Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 30 декември 2021 г.

Предлагам дебат по темата: каква е ролята на интелектуалците, разбираме ли тяхната духовна мисия?



Що значи да си интелектуалец - и какво представлява неговата противоположност "ентелектуалецът", сиреч менте-"интелектуалецът"? 

Как да определим с точност кой интелектуалец е десен? Има ли такива, правилно ли е да се говори за леви и десни интелектуалци? По какво можем да ги разпознаваме със сигурност? Истинският интелектуалец дали пък не трябва да е политически индиферентен - и апатичен спрямо политическите въпроси? 

Как мислите, как вие разбирате нещата около този проблем? (И други въпроси, не по-малко важни, неизбежно ще се появят - щом започнем да обсъждаме темата...) Кажете какво мислите, не се притеснявайте: вашето мнение има значение! 

Десните интелектуалци требвало да бъдат непременно преуспели и богати - този бил най-важният критерий: как ви звучи пък това? А левите требвало да се бедни, така ли? Откъде-накъде? (Аз пък, прочее, не познавам беден ляв интелектуалец, но както и да е, у Нашенско всичко е наопаки, и това може да е също наопаки!) 

Но най-важното е: каква е ролята на интелектуалците в едно общество? Какво те следва да правят? Имаме ли такива изобщо - или не съвсем? 

Защо нашти интелектуалци не си изпълняват ролата и мисията? Коя е причината за това? Може ли човек с мерзска душа, т.е. злобен човек, да е интелектуалец? (Тъй високомерният медиен мерзавец Кеворкян интелектуалец ли е?) 

И прочие, въпроси бол, давайте, задавайте въпроси и давайте отговорите си. Темата е благодатна! 

Смятам, че ще е добре да я свържем с ето какъкв проблем, който аз отдавна поставям: защо мълчат нашите видни академични дейци, професорите от СУ по философия, история, литература, богословие и пр.? Те онемели ли са, обет за мълчание ли са дали? 



Интелектуалец може ли да бъде страхливата мижитурка, която мълчи само защото я е страх да не си провали кариерата ако проговори?

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Ти си нощен пазач, а не интелектуалец.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, другарко, за комплименто, ама просто немаше нужда! :-) Опазил ме Бог Вие да ме наречете "интелектуалец": тогава ще умра от срам! :-) Не можете ли да зацепите, че всяко Ваше изказване рекушира срещу Вас и изобличава крещящата Ви функционална неграмотност?! :-)

Анонимен каза...

Не. Съвсем не я разбирате.