Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 10 март 2022 г.

Дали "Альоша" не трябва да бъде скрит под купол или пък на неговото място да се изгради храм - или Пантеон на борците за свободата на България?


С младия човек, който преди няколко дни разговаряхме за това как да се реши проблемът около "паметника" Альоша отново поговорихме, той предложи нова интересна и хубава идея; ето какво си казахме: 

Georgi Trakov: Здравейте! Ако искаш и вълкът да е сит и агнето цяло по отношение на Альоша има вариант, при който над него да се изгради нещо като купол; все едно катедрала изграждаш над него, вътре ще могат да си влизат свободно и да си го разглеждат хората, които го харесват, а отвън ще се направят други мотиви по нечий проект и няма да има ощетени; но този проект ще е скъп - затова не го предложих. Отвътре ако искат могат привържениците на Червената армия да си го украсат с мозайки като Бузлуджа, а отвън да е с други мотиви. Но трябва местен референдум... Това според мен ще се подкрепи най-много от масите. 

Ангел Грънчаров: Интересна идея. Но ми се вижда прекалено голяма чест да крием Альоша в... храм, ще стане голям кич, така ми се чини... 

Georgi Trakov: Знам 

Ангел Грънчаров: Май това място е само за Левски... 

Georgi Trakov: Нямам против Левски да е. Думата "храм" я използвах за да дам визуална представа, а не в духовен смисъл на храм. Пример: изграждаш фасада около него, Альоша. И вътре си правят комунистическите мотиви. А отвън вече по нечий друг проект. 

Ангел Грънчаров: Съгласен съм, ако комунистите купят Бунарджика, да си правят каквото искат тогава с Альоша... 

Georgi Trakov: Земята... ще е скандално ако е частна собственост. 

Ангел Грънчаров: Защо да е скандално? Това е хълм и земя, нещо като гора, може да се купува и продава. 

Georgi Trakov: Да, но общината ще трябва да я продаде. А пловдивчани дали ще са съгласни? И накрая какво? Те Бузлуджа не я оправиха напълно. 🙂


Ангел Грънчаров: Ами доста скъпо ще струва това толкова хубаво място, луди пари ще струва. Като не могат да го купят, ще преместим Альоша. 

Georgi Trakov: Знам. Ти знаеш че просто си споделяме идеи. Но разбрах, че и има договор между Желю Желев и Елцин. И това връзва ръцете. Така знам. 

Ангел Грънчаров: Има договор, но Русия не уважава договорите. И затова и ние няма да го уважим. Освен това Альоша не е руски паметник, а български. 

Georgi Trakov: Тук вече си по-наясно от мен. И не мога да споря. 🙂 

Ангел Грънчаров: Но идеята там да има нещо като Храм, примерно античен, с колони, е чудесна! Да е нещо като Пантеон на загиналите за свободата на България! Само дето не съм съгласен вътре да се мъдри окупаторът на България. Вътре могат да се сложат, както е във френския Пантеон, останки от най-великите българи. Сърцето на Цар Борис Трети примерно. И пр. 

Georgi Trakov: Разбирам. Но има два лагера. И живеем в демокрация. Това са обстоятелствата. 

Ангел Грънчаров: Както атиняните си имат своя Партенон, така и ний, пловдивчаните, можем да си имаме подобен храм на най-високото място. 

Georgi Trakov: Супер! Съгласен съм. 


Ангел Грънчаров: Нищо не пречи там да се изгради такъв храм. 

Georgi Trakov: Но виждаш, че няма подкрепа от всички. 

Ангел Грънчаров: Тогава Бунарджикът няма да иглежда толкова грозно - както е сега. Ще убедим тия, които не разбират смисъла, нали това е работата на философите?! 🙂 

Georgi Trakov: Виж какво като човек, който познаваш народопсихологията се сещаш колко трудно е особено на по-възрастните да им се предложи нещо ново. Те ще кажат: "Цял живот е било така така съм свикнал!". И край. 

Ангел Грънчаров: Което е разумно, то ще стане и действително. Това казва Хегел. Просто трябва тази разумност да стигне до главите на неразумните. Докога тъпанарите ще властват в България?! Време е разумните да вземат властта... 

Georgi Trakov: Това е вече по твоята част. С философската част. 

Ангел Грънчаров: Още тази вечер ще направя клип и ще се обърна към пловдивчани - за да им обясня новите идеи за Бунарджика 

Georgi Trakov: Аз там не мога да давам идеи. 

Ангел Грънчаров: Нали мога да ти споменавам името като автор на идеята за храм върху хълма? 

Georgi Trakov: Главната цел е да има диалог. Да има идеи. Да решат пловдивчани какво им харесва. И това да се направи. Да няма проблем. 

Ангел Грънчаров: Да, само с диалог ще се реши този градски, пък и национален проблем. Щото срамът, че Альоша грози този хълм, не е само за Пловдив, но и за цяла България. Не, не е работа кое им харесва, щото има хора неразбиращи и извратени, пък и тъпи. Което трябва да се направи, което сме длъжни да направим, което е разумно, то и ще се наложи да стане. 

Georgi Trakov: Но храм в смисъл да се покрие. Като Давид на Микеланджело. Не че съм против за православен храм там. Като се замисля ако Христа бъде над всичко е най-добре. 


Ангел Грънчаров: Не, чак толкова висок няма как да е храмът, че да покрива Альоша. Казахме, че това ще е кич. Според мястото ще се улови пропорцията и архитектите ще решат колко висок да е храмът и как да изглежда. Хубаво е да се вижда от целия град. 

Georgi Trakov: Ще е просто. Купол над Альоша. В такъв смисъл. 

Ангел Грънчаров: Ако има статуя в средата на Храма, тя може да е само на Христос - или на Левски. Но не чак толкова грамадна и потискаща. Това е тоталитарно изкуство, не истинско, целта е била да предизвиква страх. 

Georgi Trakov: Като облицовка... 

Ангел Грънчаров: Ще решават всичко архитектите и скулптурите, това вече е тяхна работа. 

Georgi Trakov: Вътре комунистите и социалистите да правят своето изкуство, а отвън да се направи с други мотиви. Това е идеята. Но всеки да предлага варианти. Пък ще се избистри картинката.  

Ангел Грънчаров: Е, това е Вашата идея. Първоначалната. Но тя може да се развие и обогати. Аз съм за античен храм. Може и в православен (византийски) стил. 

Georgi Trakov: Да, разбира се. Не налагам. Споделям. Вие обогатявате. Друг обогатява. 

Ангел Грънчаров: Ако в дискусията се роди нещо по-добро, нека да бъде то. 

Georgi Trakov: И се избистря картинката. Но трябват идеи. Разговори. 

Ангел Грънчаров: Което е най-добро и най-разумно, него ще правим. 

Georgi Trakov: Нали е демокрация. Разбрахме се значи? 🙂 

Ангел Грънчаров: Да, демокрацията е точно това: дискусии по всички въпроси, пълна свобода, та да се роди най-доброто, най-ценното. Затова демократичните общества са най-развити и благоденстващи. Да публикувам този наш малък дебат съгласен ли сте? 

Georgi Trakov: Затова споделям с Вас. Да. 

Ангел Грънчаров: Аз съм си демократ и обичам дискусиите.  

Georgi Trakov: Аз просто споделям мнение. Защото също е демократично. 

Ангел Грънчаров: Затова и директорката на ТЕТ "Ленин" ме изгони, щото тя пък не обича дискусите, бидейки комунистка. 

Georgi Trakov: 🙂 

Ангел Грънчаров: 🙂 

Georgi Trakov: Анастасова. 

Ангел Грънчаров: Вие я познавате? 

Georgi Trakov: Като дойде и доста твои колеги си тръгнаха. Беше ми преподавател по български и литература.  

Ангел Грънчаров: Тя ги изгони. Никой не си тръгна сам. (...) 

Georgi Trakov: Радвам се ако бях полезен. Пожелавам Ви хубав ден и лека вечер! Ако има нещо пак ще си пишем. 🙂 

Ангел Грънчаров: Мерси, приятна вечер и на Вас! 

Georgi Trakov: Благодаря! 

Ангел Грънчаров: Нали няма проблем да публикувам дискусията ни? 

Georgi Trakov: Няма. Жив и здрав бъди! 🙂 

Ангел Грънчаров: Та и гражданите да се замислят и включат в дискусията. Мерси, подобно! Дай Боже! 

Georgi Trakov: Благодаря много! 🙂

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена. 

Няма коментари: