Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 23 февруари 2022 г.

Защо в България нема никакъв прогрес?

Ето какво тази сутрин изпратих на много свои приятели във фейсбук (аз още съм блокиран и не мога публично да споделям линкове, затова се налага по месинджъра да пращам лични съобщения!): 

Агрономът-учител-блогър Ники Димов е написал нещо интересно и важно

Ако искаш го сподели... Да му помогнем малко. 

В България нема никакъв прогрес щото ний, българите, взаимно не се подкрепяме за нищо... 

Понеже сме тъпанари (и завистници и злобари, но е излишно да го споменавам, завистниците и злобарите винаги са тъпанари!), като каже някой нещо, гледаме като говеда и не реагираме да го подкрепим, а само се стараем да плюнем по-обилно връз него... 

(Навремето, преди много години, на национална среща на блогърите аз изнесох лекция за т.н. "блогърско цунами", идеята ми беше когато някой блогър каже нещо важно и значимо, да не мълчим като говеда, а поне да споделяме казаното от него, и така именно може да се образува въпросното "блогърско цунами", което да стигне и до медиите, конвенционалните, а оттам евентуално да се упражни натиск върху управляващите; обясних, че никаква сила не могат да бъдат небезразличните граждани, в частност блогърите, ако не се подкрепят, ако не си обединяват силите, ако не си взаимодействат. 

Моята лекция тогава, спомням си, беше посрещната с ледено мълчание, в голямата зала (в Централния дом на армията в София!) след като завърших, настъпи пълна тишина, никой не стана да каже нещо, впечатлението беше, че в залата са били само глухи (глухонеми!) хора, а аз съм говорил не с жестове, а с думи! А в залата присъстваха важни и именити тогава блогъри, някои от тях по-късно станаха политици или медийни звезди като Радан Кънев, Константин Павлов-Комитата, Иван Бедров, Асен Генов и пр., да не изброявам повече, че още повече ще ме намразят тия нашенски звезди! Казвам това само за илюстрация. Тази случка беше някъде към 2007 г.) 

Вчера, прочее, с Ники Димов отидохме в РУО-Пловдив да говорим с началничката по този именно въпрос (за унизителното заплащане на лекторските часове!), по негова инициатива отидохме. Срещнахме се не с Пакова (тя била в отпуск), а със заместващата я Кръстанова, и двете иначе са Антоанети. 

Стана голям, знаменателен, да не кажа потресаващ дебат - повече от час! Интересно е, че другарките и другарите от РЛЕО-Пловдив изслушаха Димов, който си изказа мъката и обясни защо се е наложило да напусне учителстването (той имаше голям мерак да стане учител и учи допълнително, плати си за да вземе учителска правоспособност!), а след това Кръстанова и другите инспектори, присъстващи на срещата (тя ги повика за свидетели, тя без свидетели не разговаря с мен!) след това ни обясниха, че съчувстват на "колегата Димов", но че нищичко не можело да се направи по тоз въпрос, щото той зависел от... законодателите, требвало ние, гражданите, моля ви се, да се обърнем и да безпокоим не изпълнителната образователна власт, а требвало да почнем да пишем предложения към... Парламента, към депутатите, с оглед ние, гражданите, да предизвикаме законодателна промяна!!! (А пък служителите на МОН требва, вероятно, само да се изтягат на меките си кресла и да се чешат където и не ги сърби!)

Тогава именно се намесих аз, щото не мога понасям наглостта на чиновниците и на властващите; и тогава стана един неописуемо горещ дебат, който сега не мога да описвам; но ако намеря време и сили, ще го сторя, щото имаше потресаващи моменти (поне тях съм длъжен да представя на обществеността, заслужава си!). 

(А може и във видеоформат да се изкажа, щото ми е писнало от писане, изписах се вече, болят ме очите и пръстите от многогодишно писане, ще получа парализа на пръстите от много писане!) 

Сега спирам дотук! До скоро! Хубав ден!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

18 коментара:

Анонимен каза...

Никой не е длъжен да се откъсва от задълженията и работата си, за да подрепя всекиго, нуждаещ се от помощ.
Не съм съгласен, че сме лоши или глупави хора, това е невярно. Това германец никога няма и да си го помисли, дори и да знае че е кръгъл идиот и няма образование. И медии и хора, които му го натрапват, ще ги накаже с думи и действия. Да сте виждали и чували критика към германците като народ и Германия като държава по телевизията? Има само срещу нацистите, но те са били други хора-извънземни, нямат уж абсолютно нищо общо с днешните им внуци нали. Защо ние българите допускаме да обиждаме народа си на "тъпанари" и както казва проф.Хрьистав "80% били дебили"? Откъде тази "мода" да се самонаказваме, кому е изгодна да смаже духа на нашето общество, родители и близки? Ще Ви кажа според мен откъде... от чуждите медии, а дори и собствените ни (бнт и бнр), да не останат по-назад от модата. Да, четвъртата власт образова българина да мисли и повтаря, че е втора ръка и кръгъл идиот. Това няма да го видите никъде на Запад. Да, донякъде ги упреквам в горделивоста им да се мислят за свръхчовеци. И поне в тази насока Копейкин е за съжаление много прав...

Ангел Грънчаров каза...

За пет секунди да се откъснете от работата си и да сложите някакъв линк е толкова трудно, така ли? А това, което пиша, е факт, е истина: точно такива сме ний, българите, нарича се безсмислен инат, ако щете, наричайте го така щом думата тъпотия толкова Ви ядосва, но е така, такива сме.

Анонимен каза...

Необръщането на внимание на всяка приказка и действие на другите не е безсмислен, а здравословен инат на личността. Индивида от Запада трябва да е инат и егоист. Иначе няма как да иска да натрупа материални блага.

Не познавам Ники Димов, не знам какво прави и нямам време да се интересувам. А да съм после отговорен за последствията от споделянето на негов материал, не благодаря. Дори и 2 секунди не отдвлям. Това е принуда и е наказуема, както и евентуални последствия в риска от споделянето на критичен материал. Просто искам да остана неутрален и неангажиран. Нямам възможност за повече. Има и една друга азиатска мъдрост "Това, което заплащаме с вътрешния си мир и спокойствие, е прекалено скъпо."

Ангел Грънчаров каза...

Интересна позиция. Значи пак нашенската склонност: да не уважаваме други, непознатия човек щото не ни е близък, само близките си ще подкрпепяме, а пък не ни идва в акъла, че другият и непознатият може да е мчного по-стойностен от всичките ти приятели и като личност струва много повече, т.е. въпреки че ти е непознат, заслужава подкрепа. Неуважението към личността е най-пагубния български дефект.

Анонимен каза...

Това е спекулативно и невярно. Неангажираността не означава неуважение към другите. Никой не е длъжен да влиза в положението на другия. Той сам си е отговорен. Ако е болен, има лекари. Ако има нужда от работа, има работодатели. Ако има нужда от внимание, има медии да му споделят материала. Аз и медия не съм, така че не само няма да му помогна, ами ще навредя и на себе си и хората около мен.

Ангел Грънчаров каза...

От думите Ви си правя извода, че Ви е страх да помогнете на друг човек или за някаква кауза за да не би да навредите на себе си и на близките си?! Възможно ли е това?! В кой век живеем? Това израз на страх ли е, на БЕЗРАЗЛИЧИЕ ли е израз, не мога да разбера. Ей Богу, не разбирам. Четохте ли текщста, където описвам що е т.нт. БЛОГЪРСКО ЦУНАМИ? Прочетете го. Тук се намира: https://aig-humanus.blogspot.com/2022/02/blog-post_74.html Интересно ми е как ще реагирате и по този повод... Обяснява защо сред нас, българите, няма никакъв прогрес. От стотици години сме такива. Още от Паисиево време, още от времето на Левски. И сигурно още ет времето на хановете. Най-вероятно и от тогава сме все такива, за жалост.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров това ако го е написал колегата ви блогар както го наричате, значи аз съм написал Търновската конституция. Колегата ви преди да се научи да блогарства, първо трябва да се научи да комуникира, после да мисли по задълбочено, и да пише аргументирано и интересно и тогава ще получи заслужена подкрепа и без да се моли за това. И е хубаво ако се моли за подкрепа да не се наричаме тъпанари и говеда, трябва позитивност както казва колегата блогар Юли Тонкин😁 Ето това е един позитивен съвет от небезразличен гражданин към Небезразличните 😉

Ангел Грънчаров каза...

Има ли значение кой го е написал, не е ли по-важно какво казва? Значи няма да го подкрепите, с което потвърждавате горната тъй неприятна, ала вярна констатация. Даже най-големите български умници не подкрепят други българи по една-единствена пречина: щото не аз, а някой друг предлага това или онова! (Щом някой друг го предлага, значи няма да го подкрепя щото не аз го предслагам!)

Страшен е българският инат... думи нямам!

Анонимен каза...

Ето виждате ли не проявявате позитивно мислене, веднага започвате с негативни констатации. Както казах подкрепата трябва да е заслужена, аз вас лично съм ви подкрепял много пъти и смятам да продължавам да го правя в някой случай. Тъй като ви уважавам като бивш мой учител. Но това не означава че трябва да е безкритино. Желая ви повече оптимизъм. Има какво да се каже по темата тя е важна. Хубав ден за сега!

Ангел Грънчаров каза...

Тия гурута по личностно развитие, които Ви учат, че требва винаги да сме били "позитивни", сами не знаят що дърдорят. Това са глупости. Човек трябва да казва каквото мисли, без да се вълнува толкова от това какво впечатление предизвикват думите му, позитивно или негативно. От истината, вярвам знаете това, боли. "Истината ражда ненавист, а подмазването - приятели!" - римска поговорка. Какво да говорим повече. Аз съм философ и обичам истината, друго не ме вълнува. Слушайте философите и няма да сбъркате. Но и добро няма да видите тогава де. 🙂

Анонимен каза...

Иначе накратко смятам че проблема с извънщатните лектори съществува той е изгонил доста читави хора от училищата, аз лично имам такива познати, който избягаха в чужбина заради унизително положение у нас, но де да беше само той. Това просто е капка в морето.

Ангел Грънчаров каза...

Хубав ден и на Вас!

Анонимен каза...

Това за позитивността беше ирония...

Ангел Грънчаров каза...

Малък е проблемът с мизерното заплащане на лекторите по училищата, но трябва да се реши.

Анонимен каза...

Реално точно това правя казвам това което мисля и не обръщам внимание страничното мнение 😀

Анонимен каза...

Не съм съгласен. Просто нямам време да се занимавам. Задълженията и прехраната на децата ли са по-важни или някакво си блогърско цунами? Това не омаловажава работата Ви, просто не пасва. Защо не разбирате, че нямам време и това време, което имам аз сам избирам, как да го прекарам, а не някой друг? Това няма нищо общо с Левски или дали българите са глупаци. Не искам и не мога означава не искам и не мога.

Ангел Грънчаров каза...

Както е да е, изборът си е Ваш. Но човеците обикновено следва и да са граждани и да не мислят само за собственото си оцеляване, а има и някои общностни проблеми, в чието решаване следва да участват - кой с каквото може и колкото може. Ние сме различни. Но капсулирането на българина в черупката на собственото му егоистично оцеляване и безразличието му към общностните проблеми пак е типична българска черта, по причина на която нашата общност е в положението, в което е. Но извинявайте. Не е моя работа да Ви обяснявам неща, които са саморазбиращи се. От гледна точка на елементарната човещина и на гражданското съзнание са самопонятни. На Бай Ганю гражданин не може да бъде щото е много важен и не може да си отлепи носа от собствената си жалка егоистична персона.

Анонимен каза...

Не разбирам какво искате да кажете. Това което ни струва вътрешния мир и спокойствие, е прекалено скъпо...