Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 6 февруари 2022 г.

Дали небезразличните граждани не сипаха сол в кръвотечащата рана в душата на страната и нацията ни?

В блога на небезразличните граждани тази сутрин откривам най-сетне публикацията, за която зная, че те подготвят от доста време (и за която имаше, както е обичайно, доста оживени и горещи спорове, тъй че, надявам се, в близките два-три дни те ще продължат - защото тази публикация е все още проект за обсъждане!), ето линк към нея:

Как да измъкнем нашите академични дейци от материалистическо-кариеристичната бездна на бездуховността и аморализма, в която са пропаднали?


Желая ви приятно четене и приятно мислене! Ще се радвам да се включите и вие в дискусиите по подготвянето на окончателния вариант на отвореното писмо, на документа, който тази публикация всъщност представлява!

Хубав ден!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

27 коментара:

Анонимен каза...

Много хубаво изложение. Дано го прегледат поне секретарките на тези висококвалифицирани научни деятели, които живеят в своя си академичен свят.

Ангел Грънчаров каза...

Мен ме вълнува как Ви звучи този текст, дали не е краен, дали не е злобен, какви са му кусурите? Щото два-три дни небезразличните гражданите ще го преработват, страх ме е да не стане прекалено беззъб, лигав, ако се смекчи, но пък ако е несправедливо груб, пак е лошо...

Анонимен каза...

Ще го прочета пак. Според мен е логично издържан, грамотно написан, обективен, защото отговаря и на моите наблюдения върху тази част от българската действителност. Не откривам нищо злобно, крайно или заядливо.
А кой е Любен Воденичаров?

Ангел Грънчаров каза...

Той е от групата, който се съгласи името му да бъде използвано като отговарящ за кореспонденцията с институциите (т.е. изпраща писмата) Иначе е инвалид, но много благороден и умен човек, духовен човек, аз го смятам за Божий човек. Възхищавам му се, щото в неговото тежко положение аз примерно не мога да издържа и ден и ще капитулирам... Необичайно силен и здрав дух има този необикновен човек, тази ми е мисълта.

Анонимен каза...

И в университета няма да ви вземат, Грънчаров. Напусто се пънете да пишете тия щуротии...

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, Вие така ли разбрахте този документ? :-) Завалийката! Горката! Апропо, кое от написаното е щуротия ма, другарко, ще ни бъде интересно конкретно да се обосновете и аргументирате, ако обичате, щото създавате впечатление че дърдорите без изобщо да мислите, понеже сте водена от една сляпа злоба...

Анонимен каза...

"...Не можем да скрием, че непосредствен подтик за нашето писмо ни даде публикацията със заглавие Защо интелектуалците, защо философите у нас не си изпълняват ролята и мисията?, която наскоро открихме в блога на философа Ангел Грънчаров. Тази публикация е във видеоформат, там авторът разсъждава по поставения проблем и апелира за започване на дискусия. Същият философ многократно е поставял същия проблем и в текстови вид..."

Миналата нощ дежурният пазач на бостана, вместо да обикаля къра и да следи за манговци апаши, пак си е блъскал кратуната да измъти обичайният досаден опус с препоръки към крепостта на науката. Най-любопитното обаче е как на сутринта, като се прибрал у дома, открил какво сам написал, пък го подписал от името на група аутсайдери, обаче бил много изненадан. Върхът на тортата!

Б. от Б.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко мари, на расизъм ли Ви изби? :-( Къде са стиховете? Руският язик где е? Кога възнамерявате да направите нужното че да се осеибодите от мъката, що трови клетата Ви душица?

Ангел Грънчаров каза...

... освободите исках да напиша...

Анонимен каза...

Тарикат Грънчаров! Блогът си е Ваш, можете да си пльоскате каквото Ви скимне, но като лъжете, поне се ограничавайте в периметъра на оскъдните ви познания!

Б. от Б.

Анонимен каза...

Трябва да се спре държавното финансиране на образованието. Пазара ще запази жизнените организации. Избора на България е капитализма и за това трябва да се премахне тази комунистическа практика на финансиране.

Анонимен каза...

Поредното истинно свидетелство на времето е този текст! Ясно доказателство още, че има будни граждани загрижени за образованието в татковината ни! И, че сме непримирими с ужасяващото все още и уви статукво в него! Помръднало от времето на соца, но уви, в обратната на положителната посока!
Убедено и с болка споделям констатациите в текста му, съгласен съм със съдържанието, присъединявам се и към въпросите в писмото! Те, разбира се, че основателно, законно и спаведливо засягат най-важния фактор във всяка дейност - човешкия! И искат обяснение, и анализа му за да се видят къде са грешките в неговото изграждане, работа, принципи...дали са точно диагностицирани, поправими ли са и как?! Моето лично кратко мнение е, че факторът е в будна кома и, че причините са същите, поради които се вмирисва и главата на рибата! Даже, без никакъв особен майтап! :-)
Защото лечението на болната ни образователна система не може да почне, без точната диагностика и на причините за състоянието й. И тук е ясна необходимата и безценната роля на философски ангажирания разумен диалог и на демократичното обсъждане на тези проблемни причини!
Още по-безсъмнено е, че са нужни точно премерените, истинните, упоритите и последователните усилия за решаването им...
Предвид важността на въпросите, предлагам писмото ни да бъде адресирано и до министър-председателя, до министъра на МОН, а, защо не и до председателя на съответната комисия в НС, въпреки риска да заприлича по броя на адресатите си на известното, излюпено в гешевтатурата писмо!
С винаги оставащата ми надежда, че поне нашето ще бъде не, само прочетено много внимателно и задълбочено от адресатите си, но и подходящо откликнато и съобразено!

2022г. Владимир Петков-Трашов

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, като блогът е мой и като мога да пиша каквото намеря за добро, Вие защо толкова се вълнувате по повод на това? Направете си блог и си пишете каквото душа Ви иска. Какъв Ви е проблема, че ми лаете тук като зла йучка?

Ангел Грънчаров каза...

Има ли капитализъм в Българив?

Ангел Грънчаров каза...

И какво му е капиталистическото на капитализма ни?

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за становището, г-н Петков-Трашов!

Анонимен каза...

Е нали това казвам. Докато образованието се финансира от бюджета няма и да има. Не може с комунистически методи да строиш пазарна икономика.

Ангел Грънчаров каза...

От кого трябва да се финансира образованието?

Ангел Грънчаров каза...

Думата "йучка", естествено, е кучка. Подразбира се. Няма как да е някоя друга дума.

Анонимен каза...

Привет
Не разбирам какво искате и какво очаквате от институциите?

Ангел Грънчаров каза...

Очакваме институциите да дадат знак, че съответната общност (нАучна и академична) може да започне да дебатира или дискутира по поставените нелеки проблеми; т.е. да отпадне негласната, но затова не по-малко строга забрана за участие в такива дебати. Хората просто се страхуват да кажат каквото мислят. Институциите, разбира се, няма да дадат такъв знак, че омертата на мълчанието е премахната. (Не са луди да секат клона, на който седят?!) По тази причина се надяваме в средите на самите тия общности (нАучни и академични) да се намерят луди глави, които да почнат да говорят по поставените проблеми. Ето, всеки, който научи за писмото, може да каже той как мисли, той как вижда нещата. И така, току-виж, дискусията започнала. Знам ли? Положението е много тежко.

Анонимен каза...

Положението наистина е тежко.

Ангел Грънчаров каза...

Вкратце казано: не бива повече да се мълчи. Опитваме се да предизвикаме дискусия...

Анонимен каза...

Платено. Искаш сина ти да учи средно? 20 000лв. Искаш сина ти да учи висше? 60 000лв.

Ангел Грънчаров каза...

Искате да кажете, народът требва да си купува дипломите на децата си, тъй ли?

Ангел Грънчаров каза...

Образованието нима е сфера, която е подходяща за пазарно регулиране? Знанието стока ли е?

Анонимен каза...

Относно тази публикация като Ваш ученик искам да кажа, че Вие, господин Грънчаров, си вършихте работата както подобава. Демокрацията не трябва да е свободия - защото тогава хора / интелектуалци като Вас самият остават заглушени от пропагандата на Простотията и Безразличието към важните въпроси за Битовизма - именно Свободата и Справедливоста.