Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 8 септември 2021 г.

Кога ще спрете безпрецедентно скандалното потъпкване на нашите конституционно гарантирани права - на труд и на живот?


Тази сутрин, в навечерието на новата учебна година, на мен, остракираният от системата учител, ми се наложи да напиша (и да изпратя на адресатите!) следното отворено писмо, съдържащо всъщност един най-необходим и твърде богат на човешки преди всичко смисъл въпрос (който отправям за размисъл и вам, имам предвид всички вие, които се самоопределяте като граждани - и човеци!):

До г-жа Антоанета Пакова, Началник на РУО-Пловдив

До г-жа Антоанета Кръстанова, Старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия

До проф. Николай Денков, Министър на образованието и науката

До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив

ДО МЕДИИТЕ

КОГА ЩЕ БЛАГОВОЛИТЕ ДА СПРЕТЕ ГАВРИТЕ НАД МОЕТО УЧИТЕЛСКО СЕМЕЙСТВО?!

Питане от Ангел Грънчаров, остракиран от образователната система учител по философия и гражданско образование

Уважаема госпожо Пакова,
Уважаема госпожо Кръстанова,

Вчера отново, за кой ли път, се опитах (заедно с неколцина небезразлични граждани!) да Ви намеря на работните Ви места, ала, за жалост, отново Ви нямаше в сградата на РУО-Пловдив (портиерът долу ми обясни, че г-жа Пакова била отново "в София", а пък г-жа Кръстанова "работела онлайн", намирайки се в дома си!) Понеже вече няколко пъти от него получавам все един и същ стандартен отговор на въпроса "Тук ли са г-жите Пакова и Кръстанова?", започнах да си мисля, че той е инструктиран винаги, когато ни види, да ни отговаря все по един и същ начин, независимо дали сте в сградата или не сте в нея; криете ли се от нас, многоуважаеми ръководно-властващи труженички на нивата на родното образование? Нима Ви е толкова страх от демократичния дебат, който Ви предлагаме от години, а Вие също така от години блокирате по каквито си искате начини?!

Остава седмица до началото на новата учебна година. И този път (както в предишните години) безуспешно подавах документи за всички обявени вакантни учителски места по моята специалност, съпругата ми, начална учителка и учителка по английски език, също безработна като мен (тя биде опраскана-уволнена от постоянно място дни след като знаменитата и тъй влиятелна директорка на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" Стоянка Анастасова ме беше опраскала-уволнила и дори има добрината да ме предупреди по време на моя граждански протест за свобода в образованието и против беззаконията на самозабравили се директори на училища, провеждан на тротоара, до входа към двора на училището, в което съм работил много години, че ако не прекратя протеста си, тя ще направи така, че не само аз никога няма да си намеря работа в нито едно училище, но и на съпругата ми ще се случи съвсем същото!) също безуспешно кандидатства достатъчно много пъти по своите специалности, че да разбере, че и върху нейното име изглежда съществува все още онази тъй мистериозна забрана, наложена от същата тази толкова влиятелна (Бог знае защо и как?!) вездесъща и тъй своенравна директорка на упоменатото училище, която наскоро Вие, г-жо Пакова, имахте добрината писмено и официално да обявите едва ли не за светица, за абсолютна праведница (щот, видите ли, немало срещу нея нито едно оплакване освен моите: ами как ще има като тя безжалостно опраска и уволни всички ония учители, които имаха достойството и смелостта да кажат в очите й, че няма да допуснат да безобразничи както й скимне?!). Факт е, че в последните 7 години съм бил на учителска длъжност само 1 година и няколко месеца - след като преди това съм работил на тъй буренливата нива на образованието цели 34 години! Аз лично по-голямо безобразие не мога да си представя, Вие ако можете, поправете ме! 

Та в тази връзка (простете за тъй дългото изречение, но се старая този път да бъда пределно кратък!) искам да Ви запитам следното:

Докога ще продължи този безпрецедентно брутален терор, тези невиждано жестоки гаври срещу едно учителско семейство; имате ли някакво намерение да отмените мутренската омерта спрямо нас; съзнавате ли, че като оправдавате всеки произвол на директорската мафия, обявявайки го за "напълно правомерен и законен", вие де факто я насърчавате да продължи да се гаври с нас; накрая, давате ли си сметка, че тези скандално нагли рецидиви на подобна неправомерна употреба на държавната власт в интерес единствено на една самозабравила се бюрократична клика е в крайна сметка в дълбоко и пълно противоречие с нейния смисъл и задача - и вреди на коренните, на същностните интереси на учениците, на родетелите, на гражданите, на данъкоплатците, на нацията и на страната; докога ще робувате на свещения принцип на разплулата се от развала, от корупция бюрокрация: "Началството никога не греши!" - и давате ли си сметка докъде той ще ви доведе?! (Апропо: давате ли си поне малко сметка в какви убийствено-унизителни условия на съществуване поставихте семейството ми в последните 7 години на непрекъснати гонения, репресии и принудителна безработица?!) Или, вкратце казано: кога ще спрете това безпрецедентно грозно потъпкване на нашите конституционно гарантирани права - на труд и на живот? 

Въпросът ми се оказа дълъг и сложен (това, разбира се, е цяла поредица от най-необходими въпроси!), но се надявам, че Вашата несъмнена интелигентност ще Ви помогне не само да постигнете техния автентичен смисъл, но и да ми отговорите убедително, обосновано и състоятелно, аргументирано. Нищо не пречи да ми отговорите на тия въпроси и "наживо", но този път пред камера и микрофон - защото зрителите на предаването "На Агората с философа Ангел Грънчаров" по Пловдивската обществена телевизия, т.е. гражданите-данъкоплатци от Пловдив, отдавна чакат да Ви чуят, бъдете уверени, че ще Ви изслушат с най-голям интерес - защото са тъй жадни за Вашите душеспасителни думи!

Уважаеми господин Министър,
Уважаеми господин омбудсман,

Можете ли да помогнете по някакъв начин диалогичните способности на толкова интелигентните г-жи Пакова и Кръстанова да надмогнат блокажа си - и да се изяват в своя несъмнен блясък? (Понеже те от години ни "отговарят" с нищо незначещи витиевати, но напълно кухи бюрократични фрази, които са образец на смехотворна схоластика - и на прекалено "изтънчено" нищонеказване!)

8 септ. 2021 г.

С НАЙ-ДОБРО ЧУВСТВО: (подпис)


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

4 коментара:

Анонимен каза...

Най много ми харесва в твоите писма как се опитваш да покажеш, че има някой зад теб. Цитирането на общността на небезразличните (2 човека с теб) и предаването на Агората (5-6 зрители) е особенно забавно. По време на разните ти стачки дори собствената ти съпруга и син не застанаха зад теб.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мари, зад мен стои цял народ! :-) Ние, небезразличните, сме милиони! :-) И най-гадното за Вас, другарко, е това, че дори и самият Бог е с нас: Бог винаги е с тези, които са ПРАВИ! Сфащате ли сега как сте го загазИла, завалийке?

Анонимен каза...

До г-н Ангел Грънчаров


В Комисията за защита от дискриминация (КЗД) се получи Ваше писмо от
електронен адрес angeligdb@abv.bg.
Същото e заведено с вх. № 44-00-2978 от 07.09.2021 г. Информирам Ви, че
Комисията за защита от дискриминация е независим специализиран държавен
орган за предотвратяване на дискриминация, защита от дискриминация и
осигуряване на равенство във възможностите.
Съгласно чл. 50 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗДискр.),
производството за защита от дискриминация, се образува:
1. по жалба на засегнатите лица;
2. инициатива на комисията;
3. сигнали на физически и юридически лица, на държавни и общински
органи.
Жалбата или сигналът до комисията се изготвят на български език /ако са
написани на чужд език се придружават с превод на български език/ и се
подават писмено. Жалбата или сигнала трябва да съдържат реквизитите,
посочени в чл. 51, ал. 2 от ЗЗДискр.:
1. името или наименованието на подателя;
2. адрес за кореспонденция;
3. изложение на обстоятелствата, на които се основава жалбата или
сигналът, където следва да се изложат кратко, ясно и последователно
факти и обстоятелствата за неравно третиране (кога, къде, от кого и с
какви действия или бездействия на посочените в жалбата лица е нарушен
принципа на равенство в третирането);
4. посочване на база за сравнимост, т.е. друго лице или група от лица,
които са третирани по – благоприятно при сравними сходни обстоятелства;
5. изложение на исканията с оглед компетентността на КЗД, определена в
чл. 47 от Закона за защита от дискриминация;
6. представяне на доказателствата, в подкрепа на твърденията за
дискриминация, съгласно изискванията на чл. 9 от ЗЗДискр. - писмени
документи или посочване на доказателствата, които жалбоподателят или
подателят на сигнала смята, че следва да бъдат изследвани от КЗД (напр.
посочване на лицата, които да бъдат разпитани като свидетели, посочване
на местонахождението на писмени доказателства, намиращи се в трето,
неучастващо в административното производство лице и др.);
7. дата и подпис на лицето, което подава жалбата, или на негов
представител.

Анонимен каза...



Към жалбата или сигнала се прилагат:
1. пълномощно, когато жалбата или сигнала се подават от пълномощник;
2. декларация от жалбоподателя или лицето, подало сигнала, че към
момента на подаване на жалбата или сигнала до Комисията, няма заведено
съдебно дело със същия предмет между същите страни, бланка от която
прилагаме;
3. удостоверение за регистрация и актуално състояние на юридическото
лице;
4. документи и книжа в подкрепа на твърденията в жалбата или сигнала, а
ако не са оригинали – заверени копия от подателя им, други
доказателства.

В жалбата/сигнала трябва да бъде конкретизирано точно срещу кои лица е
насочен инициативният документ – имена, длъжност/и, както и други данни,
които биха могли да индивидуализират евентуалния извършител на
нарушението.
Моля имайте предвид, че за да бъде установено дискриминационно
третиране на едно лице, спрямо друго е необходимо да се установи
обективно наличен противоправен резултат за това лице, при упражняването
на някаква дейност или при не извършването на определена дейност и то
именно заради наличен негов признак или няколко признаци от подробно
изброените в чл. 4, ал. 1 от ЗЗДискр.
Моля да съобразите следното: Административните органи действат в рамките
на правомощията си, установени от закона. Компетентността на
административния орган е нормативно признатата способност на даден орган
да издаде определен акт. Компетентността на КЗД е уредена в разпоредбата
на чл. 47 от Закона за защита от дискриминация, където са регламентирани
правомощията, с които разполага в качеството ѝ на специализиран държавен
орган, осигуряващ предотвратяване на дискриминация, защита от
дискриминация и равенство на възможностите.

Жалбата или сигналът могат да бъдат подадени:
1. на място в сградата на Комисията;
2. по пощата на адрес: гр. София, бул. „Драган Цанков“ № 35;
3. по факс: 02/870 84 48;
4. по електронна поща: kzd@kzd.bg, по реда на Закон за електронния
документ и електронните удостоверителни услуги;
5. чрез СЕОС.
Подробна информация за дейността на Комисията за защита от
дискриминация, както и текста на Закона за защита от дискриминация, може
да видите на сайта на КЗД: www.kzd-nondiscrimination.com.
Ако желаете да сезирате Комисията за защита от дискриминация, изпратете
писмена жалба/сигнал, съдържащ/а изискуемите от ЗЗДискр. реквизити.
Tелефон за връзка: 02 807 30 30; 02 807 30 47.