Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 28 ноември 2021 г.

Може ли народът да се самоуправлява - или, понеже е безнадежно прост, вечно се нуждае от "оправячи"?


Както е известно, изключително много ме вълнува темата за демокрацията, много съм писал и продължавам да пиша по нея (предстои излизането на нова моя книга за оживяването на демокрацията). Ето началото на една дискусия за т.н. "пряка демокрация", която започна на едно място във фейсбук:

Момчил Дойчев: "Пряката демокрация" е пряк път към анархия и еднолична терористична диктатура! Това че простият народ избира прости и непрофесионалисти като него да го управляват, не означава, че представителната демокрация е "лоша". Но тогава как просто мнозинство ще управлява добре с референдуми? Това е пропаганда от дебили за дебили. За съжаление изглежда са много... 

Ангел Грънчаров: Установяването на пряка демокрация трябва да се предхожда от продължителен процес на просвещаване и възпитание на народа. Както свободата се възприема и култивира чрез непосредствено практикуване, така и демокрацията става действаща и ефективна чрез практикуването й пряко от народа. Пряка демокрация означава самоуправление. Ако референдумите се предхождат от пълноценни демократични дебати по съответния проблем, нищо те пречи той да се реши от хората чрез гласуване - стига дебатите да са били така въздействащи, че хората да се успели да разберат същината на работата. Аз обаче питам: защо спят, защо мълчат философите, онемели ли са? Защото без тяхното активно участие няма как съзнанието на народа за реалните проблеми да започне да се прояснява, а народът да започне да става все по-просветен, разбиращ, ангажиран, небезразличен, активен и пр. 

Rosi Arnaudova: Ангел Грънчаров, ми ако имате време да чакате 20 - 30 години, и то ако веднага, от първи клас, децата започнат да учат какво е да си гражданин... аз нямам такова... 

Vladimir Milenski: Ангел Грънчаров, пряката демокрация значи всеки да разбира от всичко. "Направи си сам". Не, благодаря! 

Ангел Грънчаров: Rosi Arnaudova Демокрацията по идея е пряка, народът все някога трябва да се научи да се самоуправлява, да взема решения и да носи отговорността за тях - щото и при непряката пак той носи последствията и плаща цената. А бързите и лесните изходи от тежката ситуация, в която се намираме, се свеждат до едно нещо: установяване на тирания, на диктатура. Това ли предпочитате - щом сте против това народът да бъде обучен и възпитан да участва в политическия живот много по-активно и отговорно? 

Ангел Грънчаров: Vladimir Milenski Древните хора са постъпвали много мъдро като са казвали, че оня, който не се интересува от политика и по тази причина не разбира от нея е ИДИОТ. Тази гръцка дума първоначално е означавала точно това. Нима искате да кажете, че след векове развитие всички сме станали идиоти, та от политика да разбира само една малко, привилегировано малцинство, което си прави каквото му скимне с видиотения тотално народ? 

Penka Dragouleva: Наистина много дебили в продължение на 12 години избираха себеподобни прости да ни управляват. 

Jordan Nihrizov: Винаги съм се забавлявал с пропагандата на любителите на т.н. "Пряка демокрация" и тяхната страст всичко да се решава с референдуми, в които разбира се, ще участват и хора, които хал хабер си нямат от проблема. Вече тръгнахме по този път като обявихме, че нарушението на закони и конституция са нищо, понеже нарушилите ги заявиха, че щом дойдат на власт ще ги сменят. Така преди време родих една антиутопия озаглавена "56-а година". В нея хората, дето не харесват Питагоровата теорема или Закона на Ом са щастливи, че могат спокойно да ги отменят с един референдум. Това, че на някои от тях ще им дадат на късо контактите е без значиние, защото на мнозина вече ще са гръмнали бушоните. Очаквам, вървейки вече по пътя очертан от книгата, да дойде денят, когато ще сменим и календара. Тогава мнозина булки ще се усмихнат, отрязвайки от годините по някоя петилетка, а аз ще съм радостен да си вържа символното заглавие. 😎 

Ангел Грънчаров: Jordan Nihrizov Не бива толкова да подценяваме обикновените хора. Щото общо взето народът е такъв, какъвто са му политиците - които не са направили нужното да му изяснят проблемите ясно и достъпно в едни наистина пълноценни дебати. Тъпите и некадърните политици са причина народът да е затъпял, макар че и обратното е вярно, казваме: прост народ, слаба държава. От което произлиза, че народът трябва да бъде просвещаван и обучаван още от училището на несложния общо взето механизъм, по който функционира демокрацията. Швейцарците неслучайно са стигнали до това ниво най-важните въпроси да решават с референдуми. И не са толкова прости швуйцарците - колко Ви се чини. Като имате такова високомерно презрение към народа, като сте толкова учен и разбиращ защо не тръгнете сред народа да го пресвещавате - или защо не направите нещо образователната ни система да се промени, та да почне да спомага за раждането на разбиращи и ползващи се от демокрацията ГРАЖДАНИ? Нищо не правим и само критикуваме - ето затова сме на това дередже. 

Dimitrina Gerova: Властта на тълпата. Неграмотните са принудени да диктуват... 

Ангел Грънчаров: Dimitrina Gerova Драги "ентелегенти", като толкова много сте критични към "простия народ" защо не тръгнете сред народа да го пресвещавате? Или е под достойнството ви да разговаряте с обикновените хора - шот сте много учени, специални и важни ли?! Истински интелигент е този, който не страда от такива тъпи предубеждения спрямо "простия народ" и умее да разговаря по човешки начин с всякакви хора - и при това да се разбира с тях. Сократ примерно е разговарял с всякакви хора и доста е воювал с умниците (като софистите), които и тогава се гнусели като вас да разговарят с обикновените хора, които билби прости. Между другото като сте толкова напреднали защо тогава още не сте разбрали това, че всеки човек е интересен и важен, че всеки човек има пълното право да бъде суверенна личности, надарена със свобода и ползваща се от нея? 

Ангел Грънчаров: Прочее, не пряката демокрация ще ни доведе до диктатурата, а отблъскването на народа от политиката и неучастието му в демокрацията. Тия, които казват, че народът е непоправимо прост и неспособен да се самоуправлява, са адептите на диктатурата-тиранията, които работят за устяновяването й. Видяхте как властта на самообявилия се за вожд на простите ни доведе до авторитаризъм, намиращ се на крачка от тиранията. "Вие сте прости, вие не разбирате, затуй аз ке ви оправям: доверете се на мен, аз ще решавам всичко вместо вас..." - ето как тиранията се настанява в една страна. Прекият път към тиранията е потъпкването на демокрацията, което става с убеждаването на представителите на народа, че са боклуци, които за нищо не стават - сиреч стават само за да бъдат тъпкани като животни от диктатора. 

Ангел Грънчаров: Между другото благодарение на съвременните технологии (компютъра и интернет) нищо не пречи народът - ЦЕЛИЯТ НАРОД! - да гласува ако трябва всяка седмица и да решава въпросите; по този начин осъществяваната изборна процедура ще направи дълбок поврат към автентичната демокрация, знайно е, че в древна Атина в Народното събрание са заседавали и решавали всички, целият народ (без жените и децата де!). Аз лично смятам, че въпреки всички рискове от установяване на ТИРАНИЯ НА ТЪЛПАТА такъв един подход най-малкото ще принуди политиците да участват в най-пълноценни дебати, въз основа на които на изборите (благодарение на ПРОСВЕЩАВАНЕТО НА НАРОДА!) лека-полека ще започнат да побеждават най-разумните, а не тия, които са най-нахални и най-кресливи (или пък имат най-голям достъп до медиите!). Именно така народът ще се обучи най-после на ДЕЙСТВИТЕЛНА СВОБОДА и демокрацията ще бъде оживена и спасена от очертаващата се гибел.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

6 коментара:

Спартак каза...

Само хората с робско-тиранично мислене ли не разбират демокрацията и нямат нужда от нея?
Разбира се че крайната цел е пряката демокрация. Когато обществото е създало своите системи и обществени структури и законк, управниците стават излишни. Това не е анархия или безуправление, а именно свободата, която дава демокрацията.

Ангел Грънчаров каза...

Да, неразбиращите свободата и не умеещите да се ползват от нея точно по тази причина я мразят - и предпочитат тиранията. Защото при нея по-лесно се живее. Голяма работа, че се живее в унижения и без достойнство...

Анонимен каза...

Българите, малък народ (станал голям заради Русия) постоянно повтарят идеологемата си колко били уникални и единствени на света...



Така е - нема улав народ на планетата да направи... паметник на завистта! 2014! Там до теб! XACKOBO.



И сами си се хвалят че бил... единствен на света!



A и паметник на хуя имаше във Варна.



Така е - великата им неизмерима глупост е единствена! От нея избягах всъщност, комунизма също беше част от нея - всички съгласни, ЕДИН дисидент нямаше!! Дори Русия, велика страна, имаше дисиденти като учителя Солженицин и учения Сахаров. И много други... Ами Сергей Брин и Роман Абрамович какво са освен дисиденти на новото време.



От BG само кокошкари, един нема да му свалиш шапка (освен мен, xa-xa, ама аз съм турчин)....



A. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Има дисиденти и у нас, и то истински. Преди 1989 г. Илия Минев и неколцина други. В това число и моя милост. Никога не съм свел глава пред тиранията, борил съм се, държал съм се като свободен човек, поради което комунистите и комуноидите винаги са ме гонили и тормозили. Аз и досега съм си дисидент. И това ли не си разбрал?

Проблемът на българина е в това, че предпочита да види червата си пръснати на тротоара, но не и да признае някакви заслуги на ближния си...

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, единственото, с което ще се съглася с Вас е, че всичко е свързано с познанието и образованието. Не забравяйте, че лошите политици произхождат от народа и той си търси именно такива, които да приличат на него. Когато съзнанието на масите е било полирано с десетилетия, няма как да намериш лесното решение и затова мнозина "Спасители" му го предлагат. "България - Швейцария на Балканите" - звучи красиво и познато, особено за онези, дето си нямат представа от същността на проблемите. Днес мнозина имат мерак с референдум да отменят всичко, което не им е по кефа и даже Закона на Ом, който не могат да запомнят. Това, че ще им гръмнат бушоните хич не ги интересува. За финал, мисля, че още Аристотел бе открил слабостта на демокрацията.Тя се състои във факта, че по дефиниция се взема предвид мнението на мнозинството, а то не винаги е по-умната част от обществото. Все пак по-добра формула от нея до днес не е открита. Затова много трябва да се внимава. Защото като замениш образованието с пласиране на догми и фетиши, получаваш и съответния резултат, за който винаги си ядосан на някого другиго.

Jordan Nihrizov

Анонимен каза...

Първо демокрацията такава каквато е познаваме на Запад, е към своя край. Тя по начало си винаги е била повече или по малко само видимост но за един кратък период от време от края на втората световна война до началото към 2000 г западните народи са се радвали на някаква малка реална власт, това сега се отнема, ще остава все повече само видимостта а реалната власт на народа ще се заменя с виртуална т.е. на хората ще се внушава че са свободни, и те ще го вярват докато в действителност все повече ще се ограничават техните свободи, естествено в името на тяхната сигурност. Така ще се състои формулата на Оруел.

За жалост сегашната ситуация показва че нашият народ не си осъзнава интересите, той не може да се самоорганизира в името на обща кауза, но за сметка на това е толкова лесно да бъде организиран от някаква външна сила, а така ще няма как да се самоуправлява. Стадо от овце не може да се самоуправлява, него дори и да го оставиш на самотек то само ще си върви към кладницата, щото така е научено, нищо друго не знае и не иска да се учи. Да се самоуправляват могат малцина. Те имат волята, интелекта, характера да го правят и затова стават елит, те могат да се самоуправшяват и за това могат да управляват и другите.

Dimityr Filipov