Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 31 октомври 2021 г.

Кои са нашите будители днес, а - има ли изобщо такива?

Евгений Тодоров: КОИ СА НОВИТЕ НАРОДНИ БУДИТЕЛИ?

Всяка година на 1 ноември се сещаме за народните будители. Но кои са те – ако трябва да ги изброим? Левски и Ботев са безспорни. Крайно време е поне Левски от Будител да го издигнем до Светия.
Но кои са останалите? Една справка в Гугъл сочи, че за „народни будители” сме нарочили имена, за които почти никой не знае нищо днес – такива като Софроний Врачански и Неофит Бозвели. Владислав Граматик и Неофит Рилски. Какъв будител е Любен Каравелов, например – написал едно „Мамино детенце”.
Не е ли по-добре пантеонът на Народните будители да бъде оглавен от актуални личности, които пред очите ни будят заспалия български народ? И които познават и децата ни.
Не е ли истински народен будител Ричард Алибегов, който като един Левски основа революцицонни комитети в цялата страна? Който накара хиляди сервитьорки, които ги мързеше да откликнат на народния зов „Донеси още една ракия!”, сега да припкат по булеварди и с телата си да блокират кръстовища.
Не трябва ли да бъде нареден сред най-големите будители доцент Мангъров, който има смелостта да нарече Ковида-а с истинското му име – „безобидно грипче”?
Не са ли будители Йоло Денев, Волен Сидеров и Костадин Костадинов, примерно, които ни въодушевяват да станем и да разрушим колониалната ни зависимост от Запада и да си извоюваме истинска свободна България, в която няма да има зелени сертификати и насилствено слагани ваксини?
И да не забравяме неизвестния будител, който издигна лозунга „Не убиват вирусите, убиват ваксините!”.

Тези думи днес са по-велики от овехтялото „Свобода или смърт юнашка!”.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Въпросът, поставен от г-н Евгений Тодоров, си заслужава да бъде обсъден най-внимателно? Имаме ли народни будители днес, има ли личности днес, които заслужават това име? Или имаме народни приспивачи? (Ако мога да използвам такава една дума, родствена на онази, която народният трибун Славчу Учиндолски употреби за Хр.Иванов, наричайки го "предлагач"!) Народът спи, а няма кой да го буди днес, такава ли е ситуацията, в която се намираме? Познавате ли учители, които да изпълняват ролята на будители - или мнозинството от тях също служи на каузата на приспиването - и затъпяването! - на младите хора? Ами свещениците ни работят ли на нивата на будителстването? Освен да се подмазват на Боко Борисов (за милиончетата, които им подфърля!), те друго правят ли? Предлагам да поговорим съвсем сериозно по тия въпроси. Кои са нашите будители днес, а, има ли изобщо такива? Дайте примери, имена. Да видим дали ще се намери изобщо такъв безспорно признат будител?


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

2 коментара:

Анонимен каза...

Днес и будните спят зимен сън.

Анонимен каза...

Учениците и курсистите ти масово да емигрират, какво по-голямо будителство от това?