Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 29 януари 2022 г.

Как ни натрапват тиранията на безалтернативността, т.е. на манипулацията?


Демокрацията е най-мощна илюзия. (Уолтър Липман) 

Но е необходима илюзия. За да държим този див звяр - народът - в подчинение. (Пак той) 

... Народът (мнозинството в обществото) живее в света на сенките и подобията (в пещерата на Платон). И трябва да си остане там. Това е светът на сладките блянове. И лъжи. 

... Медиите произвеждат ДЕМОКРАТИЧНО КИНО. И народът гледа там разни забавни филми. И се упойва от техните сладки сънища. 

... Интелектуалците няма да ни спасят. Те чертаят някакви общи картини, ала се поддават на индоктриниране. Те са източник (инкубатори) на зарази. 

... Пушенето има фалически смисъл. Жените затова до скоро криеха, че пушат. Сега вече пушат дори и по улиците. 🙂 

... Дюи пък смята, че гражданите трябва да бъдат приучавани да мислят, да разбират смисъла на ставащото, да се информират като отсейват истина от лъжа, да анализират критически и по пътя на дискусиите да постигат истината. 

... Гражданите трябва публично да обсъждат сложните проблеми. 

... Търсенето на пълноценния смисъл на ставащото става чрез оценяване, а то е съставка на ФИЛОСОФСТВАНЕТО наред с мисленето. Оценяваме чрез ЧУВСТВАНЕТО. Затова не бива да пренебрегваме чувствата, а трябва да привикваме да чувстваме нещата пълноценно. 

... Как работи фабриката на мнения? 

... 1.) Предлагане на мнения вместо факти. (Така работи пропагандата.) 

2.) Фрагментаризация на фактите (цитирам от книгата "Защо мълчат агнетата?" на Райнер Маусфелд) Селекция на дефрагментаризацията на фактите. 

3.) Деконтекстуализация на фактите 

4.) Реконтекстуализация на фактите (създаване на нов контекст) По-добре да се каже: подмяна на контекста. 

... Тези техники на индоктринация създават пространство на слепота. Морална незримост, невидимост.  

Защото главните факти се крият, а вниманието бива насочено към незначителни неща, с които се създава картина, изопачаваща, изкривяваща реалното положение на нещата. 

... Свободната продажба на земя на чужденци. Води до загуба на територия и до загуба на независимост. България ще загине и ще изчезне. Пример за манипулация, пораждаща СТРАХ. 

... В другия контекст продажбата на замя е път към свобода и просперитет. Цивилизованите страни така са стимулирали икономическото си развитие. 

... "Мълчанието на агнетата" е всъщност мълчанието на мнозинството. Мнозинството именно мълчи. 

... Манипулативните сайтове и вестници не дават алтернативни мнения, не дават трибуна на алтернативни становища и автори. Това именно е ТИРАНИЯТА НА БЕЗАЛТЕРНАТИВНОСТТА, иначе казано, на МАНИПУЛАЦИЯТА. На пропагандата. 

... Философията затова е така ценна и потребна защото винаги представя алтернативи на разпространените сред мнозинството манипулативни мнения. Тя не познава безалтернативността. Затова тя е и обител на свободата. 

... Просто слушах едно клипче (лекция на Андрей Баумейстер) и най-важните моменти ги преведох и конспектирах, та рекох да Ви ги пратя... може да Ви заинтересуват... (Добавих и някои неща от себе си, с оглед да се постигне по-цялостния смисъл.)  Пък и да са Ви полезни... 

Свикнал съм каквото науча да го кажа на други хора...

ИЗВОД: Таваришч прафесарат Ива Хрыстав манипулира наивниците именно по този начин, неговите изказвания нямат нищо общо с научността и обективността (реалното, истината), да не говорим пък за философичността.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте, ето решавам се да ви отговоря. Но първо се замислих какво наистина искам да ви кажа. И после какво е хубаво да си кажем, т.е. как да диалогираме.

Първо нека направя един конспект на откъсите, които сте ми пратил тъй като откривам в тях логическа връзка. Първото твърдение е че ДЕМОКРАЦИЯТА Е ИЛЮЗИЯ НЕОБХОДИМА ЗА КОНТРОЛ НА МАСИТЕ. Второто твърдение е че ТОЗИ КОНТРОЛ СЕ ИЗВЪРШВА ПРЕДИ ВСИЧКО ОТ МЕДИИТЕ и накратко е е обяснено как. Допълнително се дава и примерът с ПРОДАЖБАТА НА ЗЕМЯ, и двете възможни тълкувания на подобно решение ако се вземе от власттите. След това се определят ролите на ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ И ГРАЖДАНИТЕ, и тук се забелязва едно противопоставяне на двете категории - ИНТЕЛЕКТУАЛЦИТЕ от една страна, като една обособенна и специално обгръжвана каста, както беше при комунизмът, т.е. това е вече корумпирана социален страт. ГРАЖДАНИТЕ от своя страна могат да са всички представители на НАРОДА(тук обаче има противоречие тъй като народът е наречен див звяр или мълчаливи агнета), който имат активна общесвена съвест, позиция и поведение. Те могат да бъдат приучавани (от кой може би от философите) или да се самовъзпитават и така те могат да са позитивната опозиция на корумпираните близки до властта ИНТЕЛЕКТУАЛЦИи да доведът промяната в обществото. Това възпитание на гражданите и следователно промяната в обществото може да стане чрез ФИЛОСОФИЯТА. Относно жените и пушенето това няма да го компентирам сега то би трбвало да е тема на друг разговор, защото е друг дълбок въпрос

Сега малко по конкретно.Започвате с демокрацията, тази дума наистина доста се изтърка, в началото на прехода тя беше приета като лозунг от синята вълна, една от главните думи на прехода, а сега стана почти мръсна дума, това е опасно тъй като наподобява разочарованието сполетяло немското общество при Ваймарската република, малко преди да дойде Хитлер. Все пак мисля че вие свято вярвате в идеала на демокрацията затова искренно се учудих като ми цитирахте думите, че демокрацията е илюзия, и то илюция предназначена да се манипулира народът който е звяр. Това може да са думи на хора, които се опитват да подронят вярата в идеала на демокрацията или думи които се опитват да представят реалността такава каквато е. Вие какво смятате? Аз лично наистина смятам, че никога до сега в света не есъществувала истинска демокрация, т.е. власт на народът, това става само за кратко и тогава в най-чистият си вид се изразява във властта на тълпата. Другото е просто префинана форма на управление на елитите, които успяват така да манипулират народите, че те да смятат, че са сами решават съдбините си. Има една известна фраза не зная на кой беше че ако изборите решаваха нещо щаха да ги забранят. Това смятам че винаги е било положението в Западната цивилизация, такава е тяхната демокрация и все пак признавам тя е по-добра в сравнение с чистата диктатура.

Димитър Филипов

Анонимен каза...

Така или иначе постолирането, че народа е звяр е несъвместимо с идеята за демокрация, която изисква да се вярва в народа. Тази идея е близка до Томъс Хобс с неговият Левиатан, а той е идеолог на Просвещенският Абсолютизъм. От своя страна Запад, демократичната вълна от Просвещението насам, започва с благородният дивак на Русо, той не е див звяр от който трябва да се пазим и да усмиряваме, а идеал, към който Русо иска човечеството да се върне. Другото което искам да попитам ако Народът е див звяр, той къде произлизат Гражданните, който определено са иделизирани от въпросният мислител. Може б те са облагородената част от народа? Предполагам че е така, вие може да потвърдите или не. Що се отнася до продажбата на земя, потърсете как това става във Великобритания, нацията която е майка на нашето съвремие. Не толкова Френската революция а Англосаксонската система.

И сега най-важният въпрос за мен. Същностният и екзистенциален въпрос. Демокрация, Гражданско общество, дори и Пазарна икономика, всичко това са щампи наложени през прехода, сега те дрънчът като кухи думи. Защо, защото не донесаха истинско благпденствие, щастие и свобода. Демокрацията не моге да те направи щастлив, нито може да те направи и свободен, ако не си свободен по дух, тогава никаква демокрация не може да ти помогне. Ала свободният по дух може да е свободен и при най страшната тирания, както е бил свободен апосто Йоан макар и в робският лагер в Памус. Това е за сега накратко. За жалост интернетът ми напоследък не работи добре и имам проблеми с комуникацията и отварянето на клипове, надявам се скоро това да се оправи. Пожелавам ви Хубав ден.

Димитър Филипов