Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 11 април 2022 г.

Македонец или българин е убиецът Яне Сандански?

"След раняването на Партениева и още няколко человека от главните сили, момчетата са се предали. След като ги обезоръжили, Сандански, Муаджира и още неколцина извадили палите си и започнали да секат, както тежко ранените, така и леко ранените. Партениев и още 4 момчета, макар и с големи болки са скрили, че са ранени за да не ги насъсекат. Сандански сам е съсекъл ръдете на ранения в крака Христо (младо момче, което беше по-рано в Петричко). Той го молил да не го сече, защото не ще може да върви. Вместо милост Сандански му е отсякъл ръцете, когато се е молило, а сетне му е сдробил черепа... На Партениев най-напред са били отсечени ръцете, сетне ушите и после заклан." 

На 8 април 1905 година е убит войводата Асен Партениев. Роден в град Лом в 1876 година. Учи в родния си град, а по-късно завършва Военното училище в София. Става член на ВМОК и по време на Илинденското въстание в 1903 година е подвойвода в четата на Юрдан Стоянов, която идват в помощ на въстанието в Серския революционен окръг. Подпоручик Партениев участва в сраженията при връх Етипица, местността Гарванина, в голямото сражение при село Пирин и други. 

През 1904 година е войвода на чета в Малешевско. На 7 април 1905 година четите на подпоручик Партениев и капитан Юрдан Стоянов попадат при село Кашина, Мелнишко, на засада, устроена от Яне Сандански. Партениев е ранен в двете рамена, заловен и заклан по заповед на Сандански. (Ангел Радев)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: