Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 22 декември 2021 г.

Как е правилно да се дръжи министър-председателат - по банкянскио протокол?

Martin DimitrovВ последните дни попаднах на редица статуси и публикации, в различна степен изразяващи възмущение от дължината на вратовръзката на министър-председателя, от положението на раменето му и от влудяващата, откровено непоносима и напълно нетърпима поза на тялото му при публични изяви. 

Разбирам и напълно споделям недоволството срещу това поругаване на етикета от страна на премиера, което се извършва буквално пред очите ни. Като хора, възпитани от френския кралски двор и научили първото и най-важно правило на етикета, а именно че когато седнеш да ядеш пача, винаги трябва да си с ръкавели — за нас този разюздан стил, това хъшлашко поведение е, как да кажа, très américain.


Това управление хубаво иска да премахне корупцията, но лошото е, че има риск да премахне и етикета. Видно е, че дългите години в Америка - сред редници и харвардски парвенюта - са откъснали министър-председателя от цивилизования европейски протокол, с който сме откърмени.
Тъй като все още не са минали сто дни и е рано да го махаме и обезглавяваме веднага, предлагам да му дадем последен шанс да си поправи вратовръзката и стойката, елегантно припомняйки му основните положения в етикета, които премиер трябва да спазва:

ПРИ СРЕЩА С ОФИЦИАЛНИ ЛИЦА

По протокол министър-председателят прави захват, както е показано на снимката. Взима главата и почва да връти. Връти малко налево, после връти малко надесно, докато се чуе изпукване. Това показва добронамереност и близост, така е по етикет. Същото правило се спазва и при срещи с деца.


CHAPEAU

Едно от най-важните неща, на които ни научиха френските графове, е да носим chapeau. Тъй като сме малка държава и нямаме отделен бюджет за шут, по етикет министър-председателят носи официално черно chapeau, което обаче малко да прилича и на chapeau на шут. ПО ЕТИКЕТ Е АБСОЛЮТНО ЗАБРАНЕНО ПРЕМИЕР ДА НОСИ КАСКЕТ!!! ДРУГ НОСИ КАСКЕТ!!!
НОСЕНЕ НА МАСКА

За разлика от населението, което носи маските си под брадичката, по етикет министър-председателят я носи на очите. Това показва, че йерархично той е по-високопставен, но в същото време показва и нещо друго, много важно: че премиера има пълно доверие на тия дето си носят маските под брадичката да му покажат пътя. Специално тази част от етикета е натоварена с много символика и е напълно нормално новите на власт да не я разбират. Трябва време да се натрупа тоя финес.


ПРИ ОФИЦИАЛНИ ИЗЯВЛЕНИЯ И РЕЧИ

По протокол официалните изявления започват с израза "Как сте, набори?". Също по протокол премиерът се прекръства преди всеки абзац и след края на изявлението. Всяко изявление завършва с израза "Честен кръст".
Вярвам, че тези полезни съвети, които не са нищо повече от "А" и "Б" на премиерския протокол, ще помогнат на новата власт да спре да изглежда толкова нелепо с тая американска вратовръзка. Vive la France!


КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР:

🙂 Смях се от душа, прочетете го и вие, също ще се посмеете хубаво... 🙂



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Бачо Кольо каза...

Дървеняшки изглежда К. Петков. И костюмът - все едно аз съм го шил. И изказът му е някаква подобрена версия на ЦвЦв - трудно съгласува по род и число, има проблеми със сложните подчинени изречения, често края на изречението не е в логическа връзка с началото. По чисто политически въпроси (изключвам икономическите) в главата му е рядка бозица. Очевадно е, че никога не се интересувал от поитика и международни отношения.

Дано да се научи!






Ангел Грънчаров каза...

Щом Боко ти изглежда ентелегентен, изискан и елегантен, нема начин да ти хареса Кирил Петков, таваришч Колю...