Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 25 февруари 2022 г.

Има и достойни руснаци, браво: "Русия се командва от безумен маниак!" (Марк Солонин)


ДОБАВКА: 





Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

13 коментара:

Анонимен каза...


Dimityr Filipov
14 ч ·
Когато хунтата в Киев дойде на власт със снайперстки убийства, всички си мълчаха и се радваха на "демократичният избор на народа". Когато украйнските нацисти през 2014 изгориха 48 души в Одеса, от който 2 българи, пак никой от горещите защитници на човешките права и универсалните западни ценности не пророни и дума, нито у нас, нито на Запад. Когато се опитаха да забранят руският, език, на който говорят поголямата част от населяващите територията на това, което днес наричаме Украйна, също нито дума, нито глъч. Всичко си е нормално и демократично. Когато обаче, масово хората от Донецк и Луганск въстанаха срещу режима налаган им от Галичина(просто район от Западна Украйна, който по исторически причини е по антируски настроен) тогава това не беше вече демократично, нарекоха ги сепаратисти. Затова и никой от т.нар либерално-демократична общественост, от "умните и красивите" не се трогна щом украйнската власт започна да обстрелва с ракети собствения си народ, добре че в онзи момент състоянието на армията им беше в такова комично положение, че смелите бандеровци не успяха да се справят с набързо сформировани отряди от обикновенни граждани, сред който и не малко жени, за да могат да се съпротивляват на опитите за изличаването на идентичността им, на историята им, на езика им.
В момента Украйна не се управлява от украйнци, а украйнците бягат на Запад, за да ги споходи същата съдба, която споходи и нас българите, да се съревновават с другите източноевропейци за местата на черноработници. Десетилетия наред унижаваха, мачкаха и ограбваха Русия. Вършеха това, както го правят и у нас, чрез международен законопривиден диктат и чрез слуги на местна почва. Е, явно търпението на Мечката свърши. Да, Путин е спорна личност, но е личност, за разлика от повечето наши политици и т.нар западни лидери. Колкото и да ми е тъжно, че се стигна до тази братоубийствена война, колкото и да не приемам насилието. Смятам, че да не реагираш на бавното ти обезличаване и унищожение е по-страшно и от най-страшната реакция. Така, че няма да осъдя Русия, тя ще победи в крайна сметка, тъй като няма да успеят да я унищожат. А ако не унищожат нея, има надежда и за нас. Не знам, какво ще стане с Украйна, там е коренът на великоруският свят, но реално тя е нова държава създадена от Ленин и подарена на украйнците от Горбачов и Елцин. Надявам се, че в крайна сметка максимата, че "кръвта вода не става" ще наделее над станалия толкова популярен стих на една украйнка "Ние никога няма да бъдем братя". Понеже виждам, че сега се развихрят такива антируски страсти, ще кажа накратко. У всеки, на който написаното от мен буди отрицание, гняв, презрение или други негативни страсти и не е способен да възприеме с мъдро спокойствие и да дискутира с уважение към опонента ценностите на този, който не мисли като него. По-добре да се праждосва от контактите ми тук. Така живота ще бъде по-хубав и за двама ни.

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Поздравления! Успял сте да повторите като папагал всички до една опорки на путинската пропаганда, бравос! Не Ви ли е малко срам, че деградирахте до нивото на банален путинец? Да, аз Ви презирам за това, което сте написал, тъжното е, че Вие не съзнавате какво сте направил, колко подло сте постъпил. Жалко за Вас, Вие сте просто едно путинско зомби, овладяно от тъпа ненавист към Запада, към свободата, към демокрацията. Не мога да разговарям с хора, които в ценностно отношение са деградирали до нивото на безсрамни путински зомбита. Утре, когато Путин-Путлер нападне с танковете си България (той от години води не по-малко подла война и срещу нас, не само срещу украинците!) Вие ще бъдете от презрените души, които ще излезете да поднасяте цветя на окупаторите ни, на душители на българската свобода! Ето, сега ръкопляскате на това, което прави Путлер, заслужихте си презрението! Много жалко за Вас! Изхвърчате от моя списък. В такива критични моменти се познава кой колко струва като личност. Дискредитирахте се окончателно! С путински зомбита не мога да разговарям, с почитатели на масовия убиец Путин-Путлер няма какво да обсъждам. Безсмислено е! Продължавайте да пеете химни в прослава на нещастника Путин-Путлер! Животът, който очаква путинските мерзавци, няма как да не е жалък - какъвто е животът на всички мизерници и предатели...

Анонимен каза...

Ваша воля, само ще кажа, че с вас съм разговарял много пъти по всякакви въпроси, и винаги съм се опитвал да проявявам уважение и дори разбиране към вашите позиции, макар те да са в пълен разрез с моите. Причината е, че сте бил мой учител навремето и аз ценя това. Аз много пъти съм ви подавал ръка в един или друг случай, макар да се остракиран от всякъде и да сте наврян в миша дупка. Но никой не ви преследва заради идеите ви, защото на никой не му пука за тях, не ви слуша и не чете книгите, които пишете,(реално аз съм един от малкото който го е правил), вие сте в това жалко положение заради своя характер, вие сте упорит в своето озлобено заслепение и вредите и на себе си и на семейството си, дори и синът ви не уважава вашите позиции. Въобразявате си, че сте рицар борещ се за истината, а всъщност се един озлобен от жизненият си неуспех човек, който има прекалено голяма самооценка. Вие не сте истински демократ, тъй като не приемате инакомислието, но вие сте много добър неолиберален доктринер тъй като зачерквате всичко, което не влиза във вашата ценностна рамка. Реално погледнато обаче вие сам излизате от ценностната рамка на своята идеология, един от примерите за това е подценяването на женското начало, което може би също се дължи на лични причини. Това не са лични нападки, това са просто констатации на принципна осова показващи, колко объркана ценността система имате.

И пак искам да подчертая, въпреки идейните ни различия аз съм изпитвал лична симпатия към вас и съм ви помагал по много начини. Ве естествено няма да имате доблест да го признаете. Правел съм го с идеята, че простите човешки отношения, като симпатията и възможността за нормален диалог, може да са достатъчна обединителна основа за взаимоотношения. Бях готов при възможност да помагам и с повече. Явно съм сгрешил, вие сте обскурант и доктринер и не може да надмогмете идеологическият си фанатизъм.

Е добре, продължавайте както искате може би ще съумеете да разрушите всичко нормално човешко около себе си. Семейство, приятели и т.н. Дори и здравето си. Както вече сте започнал. Между другото никой от хилядите ви идеологически "приятели" не ви подаде ръка по човешки във вашата беда, направи го един ваш идеен враг. Никой не се впечатли от пламенно прокламираните от вас неолиберални идеи, дори и в момента на най-големият възход на тези идеи, във времената на вашият кумир Костов, дори и от костовисткото общество, вие бяхте изхвърлен. Продължавайте да пеете дитирамби на Неолибералите. Те за разлика от Путин няма защо да идват, те са тук от 30 год, за което време България все повече изчезва, а вие все по дълбоко затъвате в блатото на живота. Каква съдбовна ирония. Или може би справедливост, за това, че не разбирате народа си и предавате българската си идентичност. Както правят всички неолиберали, почитатели на така наречените универсални западни ценности.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за обилните етикети, с които така щедро сте ме накичил - както се кичи коледно дръвче. 🙂 Интересно е, че нищичко не сте разбрал от това, което сме обсъждали и което съм Ви казвал. Сам прочетете какво сте написал - или го преписахте от някой пропаганден руски сайт? - и се опитайте да схванете смисъла на това, което говорите. То няма никаква връзка с реалностите на света, в който живеете.

Опитах се да Ви дам един урок, Вие не желаете да го проумеете. Продължавайте да живеете с фантазмите си. Но изобщо не е безобидно това, което сте написал. То е путинистка отрова. Душата Ви е отровена.

А личните Ви задявки оставям на Вашата съвест. Нима нищичко не разбрахте от нравствения пример, който аз давам с целия си живот?! 🙁

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Вие ме накичихте с етикети в първият ви пост, аз просто ви отговорих искрено, тъй като ме принудихте да го направя, за да съм чист пред съвестта си. Бъдете жив и здрав, сам решихте да скъсате отношения с мен. Реално погледнато не мислех за вас, като писах поста, защото смятах, че въпреки идейните си различия сме установили едни добри човешки отношения. Явно съм грешал. Бяхте написал че няма какво повече да обсъждаме, но реално погледнато можеше да водим и за в бъдеще хубави диалози и да сме си взаимно полезни. Вие избрахте друго. Бъдете здрав.

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Така беше, имахме човешки отношения. Но аз се ужасих като прочетох какво сте написал. Вие, простете, сте всъщност едно чудовище - щом в тази ситуация не можахте да се ориентирате и оправдавате нещо, срещу което е целият свят, всички нормални хора не приемат агресията, войната, злобата, която лъха от речите на Путин и от Вашите излияния също. Простете, но няма как да разговарям, примерно, с един поклонник на Хитлер, пардон, на Путин - те двамата вече са изцяло едно и също нещо. Срам ме е, гнусно ми е да разговарям с човек, който оправдава путиновото злодеяние. Страшно е това, в което вярвате. Стига да не се представяте за такъв яростен путинец с оглед да печелите ръкопляскания на немислещата част от народа.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Аз не съм яростен Путинец, много пъти съм критикувал Путин, просто казах че няма да се включа в страстната омрази която в момета се лее срещу Русия. Това е.

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Вие отъждествявате Путин и Русия?! 🙂 Я помислете малко?! 🙂 Путин е най-големият враг на Русия и на руснаците. Ще го осъзнаете скоро. В голяма заблуда сте. Ето възелът на Вашата заблуда: не правите разлика между Путин (КГБ) и Русия. А Путин няма нищо общо с Русия - с истинския интерес на руснаците. Щото те са човеци и искат да живеят като човеци, т.е. свободно. нима не знаете, че Путин е тиранин?

Прочее, ето дори и сега спорим, пак водим диалог. Моя грешка беше, че заявих, че не желая да водя диалог с Вас. Вие сте интелигентен човек и ми е приятно да разговарям с Вас. Но точно по тази причина бях ужасен от тъй грозното и неинтелигентно писание, което сте сътворил тази нощ. Разочарованието ми беше огромно щом реагирах така.

Анонимен каза...

Ок, хубаво е, че го казвате. Що се отнася до Путин естесвено че той не е Русия, както Байдън, Клинтън и демократите не са САЩ, но те са избрани, по един или друг начин лидери на тези сили. И техните действия отразяват по някакъв начин духа на страните, които водят. Този национален дух не е константа величина, той се променя според обстоятелствата, макар разбира се да има и някой постоянни елементи в него. Така че надеждата е, че едни лидери могат да бъдат сменени от нови лидери, които да отразяват промяната в националният дух. Но това трябва ва стане като плод на вътрешен процес, а не инспирирано от вън. Чел сте теорията на Хегел за героите на историята, да и на мен ми се иска в Русия и САЩ да има други лидери, лидери като Ганди, Линкълн , Мандела, и в Русия има един човек който Политковска много харесваше а след като научих повече за него разбрах защо, казва се Руслан Аушев бивш президент на Ингушетия, прекрасен човек, героичен, мъдър и благороден. Но за съжаление такива са реалностите. Вие неолибералите отъждествявате Западните общества с техните неолиберални лидери и понеже обичате Запада, приемате и лидерите им, с изключение на Тръмп разбира се. Както и да е, спирам до тук защото си имам и друга работа. Не биваше да късате приятелството си с мен, защото виждате че все още можем да водим хубав диалог. Сега това ще бъде по-трудно. Хубав ден ви желая отново!

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Мерси, хубав ден и на Вас! (Но едва ли може да е хубав за нас денят след като по вина на Путин в Украйна измират човеци - същите като Вас и като мен...) Някои народи си избират лидерите, други (като Русия) народите не знаят как да се отърват от натрапниците, които не желаят да изпускат властта от костеливите си ръце - и по тази причина ще си строшат ниминуемо главата. Путин не е носител на духа на Русия, да твърдите това означава, че понятие си нямате за духа на Русия. Прочее, самата Русия си няма понятие за своя дух. Имат го само неколцина руски пророци - Достоевски, примерно, Солженицин, да речем, Валерия Новодворская - също, има доста руснаци, които носят духа на Русия, но Путин решително не е сред тях.

А приятелството си можем да възстановим винаги, стига, разбира се, да желаете да разговаряте с такъв яростен враг на путинщината, на комунизма, на кагебизма, на руския империализъм като мен. 🙂

Анонимен каза...

- Что всегда побеждает: добро или зло?
- Добро, конечно.
- Нет. Неправ. Всегда побеждает зло.
- А в чем тогда победа добра?
- Победа добра состоит в том, что несмотря на победы зла, добро всегда остается добром. (Дмитрий Гордон)

Украински "фашист"!

Анонимен каза...

Гордон е интересна личност и безспорно интелигентен човек, не бих го нарекъл фашист, най малкото защото е евреин, не беден еврейн разбира се. Така че той ще живее добре при всяка власт. А бедните живеят зле навсякъде независимо от режима и идеологията.

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Не знаех, че е евреин. Смятам, че в 21-и век националната, етническата принадлежност на отделния човек няма никакво значение. Значение има само културната, ценностната, духовната принадлежност. Човеците според мен се делят на два вида: човеци и нечовеци. Добри или лоши, иначе казано.