Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 8 октомври 2021 г.

Кога ще имаме истинско правосъдие?


Даниела Горчева: Навремето, беше през 2001, малко след изборите, бях поканена от БНТ да участвам в тяхно предаване-дискусия. На входа на телевизията се засякохме с непрежалимия Александър Божков и се заприказвахме. Аз му казах, че България ще се отърси от комунизма и ще се оправи, когато стане правова държава, когато оправим правосъдието. Той ми възрази с думите, че като оправим икономиката, всичко ще си дойде на мястото. Година-две по-късно се видяхме отново и той тъжно ми каза: "Даниела, ти беше безспорно права. Когато няма правосъдие, няма нищо." И наистина, няма ли правосъдие, няма сигурност нито за имуществото ви и имотите ви, нито за бизнеса ви, нито за здравето и дори за живота ви. Трябва да разберете, че в държава, в която няма правосъдие, обществото деградира. Защото има безнаказаност за престъпниците от една страна, а от друга - преследване на тези, които са трън в очите на властта. Освен това преклонените ви главички няма да ви спасят нито от имотната мафия, нито от краденето на успешни бизнеси, както бе в случая с Осемте джуджета на гешефтурата. Прав е Лозан Панов и жалко, че не го разбирате и вървите срещу себе си. Утре ще бъде късно.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Напълно вярно. Няма ли правосъдие, няма и законност, няма и справедливост, а това значи, че в такава държава всичко е отишло по дяволите, престъпниците са се разпищолили (поради безнаказаността им!), а пък жертвите им неоправдано страдат. Зная това от собствения си горчив опита: от 7 години водя тежка самотна битка с разпищолилите се властници в образованието, които по чисто политически причини ми потъпкаха правото на труд, лишиха ме от преподавателски права, остракираха ме от тъй бляскавото "образУвание" в тъй приказната страна Мутроландия, водих тежки съдебни битки за да си защитя правата от този произвол (и докъм 2015 г. ги печелих, явно до този момент у нас имаше правосъдие!), но в един момент властващите овладяха правосъдието и то се превърна в "прасовъдие", при което всичко е възможно, т.е. тия, които ме репресираха, възтържествуваха, техният произвол беше обявен за "законен". Сега очаквам Европейския съд да се произнесе, но е факт, че живота ми беше съсипан, а и здравето също; цяло чудо е, че оцелях до този момент (да се живее във всекидневни унижения е страшно!), явно единствено Бог прояви милост към мен - щото общността ни (с малки изключения!) стои напълно безучастна и гледа сеир. 

Между другото докато ние самите не се променим, докато ние не станем чувствителни спрямо несправедливостите и не започнем да си изпълняваме ролята като граждани, т.е. всеки ден да се борим за правдата и за правата си, дотогава справедливост, ред и законност в държавата ни няма да има.


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: