Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 7 март 2022 г.

Не любовта към Русия, а омразата към Америка - омразата към свободата! - вдъхновява поклонниците на путинщината!

Не толкова любовта към Русия, колкото омразата към САЩ е в основата на путинофилията у нас. Причините са най-различни - от остатъчния съветски манталитет при по старите поколения, през провала на хората в средна възраст да се адаптират към новите условия в Прехода до невежеството на младите хора, които стават най-лесна жертва на ожесточената кремълска пропаганда. 

Общият корен на тази омраза е възприятието на САЩ като световен жандарм, който се меси навсякъде и обърква живота на хората - който щеше да е далеч по-щастлив без тази държава. Затова и Путин е почти митичен герой, дръзнал да се изправи срещу “Злото”. 

За “вредната” роля на САЩ “примери” колкото искате - от изброяване на войните, в които участва, през превратите, които организира, до световната икономическа криза, която причини. А и доста я обвиняват за пандемията, които хора като Бил Гейтс са я причинили, за да печели Биг Фарма. Няма смисъл да припомням и за конспирациите, чипирането, кемтрейлс и други дивотии. 

Омразата към САЩ обаче е универсално обяснение на много наши сънародници за качеството на техния живот. 

Няма как в един пост да опровергавам всичко, а и не е и нужно. Ще се фокусирам само върху военните интервенции на САЩ след 1945 г. 

Може би е добре да започнем с това, че мирът в Европа и света до днес го дължим най-вече на САЩ благодарение на тяхната намеса и в двете световни войни - при това след силна опозиция у дома за ненамеса. Дотогава винаги САЩ води политика на изолационизъм от световните дела. По тази причина не участва в Лигата на нациите след Първата световна война, а Рузвелт печели поредните избори през 1940 г с обещание да не включва САЩ във войната. 

След Ялта 1945 и Парижкия договор от 1947 г започва Студената война и светът е разделен на сфери на влияние. Казвам това, защото почти без изключение всички войни, които води САЩ са след агресия на комунистическия лагер, а тяхното включване е за поддържане именно на сферите на влияние. Така е в Корея, така е във Виетнам. Дори се отказват да воюват с Куба, като отстъпват при Карибската криза - когато като днес, светът е на прага на ядрена война. (А днес навсякъде четем във форумите как САЩ никога не биха допуснали опасност до своите граници след като на 100 мили от 60 г. е комунистическа Куба). 

Да, и СССР поддържаше своята сфера на влияние с интервенции в Унгария и Чехословакия - но забелязвате ли разликата? 

Едно е да отблъскваш агресия, а съвсем друго да сменяш законни правителства, както за пореден път прави днес Русия! 

Не искам да кажа, че САЩ не са помагали за смяна на режими, защото не е вярно - примерът с Чили е най-популярният. Но не ги свалят с военни интервенции с много жертви и кръв, както авторитарните и тоталитарните държави. 

След разпада на СССР, САЩ останаха единствената глобална сила и поеха ролята да поддържат световния ред и мирния процес. И всички войни, които водиха с едно голямо изключение - втората война в Ирак, отново бяха след агресии на авторитарни (първата война в Ирак) и терористични режими ( войната в Афганистан). 

Повечето хора не си дават сметка колко е важно не просто да имаш договори на хартия, а да имаш военна сила, която да наказва техните нарушители. Иначе редът става хаос. Обратното на демокрацията не е е авторитаризмът, а хаосът. И САЩ платиха огромна цена, жертвайки живота на своите военни да поддържат този ред. Защо други нации не го направиха? 

Какво спечелиха САЩ от петрола на Ирак, заради който уж воюваха? 

Какво спечелиха от Афганистан? 

Но мога да ви кажа как Китай, Германия и Япония - най-големите икономики след САЩ станаха такива. Милиардите американски инвестиции в Китай? Планът Маршал в Германия? Чували ли сте какво е направил американецът Деминг за Япония? 

Коя просперираща икономика е станала такава без достъп до американския пазар, технологии и инвестиции? 

Имаме и такъв геополитически пример - пацифистката политика на Обама, който отдръпна САЩ от Близкия Изток и се присмиваше на Мит Ромни, който смяташе Русия за най-голяма опасност за световния ред. Вижте до какво доведе отдръпването на САЩ от Близкия Изток и Източна Европа. 

Геополитиката е като физиката - празно няма: когато една сила се оттегли, друга я замества. А през 21 век сме свидетели на постоянно отдръпване на САЩ и възход на авторитарните режими. 

Да мразим САЩ, означава да искаме свят, в който да бъдем колония на Китай или Русия. 

Защото природата на авторитарите е да поглъщат и подчиняват. 

Да, САЩ имат огромни проблеми и никой не може повече да им навреди от вътрешните им конфликти. 

Но трябва да сме наясно, че този малък исторически прозорец на общества с демокрация, мир и просперитет в световната история е възможен само с военния щит на САЩ. Затова и всички демократични държави по света търсят партньорство с тях срещу авторитарите. 

Кой търси партньорство и закрила от авторитарите без страх за своята независимост? 

В този контекст - кой буди страх в нашия народ от присъствие на САЩ у нас? Само тези, които искат да не бъде руското влияние изтласкано и да продължим да обслужваме руските интереси. 

Да, в действителност омразата към САЩ е омразата към свободата и демокрацията. (Evgeni Kanev)
КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Браво за напълно верния анализ! Пишете самата истина, поради което заслужавате поздравленията ми! Позволих си да препубликувам в блога си Вашия постинг с оглед тази истина да стигне до колкото се може повече хора... щото заблудени хора у нас бол, за жалост!


ДОБАВКА:


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: