Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 9 октомври 2021 г.

Знаете ли, че в Османската империя изключително много ценели талантливите хора?


... Османците ценят всеки талантлив човек. Османците, съвършено независимо от това от какъв народ е този човек, каква религия е имал преди това, ако срещнат талант, те го издигат, започва потресаващ полет... И ето целият този държавен елит се подхранвал от най-талантливи хора от различните народи...

ДОБАВКА:


"ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО" Е ЕДНА ИЗМАМА, чиято цел е да посее омраза.
Книгата е написана от Антон Дончев по поръчка на "Съюза на писателите" през 1963-а и издадена 1964-а. Поръчката е идвала директно от ЦК на БКП. Отказват я титулованите Стефан Дичев и Андрей Гуляшки, както и други писатели. Приема поръчката младият Антон Дончев.
Книгата е поръчана във времената на поредната кампания по преименуване на българите-мохамедани. Целта й е пропагандно обезпечаване на кампанията на ЦК. Книгата е екранизирана с мащабна държавна подкрепа, с режиьор Людмил Стайков през 1987-а. Този път целта е да обслужи "Възродителния процес".
Мощната политическа подкрепа за този роман тогава, продължава и днес по инерция.
Антон Дончев е роден в Бургас, завършва средното си образование във В.Търново. Посещава Родопите за първи път, когато пише книгата за 45 дни.
Романът претендира за историческа достоверност, но всъщност се базира на един възрожденски фалшификат (житието на поп Методи Драгинов / поп Алигорко). Още през 60-те историците отричат достоверността на житието.
Историческите изследвания сочат НЕ за насилствена, жестока и бърза ислямизация, а за бавен, с векове, доброволен, обоснован от икономически мотиви процес. В Осмасната империя християните са плащали повече данъци от мюсюлманите (които са служели във войската). Мнозина приемат Мохамед, за да си спестят данъци. Османската администрация не е насърчава тези процеси, защото това означава подриване на данъчните й приходи, затова има случи на отказ.
Въобще в средните векове Османската империя има статута на религиозно толерантна страна. За разлика от Западна Европа, където 1/3 от населението на Германия е изклано в религиозните войни между протестанти и католици от 17-и век.
Именно този статус на Османската империя мотивира бягството на евреите от Испания в Солун.
Света Гора например столетия оцелява и се развива в пределите на Османската империя без сериозни проблеми. Паисий Хилендарски пише своята История в Света гора, в българския Зографски манастир, където брат му гради църква и обновява крило (https://goo.gl/d29Eui).
Рилският манастир пък развива богата книжовна дейност, там работи Неофит Рилски и изкарва "робството" спокойно, дори се разширява.
През 16-17-и век районът на София се развива толкова много с десетки манастири и църкви, че получава прозвището "Малката света гора". Днес наследството от тази дейност е все още налично, много църкви и манастири от онова време са изоставени, предимно в комунизма ...
Пропагандният характер на "Време разделно" е безпогрешно уловен от чуждата критика. Затова Антон Дончев така и не се добра до престижна международна награда, въпреки мощната пропаганда у нас. А се точеше на Нобел ...
Нещо повече, този поръчков фалшификат представя по срамен начин самите българи. Той е една гавра с българската гордост. Българите там са представени като едно безропотно стадо, което практически без съпротива е заклано като овце на центъра, на мегдана. Тъкмо духовникът на селото убеждава и води онези, които скланят да приемат Мохамед.
Този пропаганден роман и филм имат една единствена цел - да създаде ненавист, да разкъса тъканта на обществото, за да кърви, за да има кръв. Самата история на романа е историята на разделението, което разни политици целят, за да ни владеят.
Върху посятата омраза вегетират такива като Сидеров, Каракачанов, Валери Симеонов, Джамбазки. Във времената на "възродителният процес" - най-голямото престъпление срещу човека в българската история, тази омраза служи на един национален предател и жалка слуга на Москва Тодор Живков.
Днес тази омраза служи преди всичко на мекеретата на Кремъл. В истерията, която бълват тези "патриоти" остават скрити истинските ни проблеми - чудовищния грабеж и унищожение, на което сме подложени от Москва и нейните метастази в нашето отечество.
Цитати и източници по-долу в поста.


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

15 коментара:

Анонимен каза...

Във "Време разделно" пише как ги е "ценяла".

Ангел Грънчаров каза...

Вие, другарко, само на другаря Антон дончев ли вервате? :-)

Анонимен каза...

Правильно. Като под хора разбират различното от жена и при мъжете трябва да са обрязани.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, мюсюлманите много уважават жените. Не вервайте на глупости. Защо не напишете некой и друг стих против мен да Ви олекне поне малко мъката на сърцето?

Бачо Кольо каза...

Оооо, да! Яко са ги ценели . Да речем младото гърче, син на моряк от Парга, бъдещият влик везир Ибрахим паша. Връстник и приятел на Султан Сюлейман, стигнал до поста Велик везир. Толкова мното го е ценял султанът, че накрая заповядва на гавазите си да го удошат.

Бачо Кольо каза...

"Време разделно" е великолепен класически роман от европейска величина. Епично произведние, с което всяка национална литература би се гордяла. Със завладяващо съдържание и интересна форма - разказът се води от двама различни герои с различно минало и мироглед. Това е роман за живота и смъртта, за своето и чуждото, за вярата и недоверието, за любовта и предателството, за това кое има смисъл, ако няма живот.
Само примитивно индоктринирано съзнание може лековерно да отрече това талантливо написано произведение зароди тъпите иидеологически доктрини, на които се подчинява.
Позната ми е мантрата, че романът е поръчан от ЦК, не вярвам в това, но ако това е така - то браво на ЦК и дважди и трижди браво на Антон Дончев...

Ангел Грънчаров каза...

Чудесно, таваришч Колю, само дето твърденията ти имат малък недостатък - не са верни, не са истина; същото може да се каже и за пропагандния и разпалващ омраза роман, написаното в него просто нема отношение към историческата реалност, т.е. е фантастика, описва нещо, което не го е имало, не е станало. Що барем не прочете текста, където се пазказва каква е истината? Или викаш: за нас, комунистите, истината мена никакво значение, ние живеем само с лъжи! Срамота, таваришч Колю! Засрами се. Не те ли е поне малко срам от децата и от внуците ти?!

Ангел Грънчаров каза...

Дрън-дрън! Художествената стойност на романа е много ниска: поради порочността (лъжливостта!) на идеята му...

Бачо Кольо каза...

От 100 км. личи, че не си го чел.

Ангел Грънчаров каза...

Глупости не чета...

Bacho Кольо каза...

Под достойнството е на един философ - еднокнижник да чете класически исторически романи.
Но пък винаги е готов да ги коментира.

Bacho Кольо каза...

Прочее, припомни си понятията "тема" и "идея" на художествено произведение. Навремето си кандидатствал с литература. Срамота е инженер да ти дава уроци.

Ангел Грънчаров каза...

ОстанА да се пофалиш колко вагона книги си прочел! :-) Макар че четенето съвсем не значи разбиране - както се е получило в случая.

Искаш да кажеш (с това "философ-еднокнижник", с което ме приравни към титана Боко!), че моя милост е написал повече книги отклкото съм прочел ли? :-) Майтапчия!

Колю, прочети какво казват хората, които са специалисти и са изследвали проблема, на тях се довери. Остави догмите. Това именно са и глупостите, които немат отношение към реалността, в случая историческата. Приятно четене и приятно мислене ти желая!

Бачо Кольо каза...

"Колю, прочети какво казват хората, които са специалисти и са изследвали проблема, на тях се довери. Остави догмите. "

Ти четеш ли какво пишеш, бре несретнико!
Значи аз няма да прочета "Време разделно", няма сам да си съставя мнение за този роман, ами ще прочета какво казват "хората, които са специалисти"?!?
Ти съвсем изтрещя ...

Ангел Грънчаров каза...

Чудесно изказвате, таваришч Колю! :-) Разбрах те превъзходно: за теб творението на другаря Дончев е свято като "Манифеста на комунистическата партия" и то не може да бъде критикувано! :-) Требва да си останеш докато си жив типичен кон с капаци. :-) Между другото злите езици твърдят, че другарят Дончев е откраднал тоз ръкопис, щото в живота си не е написал нищо свястно... какво правим тагда?