Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 юли 2021 г.

Как да разберем кое е конспирация, т.е. манипулация и пропаганда, и кое не е?


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

17 коментара:

Спартак каза...

Защо слагате знак на равенство на конспирацията с манипулация и пропаганда? При конспирацията става дума за теория на предполагаем заговор. Не е нужно да се пропагандира или манипулира.

Ангел Грънчаров каза...

Конспирациите са не само теории, но и практики. Някой ги създава и пуска чрез медиите, натрапва ги на наивниците. С което един вид пропагандира нещо, сиреч, манипулира - и лъже. Не виждам защо не съзнавате и не признавате тази връзка. Когато обаче човек говори според истината (и реалността), тогава неговите обяснения няма как да имат конспиративен характер, на тази основа те не манипулират и не пропагандират, напротив, спомагат за освобождаването на душите и съзнанията. Вярвам добре знаете препоръката на Христос: "Познайте истината - защото истината ще ви направи свободни!". Аз на това основание твърдя, че истината освобождава, а лъжата (конспирациите, пропагандата, манипулациите) поробват човека - оковават душата му в разни коварни догми, заблуди, илюзии, уверености и пр.

Ангел Грънчаров каза...

Чрез имейла получавате ли съобщения за тези коментари?

Спартак каза...

Мисля, че имаме различни дефиниции и мнения за това какво е конспирация. И оттам идва недоумението Ви, че не мога да се съглася с Вас.
Най-добре ще разберем това с примери. Ето първи, Осман Октай разказва, че "в България мафията си имала държава". Съответно, те готвят заговори да използват и поробват населението. Това конспирация ли е или казвате, че е истина.
Втори пример: дпс били партия, която гледа само турски интереси и тези на ердоган, конспирация или истина?
Ако кажете, че е истина, трябва да дадете доказателство.

Не мисля, че конспирацията е непременно лъжа или истина. А предположение, затова и теория, че има конфиденциално, скрито споразумение за използване на обществото в негативен смисъл.

Спартак каза...

Да, получавам коментарите вече.

Ангел Грънчаров каза...

Обяснението на ставащото със или посредством заговори и планове на някакви тайни и злотворни задкулисни сили е конспирация, е конспиративен начин за обяснение. Има хора, които точно така си представят ставащото и твърде много вярват на конспирациите, които пък често са доста фантастични и нереални (Бил Гейтс и Сорос искали да унищожат човечеството и затова, примерно, измислили и пуснали китайския вирус!). Как се прави разлика между лъжлива и истинска конспирация? Ами има ли изобщо истински (верни) конспирации? Зависи от това доколко сме склонни да вярваме, така ли? Някои вярват на пълни фантазми. Други са скептични. А че има злотворни сили, които си правят своите конспирации, има, ДС и мафията у нас е една реалност, която вече толкова години ни трови живота. Който отрича това, такъв вече вярва във фантазията, че другарите от ДС нищо лошо не правят, а са подобни на ангелчета, които мислят само за доброто на народа...

Спартак каза...

Добре, дайте конкретно по примерите.
Тезата е, че ДС злотворят все още обществото ни. Това по моята дефиниция е конспирация. И който разпостранява тази информация, е конспиратор. Защото ДС Е била тайна структура и останките днес също са засекретени.
Няма значение, дали вярваме на тази теза или не, че ДС вреди все още на обществото ни. Всеки вярва в такива теории според нуждите си от истинност. Някои хора вярват на всичко, на всяко заглавие и не им трябва да знаят никакви доказателства и истини. Други хора не са толкова лесно деверчиви и ще им са нужни нови и нови разкрития (от адвокати и разследващи журналисти), за да могат да подклаждат вярата си в такава теория - ДС зловреди и до ден днешен на обществото. А дали ДС наистина вредят в България, трябва някой да го покаже и докаже, я адвокати, я разследващи журналисти.
А конспирацията по само себе си, не е нито лъжа или истина, а фантазия като някакъв криминален роман. Тя трябва да е единствено логична и свързана и разбира се интересна. Затова смятам и твърдения от рода "мафията си има държава" за също конспиративни. И който вярва на това твърдение, че има нещо вярно, значи вярва в конспирации.

Ангел Грънчаров каза...

Не само аз смятам, че злотворното влияние на мрежите на ДС (филиал на КГБ) отдавна е доказано - цялата последователност от събития на прехода, дирижиран от ДС, доказва категорично това. Който смята, че това не е доказано, със самото това волю-неволю участва и подкрепя конспирация, отричаща тази доказано злотворна роля. Интересно е, че цялата логика на събитията на прехода, както съм я изразил в своята книга СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие: Кратка психологическа история на съвременна България) и също така в своята книга БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие: Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността) изцяло съвпадна с това, което пише г-н Осман Октай в своята книга, която специално прочетох (защото той е описал нещата от позицията на участник в тия същите събития, които аз описах от позицията на философ, участващ в събитията на улицата, като гражданин, като личност, която мисли върху ставащото!). Това съвпадение е именно доказателство на нашите общи тези (понеже когато двама изследователи и анализатори, напълно независимо един от друг, стигнат до едни и същи изводи, това доказва истинността на тия изводи!). Никаква адвокати, журналисти и особено пък историци не могат да представят по-меродавни доказателства от това доказателство, дадено от един мислещ политик и от един философ на живота, историята и съвременността като мен.

Спартак каза...

В по-предишният Ви коментар написахте, че ... "Обяснението на ставащото със или посредством заговори и планове на някакви тайни и злотворни задкулисни сили е конспирация, е конспиративен начин за обяснение." Това го вземам за Ваша дефиниция, но по този начин и си противоречите с последния коментар, където пишете, че във Ваша книга обяснявате за задкулисно злотворене от страна на ДС.
Ако по времето на социализма работата на ДС е била засекретена, всяко твърдение тогава за тях е било конспирация. А през т.нар. преход доста истини лъснаха. Но щом все още има засекретени архиви и дейности, а и много архиви са унищожени, а и политиката все още крие дейностите си от народа, се появяват конспирациите и догатките какво се върши на закрито. Затова и смятам, че конспирациите не са непременно лъжи и истини, а идеи и фантазии. Работата на медиите е да раздува тези идеи и доколко българите вярват си е тяхна работа. Явно много хора са лесно доверчиви на всякакви измишльотини.
Ако книгата е написана през 90те, значи написаното е конспиративно. А това, че двама автори пишат случайно за една скрита и непозната тема (имам предвид, че мафията си има държава), е единствено съвпадение и не може да е доказателство. Какво ще кажем и за тези които пишат за извънземни. Това, че има стотици книги, доказва ли тяхното съществуване? Единствено защото е непозната територия за публиката, могат да се пишат всякакви философски идеи и политически мемоари.
Да обобщя и за китайския вирус нещо. Навсякъде по света слушателя е бомбандиран от лоши новини (разбира се истинни), лоши сценарии и сюжети от рода "всички МОЖЕ да умрем, ако не сторим едикакво си казано отгоре". След като произхода, решенията и неяснотата около случаите са неизвестни или микроскопични, това автоматично води до конспиративни заключения. Колкото по-малко политиците говорят за истината, толкова по-вероятно е заключението, че има световно задкулисие. Ако е толкова за доброто и хубавото на човека и е истината, защо крият разговорите и диспутите с критиците им. Истината нали търпи да и задават безбройни въпроси и не се притеснява от подозиращите я, че е истина.

Ангел Грънчаров каза...

Интересно е да се установи защо не успяваме да се разберем. Щом за Вас конспирациите са фантазии и измишльотини, значи няма и конспиратори, т.е. хора, които осъществяват съответните конспиративни действия. По тази логика дали не излиза и това, че самата ДС е мит, фантазия? И какви са тогава самите ченгета? Благодатели на човечеството ли са?

Аз съм противник на конспиративистичното фантазиране, т.е. съчиняването на някакви теории, нямащи нищо общо с действителността. (Примерно, че Бил Гейтс и Сорос са запретнали ръкави да избият цялото човечество, това, разбира се, са глупости!) Но това, което правят нашите ченгета, съвсем не е фантастика от този род, т.е. си е нещо съвсем реално. И затова е и така злотворно. Медиите, не знам дали сте забелязали това, отбягват да говорят за злотворната роля на ДС-КГБ по една-единствена причина: щото са под техния контрол, а началдството, както знаем, никога не греши. Вие как си обяснявате всемогъществото на Доган, на Пеевски, на Боко, на Славчу?

Двама анализатори, с различен опит и с различна информация, работейки по една и съща тема, достигат до абсолютно еднакви изводи - за Вас това е случайно съвпадение. За мен е доказателство. Ако двама математици решават някаква трудна задача и достигнат до един и същ отговор, това няма ли да показва, че са я решили вярно? (Когато грешим, винаги го правим оригинално...)

Давате ли си сметка каква лудница щеше да настъпи около параноята ако нямаше неколцина трезви гласове (доц. Мангъров), които подложиха на съмнение и дебат тъй страшните теории на слугите на Боко (Кантарджиевци, Кунчевци и Муфтаджийски!), които в един хор пееха, че "яко ще се мре"? Щеше нацията да се побърка тотално. Демокрацията изисква плурализъм. Кой греши, кой каза истината? - този въпрос винаги е актуален. Отпадне ли той, стане ли така, че "нощем всички котки са сиви", горко ни. Безразличието към истината е подобно на смъртта - и води до смърт, до духовна смърт - най-страшната смърт.

Затова аз предлагам пак да се върнем на въпроса за истината. Истина е това, в което вярваме? Има хора обаче, които вярват в какви ли не глупости. В основата даже на науката лежат някакви априорни вярвания, без които тя е невъзможна (аксиомите, постулатите). Истината ни се разкрива, тя е пред очите ни, тя е близо до ума, но хорат, чиито ум е извратен (може би от прекалена вяра в... науката?!), си затварят очите и не щат да я видят. А пък Хераклит твърди, че логосът ни говори, а пък ние, в безумието си, си запушваме ушите и не желаем да чуем това, което ни казва. Да, темата за истината е най-важната тема. Истината ще ви направи свободни. Ала как да се отдадем на нея, като несвободата ни е така уютна. И ето, почваме да твърдим: ДС е е измислица на "конспиролозите", няма такова нещо, ченгетата са ангелчета с крилца. Схващате ли сега кой пуска такива благотворни и изгодни за злите сили конспирации?!

Спартак каза...

Първо за ДС. Разбира се, че самата институция не е мит, тоест действително съществувала. Но ние не знаем всичко за ДС и историите около дейностите и в миналото и последиците до ден днешен са толкова потайни, че могат да раждат всякакви митове и конспирации. Затова може и да твърдим сюжети, че ДС са търсили дори извънземни и нло в България. На някои хора може и да звучи вероятно, но дали е било в действителност така (истина), и са използвани парите на народа за това, ще разберем когато се разсекрети повече. Дотогава това остава конспирация или фантастичен сюжет.

Винаги, когато държавното управление прави нещо потайно и крайно засекретено, се раждат такива теории. Все пак с потайнството може да се спекулира много и то не води до доверие. Затова прозрачността в управлението е много важен начин да се добие доверие между управление и общество. Не само в парламента трябва да се говори открито, но и всички дейности на държавните институции трябва да са абсолютно прозрачни. В България има още много остарели практики, в които се правят политики потайно или позволяват задкулисието. На Запад е много по-прозрачна дейноста на управляващите, но и там не всичко може да е прозрачно.
Примерът с министър Кирил Петков и ББР е също такъв пример как непрозрачното раздаване на над 900 млн на няколко фирми води сега до недоверие към предишните управляващи и въобще към българската политика. Недоверието и потайностите водят до конспиративни заключения и предполагаеми заговори! Казваме си, ако там са работили така, какво остава за другите министерства. А това, че Доган, Пеевски и Гешев са крайно потайни е очевидно, затова доверието в тях е много ниско. Слави още не са го разконспирирали в публичното пространство. Мисля че, него и Бойко все още ги мислят за "най-малкия брат" от приказката, който ще спаси може би всички. А дано, ама надали.

Надявам се, че бях по-ясен в дефиницията си за конспирация. Според мен, това е отговорът на обществото към управниците. Като в една семейна свада. Ако не ми кажеш къде си ходила, ще си фантазирам и приказвам, че ми изневеряваш! Ето и пример за семейна конспиративна теория.

Ангел Грънчаров каза...

Ето Ви пример за конспирация-манопулация: https://thebulgariantimes.com/%d0%94-%d1%80-%d0%a7%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%b7-%d0%a5%d0%be%d1%84-%d0%95%d0%ba%d1%81%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b8-%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8/?fbclid=IwAR3A3hptBZFHqjuAmNrN4k15ZYLfJXqQrIf5HDVXzrgZMX__K73jyhZNsbQ Интересно ми е как възприемате това? След това ще продължим, ще се изкажа непременно...

Спартак каза...

Да, това е пример за конспирация, може и манипулация, но това не означава, че всичко написано е непременно лъжа. Разбира се, ще отнеме много време да разбирем, кое е истина, не всеки разбира от молекулярна биология.

И точно това е трудното. Не всеки е експерт и затова прагът на доверчивост при всеки е различен и зависи от неговите познания.

Но и на това не мога да се доверя напълно, че е цялата истина. Все пак, лично разбирам малко от молекулярна биология и съм правил ПСР тестове преди 15 години в лабораторията в университета.
https://m.dw.com/bg/в-канада-вече-ще-ваксинират-и-деца-над-12-години/a-57451695
Тук направо си спестяват обяснения по статистики, научни разяснения и дори не описват странични ефекти. Били като при някакви други хора, иди и търси какво са открили. Работи и толкоз. Крият, че има и друга страна на Луната като показват, че има само една и то хубава и светла. Като през соца, всичко което прави държавата е супер и блести, и най-важното, е най-правилно и образцово.

В официалните медии са професионалисти и знаят как да пишат логично и убеждават с хубав тон. Но точно там е сложността според мен, да разберем какво означава тази новина за нас и да знаем как медиите работят за да не им се доверяваме сляпо, а да мислим и да търсим правилното решение и подход.

Ангел Грънчаров каза...

В медиите убеждавали логично и с "хубав тон", но в медиите много често (особено в ненормални страни като нашата - и като Русия!) се изявяват разни медийни мерзавци, които срещу заплащане са способни да напишат "с хубав тон" какви ли не лъжи, групости, мерзавщини и прочие. (ПИК четете ли, тая гнусотия можете ли да е разлиствате поне без да си държите носа с пръсти за да се спасявате от смрадта?). Има хора с потресаваща умствена и особено емоционална недостатъчност, които обаче съвсем не са способни да разпознаят, че ги правят на идиоти като им поднасят такива гнусотии. Няма що, тонът е наистина "хубав". Та пак опираме до морал (съвест) и до умение за различаване на истина и неистина. Това, че в конспирациите има частички истина нищо не променя, важна е тенденцията, общия смисъл и пр. Има хора, служещи на истината, има и хора, които мразят истината и душата им е свикнала да се храни с лъжи. В момента слушам Тошко Йорданов и покрай ушите ми хвърчат какви ли не глупости, тъпотии, идиотщини, с които само се шикалкави и усуква, на мен ми става гнусно. Сред журналистите има и такива, които обичат истината и са способни на жертви за нея. Сред философите също има такива, а по-голямата част от тях просто си добруват след като са се наместили в системата, малцина са тия като мен, които работят всекидневно за тържеството на истината, плащайки страшна цена за тозци лукс. Толкова. Темата е безкрайна.

Ангел Грънчаров каза...

Та пропуснах нещо да кажа: Тошко и Слави се перчат като улични побойници, дърдорят глупости, шикалкавят, лъжат, мажат по една-единствена причина: щото не са свободни личности, а са марионетки, са кукли на конци, изпълняващи някакви тайни поръчки на оня, който им плаща - и по тази причина те са негови слуги. Точка. Какво има повече да се говори?!

Спартак каза...

Отвличаме се от темата с примерите и потъваме в детайлите, според мен. Мен актуалните теми по-малко ме влекат, предпочитам задълбочен философски анализ.
Искам да обобщя с два въпроса, а ако искате започнете друга тема дискусия или философски разговор.

1. Една Идея, която ни хрумне и искаме да реализираме, истина ли е или лъжа? Или е нещо друго?
2. Когато едно дете ни подаде торта от пясък и каже "заповядай, тортичка", те лъжат ли ни или казват истината?

Мисля, че в това видео, което чух преди седмица, ме впечатли мнението на репортерката около минута 9:45. Споделям мнението, защото и съм съгласен с него и по въпроса доколко медиите са способни да казват и показват действителността.
https://youtu.be/I2B_MvhKcNY

Спартак каза...

ПИК не ги знам и не чета.
Гледам по бнт малко и се информирам от по-качествените медии, например икономедиа, а също дарик радио и бнр. Но и на тях обръщам много малко внимание, защото са всички пълни с информация и чужди мнения и повече объркват отколкото да синтезират и оформят мнението ми.