Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 2 февруари 2022 г.

Защо в тъй приказната страна Мутроландия ходим по улиците с толкова страховити на вид зъби?

Един мой приятел, на когото бях казал, че ще ходя тази заран на зъболекар, прояви интерес и ме запита преди малко: 

- Как мина при зъбарката? 

Ето какво му отговорих, нека този кратък наш разговор да излезе отделно (той ще стане неделима част от моя ДНЕВНИК НА УЧИТЕЛЯ, който водя от години и в който описвам злочестините и преживелиците си - понеже има щастието да живея в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ!): 

- Ами изпили ми два предни зъба. И взе мярка за коронка, която ще ги обхване и двата. Знаете ли колко пари струва да направят на човек коронка на един зъб? 170 лв. струва. И това било евтино според нея, тя вземала възможно най-евтино. Тия два предни зъба ще ми струват значи 340 лв. само коронката. А за правенето на зъбите миналия път ми взе всички пари от здравната каса за цяла година (не знам колко са, но предполагам че са не по-малко от 50 лв.) плюс други 50 лв., които доплатих. И така, двата зъба отпред ще ми струват общо 440 лв. Имам обаче още цели 8 зъба, които са все правени преди години, но са в жалко състояние сега вече са все за коронки. Страх ме е да сметна колко струва 8 по 170 лв. А пък като капак на всичко трябва да правя и нови протези, два броя, горна и долна; т.н. "еластична" или "гъвкава" протеза струва 800 лв. едната, а двете - 1600 лв.! Аз обаче нямам тия огромни пари, равни на три мои месечни заплати! Ще си сложа обикновени протези, те са значително по-евтини, по 200 лева едната, две по 200 лв. прави 400 лв. За тия ремонти по зъбите с цел да мога да дъвча (от доста вече месеци се мъча щото не мога да дъвча!) се налага да не ям правете сметка колко време - щото заплатата ми е 650 лв. само. 

Сега разбирате ли защо толкова много хора ходим по улиците с толкова страховити на вид зъби? Заприличали сме вече на същински вампири или на зомбита, не мога да намеря точната дума. 

А аз поне една седмица не трябва да се показвам публично. Щото ако някой ме види ще припадне от страх...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: