина в света-358-изпреварващ Ню Йорк, Париж, Лондон и всички други градове в света.
1958 е втората страна в света, която излъчва цветна телевизия и масова продажба на цветни телевизори (много къщи все още имат тези телевизори).
1958 е третата страна в Латинска Америка по броя на превозните средства (160 хиляди, т.е. една кола на 38 кубинци). Първата държава в Латинска Америка по броя на електроуреди в къщите на кубинците. Първото място в света по дължина на железниците на квадрат. км и по броя на радиата в света (1 на 2 души).
От 1950 до 1958 Куба се класира на второ място, изпреварвайки Италия и над 2 пъти Испания. Въпреки малка площ и общо 6,5 милиона души, през 1958 г. Куба се класира на 29-то място сред световните икономики, далеч по-напред от всички латиноамериканци, Испания, Италия, Португалия.
1958 година - според Международната организация на труда, средна заплата на работещите в Куба - на осмо място в света (след САЩ, Канада, Швеция, Швейцария, Нова Зеландия, Дания и Норвегия), и по доходите на селяните - на седмо място в света.. Безработицата е една от най-ниските в света-7,07 %. Общо трудоспособно население в Куба през 1958-2 000 204 души.
Освен всичко това, до 1958 г. Куба беше страната с най-добро пътно покритие в Латинска Америка, с най-големия супермаркет в Латинска Америка, с най-модерното летище (Хавана), с най-голямата чуждестранна инвестиция и с най-големия бюджет на Америка за запазване исторически и архитектурни забележителности...
А след това дойдоха комунистите...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...




Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

Няма коментари: