Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 ноември 2021 г.

Как ли съседите-самаряни от блока на ул. Копривщица 15 ще приемат връщането на баба Марийка в нейния дом?


Няколко думи за станалото вчера. След като в предаването наживо по ПОтв добри зрители-самаряни ме обвиниха във всички възможни земни и фантастични грехове (бил съм, несъмнено, мошеник, който има една-единствена цел, а именно да заграбя апартамента на баба Марийка; бил съм, естествено, изцяло луд маниак, щом съм обръщал внимание на луда старица като баба Марийка; правел съм нещичко за нея само и само за да се представям като "добър" и като "човек", т.е. бил съм лъжец и лицемер и т.н.; в блога пък всеки ден дежурните оплювачи ме плюят и изобличават в подлости от рода на тази, че съм прибирал... пенсията на бабата и прочие дивотии!), т.е. темата на предаването ("Какво означава да си човек?") беше развита по посока на това, че водещият Ангел Грънчаров, явно, не е човек, а е някакъв нетърпим изрод; както и да е де, за друго ми е думата сега: след предаването купих няколко свещи и едно фенерче за баба Марийка и се запътих да я видя какво прави (щото в апартамента й няма нито ток, нито вода). 

Оказа се, че баба Марийка си беше вътре, не посмяла да излиза защото я е страх, че някой... ще обере апартамента й, който предостатъчно е обран и разбит! Е, нейната молба беше да й намеря ключар, че да може да заключва апартамента си когато излиза на улицата. Наложи се да звънна и да повикам ключар; та думата ми е за ключаря, вижте сега какво стана с него. Аз го помолих още по телефона да има предвид, че става дума за бедна и болна бабичка и да бъде ако може по-умерена цената; той обеща и го поканих. Опита да смени бравата, ала това се оказа невъзможно, понеже вратата от насилване се е изкривила; тогава се наложи да сложи катинар; отиде, купи катинар и каквото друго там трябва; върна се, монтира катинара за пет минути и изтърси: "Услугата струва... 100 лева!"; аз щях да падна, на него обаче окото му не трепна, беше сравнително млад човек, изглежда в неговите очи 100 лева са малко пари, така предполагам и така си обяснявам поведението му (не изглеждаше да е някакъв злодей, знам ли?!). Горката баба Марийка даде от пенсията си тия 100 лева, подари от благодарност на човека, на майстора, дето така хубаво я оскуба със 100 лева две ябълки (които той пък подари на мене, щото нямало да ги яде и щял да ги хвърли, така ми каза долу, на входа, като го изпратих!). 

Но ето че сега възникна още по-интересен проблем: баба Марийка ми обясни, че най-вероятно като излезе, веднага ще дойде някой съсед-самарянин, който ще повреди катинара й, с оглед тя да не може да си влезе в апартамента, това бил, така да се каже, коронният номер на нейните съседи-самаряни от години, поради което тя често е трябвало навремето да сменя брави и патрони на бравите; та сега значи ще треперим за това кога ли някой по-сръчен от съседите й самаряни пръв ще й повреди катинара - за да я прогони отново на улицата - и, евентуално, да я убие (щото спането на улицата зимно време е доста опасно, особено пък за 89-годишни бабички!). Това е положението. Аз през нощта доста размишлявах какво да правя и как да повлияем на съседите й да не й развалят катинара (дали да не поискаме от полицията писмена заповед, която да залепим до катинара, в смисъл, че ако някой повреди катинара на бабата, ще си има сериозна разправия с полицията, дали една такава писмена заплаха ще има ефект, как мислите, а?). 

Не знам вече, а и не смея нищо повече да предлагам, щото съвсем се опозорих с тази баба Марийка, хептен се изложих, ето, вчера един зрител заяви, че аз явно съм доста тъп човек, щом не мога да измисля никаква друга тема, а редовно подхващам само и единствено темата за баба Марийка, а пък колегата-философ Живко Желев ме съжали, че като умре баба Марийка, аз ще си остана без тема и тогава нема да има за какво да говоря! Ето как реагираха някои хора по казуса във фейсбук: 


Вероника Захариева: 😅😅😅😅 

Petia Ivanova: Баба Марийка иска катинар, а тя остава отвъд катинара... Кое ще пазим - човека, или имота?🤔 

Мария Василева: Petia Ivanova това, че иска катинар все пак е напредък! 

Ангел Грънчаров: Petia Ivanova Май съвсем не разсъждавате. Катинара баба Марийка го поиска за да може да излиза от апартамента, а не да стои там и да го пази (както направи в последните 24 часа). Сега обаче проблемът е, че като излезе и сложи катинара, най-вероятно някой бесен съсед-самарянин ще отиде и ще сложи бързоизсъхващо лепило в катинара, та бабата да не може да си влезе в жилището! (Така са правили много пъти преди да я изгонят, тя е плащала много пъти пари на ключари - за да й слагат нов патрон!) Да видим дали сега историята ще се повтори - или пък на съседите им е дошъл поне малко акъла... 

Мария Василева: Е, поне като види зор, може да влезе. Браво на теб, Ангеле! Помръднаха нещата с една крачка напред. Сега трябва да се мисли за изнасянето на багажа поне от една стая и пускането на вода и ток. После за ремонт и боядисване. Нямам нито сили вече, на 70 години, нито средства, но след това ще се включа, при обзавеждането на празната боядисана стая. За изнасяне на багажа от една стая трябва да се плати на момчета хамали. Тя дали ще е съгласна обаче? Ако да, стъпка по стъпка трябва да се справим. 

Ангел Грънчаров: Мария Василева Баба Марийка не дава да се изнесе и едно парченце, каквото и да било! 🙂 Но за почистване и боядисване, смятам, ще се съгласи. Най-важното е сега да се сложи една врата на стаята, в която спи (нито една стая няма врата, поради което е страшен ветрилник, апартаментът е на 12-ия етаж!). Трябва да се възстанови токът и водата. Ето тия неща ако се решат, ще има най-елементарни условия за живот.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: