Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 3 декември 2021 г.

Да приема ли поста министър на образованието и науката, който ми предложиха?


Днес мисля по един най-важен екзистенциален въпрос, така много мисля, че ми пламна главата вече; да кажа накрая и на вас, ето какъв е този въпрос:

 

Чудя се дали да приема поста министър на образованието и науката, който ми предложиха снощи. 😉 Некакви съвети, помагайте, приятели: да влизам ли в политиката? 🙂 

Ето и първите отзиви по повод на тъй сензационната новина: 

Vjacheslav Atanasov: Влизай смело! 🙂 

Kalin Hristov: Не, не сте готов за това! 

Ангел Грънчаров: Kalin Hristov Защо да не съм готов? Какво имате предвид? 

Kalin Hristov: Кой е най-големия проект по който сте работили? С какъв бюджет, колко хора сте управлявали? 

Ангел Грънчаров: Kalin Hristov Вие с парите ли свързвате властта? 🙂 Аз я свързвам с идеи. Чел ли сте барем моите книги за образованието? 

Kalin Hristov: За да сте министър, трябва да можете да управлявате бюджети и хора. Както и големи сложни проекти... 

Ангел Грънчаров: Kalin Hristov Така ли?! 🙂 Много Ви е бедна представата за управлението. Съвсем друга е неговата същина. Проектът, по който съм работил цял живот, е възможно най-сложният и най-трудният. Имате ли бегла представа, сещате ли се кой може да е тоз проект? 🙂 

Stoytcho Dimitrov: Смело напред! 

David Stanchev-Zinchenko: Да. Абсолютно. Според мен не се притеснявайте, ако нямате опит като управленец, защото и досегашните министри не са "менажирали" някаква институция. А и вие имате опит в управлението на образователна институция, бил сте директор на училище. 

Ангел Грънчаров: David Stanchev-Zinchenko Вярно. И директор на гимназия съм бил, и кмет на град съм бил, вярно, малък, но това няма особено значение... Но най-важното е, че съм бил 34 години учител. От това по-важно - сполай му кажи! Аз май ще съм първият министър на образованието на България, който е бил цял живот учител.

Дина Николова: Да, отивайте с Вас сме...

(ДИСКУСИИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ, А АЗ СТАВАМ ВСЕ ПО-НЕРЕШИТЕЛЕН - ЗАЩОТО ДОБРЕ СЪЗНАВАМ КОЛКО ТЕЖКА Е ТАЗИ РОЛЯ И ЗАДАЧА)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

35 коментара:

Анонимен каза...

Грънчаров абе да не са те предложили за пазач на входа на Министерството, а ти да си се объркал и да мислишщ, че ти придлагат поста на министъра?

Анонимен каза...

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА НЕ МОЖЕ ДА Е ИСТИНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО АКО Е ИСТИНА ЗНАЙТЕ: ЦЕЛИЯТ СПЛОГЕН ОКОЛО ЛЮБИМАТА НИ ДИРЕКТОРКА КОЛЕКТИВ НА "ТЕТ ЛЕНИН" ОТ ПОНЕДЕЛНИК ЗАПОЧВА ГЛАДНА СТАЧКА С ИСКАНЕ ЗЛОДЕЯТ ГРАНЧАРОВ ДА НЕ СТАВА МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АКО ТРЯБВА ЩЕ УМРЕМ, НО НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ТОЗИ ДОКАЗАН ОТ ЛЮБИМАТА НИ ДИРЕКТОРКА НЕКАДЪРНИК ДА СТАНЕ УЧИТЕЛ, А ТОЙ СЕ НАТИСКА ДА СТАВА МИНИСТЪР!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ НЕ ГО ПУСКАМЕ В СЕЛОТО, КОЙ ЗА ПОПСКАТА ЩЕРКА ПИТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Да бъдете отново Учител , какъвто бяхте.Желаем Ви го от сърце!

Дина Николова

Анонимен каза...

Що? На Баце и Карайдъръ повече ли ти харесват речите?

Ivan Georgiev

Ангел Грънчаров каза...

Ivan Georgiev Аслъ, Боце щом е бил премиерин и то не веднаж, ами три пъти, то по каква логика аз да не мога да стана некакъв си там министър на образованието и науката?! Нема справедливост в тази страна, а нема също така и мислещи хора, ето там ни е проблемът. Но аз като министър ще оправя положението и ще видите как след няколко години страната ни ще дръпне напред!

Анонимен каза...

А, за кметуването го бях забравил, но ето, имате и този опит. Че сте цял живот учител - ясно, мисълта ми беше, че имате и управленски опит и познавате системата, освен, че сте учител/преподавател. Нещо, което не бих казал за Денков - изглежда изключително ерудиран човек, но като управлец е като в някакво небрано лозе.

David Stanchev-Zinchenko

Ангел Грънчаров каза...

David Stanchev-Zinchenko Денков да го пита човек защо се е съгласил да стане министър де. Аз си имам свое обяснение, но да не говоря много. Че съм в деликатно положение. Несъмнено ще бада по-добър министър от него защото за разлика от него не само имам идеи за промяна, но имам и воля да осъществя идеите си. Само обаче да не ме препънат мохиканите на министерската бюрокрация, щото те водят война с мен от години и са така влиятелни, че сами си поръчват удобните министри. Денков, за жалост, е един от тях. Никаква промяна няма да направи в най-важната сфера - образованието.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров дядо ми, мъдър човек, не като мен, казваше винаги съди по делата, а не по думите. Да видим какво ще свършат.

Ivan Georgiev

Анонимен каза...

На часа! Връзвате зимата одма! На ротационен или за 4 години пост! Туй ще да е!:( И като се хванем за зеленото пак сте добре дошъл в ПОTВ! НЯМА ДА ВИ СЕ СЪРДИМ МНОГО.🙂 Между нас казано, коя квота запълвате?

Emil Mladenov

Ангел Грънчаров каза...

Emil Mladenov Гражданска квота. Така ми каза човекът, който ми се обади снощи, но помоли да не казвам името му. Депутат е.

George Pashev каза...

Доколкото следя тенденциите, най-вероятно Денков ще си остане на поста.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Надявам се да не висите с двойно гражданство или има и за канадски поданици.

Emil Mladenov

Анонимен каза...

Доколкото следя клюките, Денков ще си остане на поста, но ще видиме 🙂

Георги Пашевъ

Анонимен каза...

Ако не е шега...влизай! С теб сме!

Dimitar Kolev

Анонимен каза...

Щом са ви предложили значи са наясно с възможностите ви ...Смело напред !!

Катя Андонова

Ангел Грънчаров каза...

Катя Андонова Работата е почти опечена. Преди малко пак ми се обадиха. За моята кандидатура имало големи шансове защото било решено този път учител да бъде министър. По тази причина именно стигнали до моята кандидатура. Смятат, че реформата може да бъде направена само от екип, оглавяван от мен. Кой ми е фен освен депутатът, който ме е предложил, не знам, но нищо чудно да е от най-високо място.

Ангел Грънчаров каза...

Георги Пашевъ Апропо, Денков се наминистерства, пък се и бил уплашил, сам се оттеглял, затова спешно търсят нов човек за министър. Как са попаднали на моето име за мен е голяма тайна.

Анонимен каза...

Ние си мислим, че амбицията ти трябва да бъде да станеш отново учител! Защото ако останеш пазач е все пак по-достойно, отколкото да си министър, подчинен на някой шеф от Бойковски тип. Вече имаш опит с такъв тип директор=

Жак Асса

Ангел Грънчаров каза...

Жак Асса Съгласен съм, че моето място е да бъда в училище. Но си мисля, че учител да стане министър не е лоша идея, заради която си струва жертвата. Пък и друго нещо си заслужава да се осмисли: за мен пътят обратно в учителстването минава през участие във властта. Щото моите врагове, които 7 години ме гонят и репресират, са така силни, че само от позицията на министър ще кандисат след това да се върна при учителстването.

Анонимен каза...

Философи не им трябват. Работа се иска , а не разтягане на локуми.

Тодор Тодоров

Ангел Грънчаров каза...

Тодор Тодоров Разсъждавате като съветски колхозник и като типов комунист, мразещ умните хора и личностите. Нима не съзнавате, че работата на интелектуалците и особено на философията е да мислят и да разговарят? За Ваше сведение умът е инструмент за работа особено в наше време, в което тъпанарите-путинци са станали спирачка на прогреса...

Анонимен каза...

Старибратов ще бъде министър, а не ти, Грънчаров.....

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров
Умът движи прогреса, в това спор няма, а не разтягането на локуми.

Тодор Тодоров

Ангел Грънчаров каза...

Тодор Тодоров Което не Ви стига ума да сфанете наричате "разтягане на локуми"? Такива като Вас са спирачката на прогреса...

Анонимен каза...

Зад всеки политик е стоял мислител Аристотел Сенека

Nikolai Georgiev

Ангел Грънчаров каза...

Nikolai Georgiev Зад всеки ГОЛЯМ политик е стоял философ. Зад малките политици са стоели обикновено някакви тъпанари...

Анонимен каза...

Справедливо е господин Грънчаров да стане министър. Той е най добрият. Бил ми е учител.

Петър Димитров, САЩ

Анонимен каза...

Хахахахахахахахахахах!!!

Работата е почти опечена. Преди малко пак ми се обадиха. За моята кандидатура имало големи шансове защото било решено този път учител да бъде министър. По тази причина именно стигнали до моята кандидатура.

Забравил си да изключиш печката в кабинката на нощния пазач и в това топло за сезона време от десетина-дванайсет градуса над нулата ти се е опекъл мозъкът, Грънчаров! Или вече палиш дърва и си се надишал с нещо??!

Върви да се прегледаш при личния си лекар, докато още имаш някакви проблясъци на съзнание :)

Ако станеш министър на каквото и да било, даже заместник-министър, аз лично ще дойда публично да се разкая за всички коментари в твоя блог и да си взема назад всички написани мнения (които си ги публикувал, де!) в центъра на София (или да Пловдив, ако предпочиташ), в присъствието на всички журналисти и граждани, които решиш да поканиш.

Обаче ако не влезеш на ръководна длъжност в новото министерство на образованието, ще си признаеш писмено в отделна публикация, тук в този блог, че имаш болна фантазия и нездрав ум, и че си грандоман и графоманияк.

Аз казах и ръкавицата е хвърлена!

Приемаш ли :)

Анонимен каза...

Я! Киро Шмекера теб ли избра? :-) :-)

Бачо Кольо каза...

Никой няма сериозно намерение да те предлага на какъвто и да е пост. Бъзикат се с теб.
Ако все пак някой го направи, ще те направят на мат и маскара. На момента ще извадят Решението на Върховния административен съд, което признава за заносъобразно уволнението ти от ПГЕЕ Пловдив.
Но сега имаш шанс да си намериш място като учител. Използвай го.

Ангел Грънчаров каза...

Бъркаш както винаги, таваришч Колю. Съвсем сериозно се обсъжда предложението на депутати от спечелилата изборите партия моя милост да стане министър на образованието.

Относно "Решението на Върховния административен съд" (не е административен съдът, а е касационен!) имаш интересно тълкуване. Първо, моят казус беше разглеждан на два пъти от същия ВКС, щот аз на два пъти бях уволняван по един и същ начин, по един и същ параграф. Едното решение е, че уволнението ми е незаконосъобразно, другото - че е законосъборазно. Но решението, че е законосъбразно беше взето от състав по времената, в които правосъдието у нас беше вече станало "прасовъдие" и то от прочутия върховен съдия Белазелков, поинтересувай се с какво той е прочут. Второ, не знам дали си чул, че това мнозинство и това евентуално правителство имат сериозно намерение да правят съдебна реформа, и то не мнима. Това нещо да ти говори? Просто ми е интересно, че не ти се удава да изтълкуваш казуса. А той е прост: бях репресиран от мутро-гербовашките калинки (за тях нещичко чувАл ли си, що е калинка поне знаеш ли?), бях опраскан и остракиран от образУвателната система на тъй приказната страна Мутроландия, е, как изглежда този факт в очите на необремените от ненавист към мен личности от парламентарната група и мнозинството на новите управляващи? Помисли малко, белким вденеш. Язък ти за руското образУвание, че не можеш да изтълкуваш вярно толкова прост и ясен казус като моя! Запитай се защо е така обаче. Приятно мислене ти желая!

Бачо Кольо каза...

"Това нещо да ти говори? Просто ми е интересно, че не ти се удава да изтълкуваш казуса."
Казусът не е мой, за да го тълкувам. Но ще ти разкажа следната истинска история. Когато се конструираше кабинета на Тройната коалиция, на мой приятел и съученик му се обадиха от НДСВ с предложение да приеме поста министър на отбраната. След известно колебание той прие. Казаха му, че ще го извикат в Съвета на коалицията за събеседване. А познай какво стана? Не го извикаха. После разбра, че списъкът с имена на кандидати бил от ... 52 човека.
Така че бъди сигрен - ти си в списък от поне 50 човека. Ти ще станеш министър на образованието, веднага след като аз стана Генерален секретар на ООН.
Намери си учителско място. Сега е твоят шанс. На 15 януари 2020 ще бъде късно.

Ангел Грънчаров каза...

Може да си прав. Може наистина да има списък с 52-кандидати за министър на образованието и аз просто да съм едно име от този списък. Сигурно е така. Не знам. Но има нещо, за което не си даваш сметка: от този списък аз специално се откроявам с това, че никой друг НЕ Е КАТО МЕН - И НЯМА МОЯТА БИОГРАФИЯ (И МОИТЕ ИДЕИ! Това, надявам се, ще го признаеш. Аз не залагам на друго, освен на това, надявам се ме разбираш. А това е най-сигурното и най-твърдото, на което си струва да се заложи. Дали ще го признаят тия, които ще вземат решението, тяхна си работа. Зъа тяхно добро аз реших да приема предложението. Ако искат, да се възползват, ако не - здраве да е. Но нали признаваш и това, че КОЕТО АЗ ЩЕ НАПРАВЯ ако стана министър на образованието, нито един друг човек няма да посмее да го направи?! Ето това е истински важното. След време пак ще си говорим де, живот и здраве да е.

И още нещо: моят път към връщане в учителството минава необходимо през минаването ми в МОН. Дотам доведоха нещата мутро-гербовашките калинки. Не знам дали си даваш сметка и за него. Тъй че аз нямам избор освен да участвам в надбягването за министър...

Бачо Кольо каза...

Надбягването вече е свършило. Но ти не го знаеш.
Не се заяждам но ти даже не си бил на старт във финалната осмица.

Ангел Грънчаров каза...

Не си информиран просто, Колю. Пак ще си говорим де...