Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 10 април 2022 г.

Нали съвсем не разбирате какви са основанията на моята "глупост" и "лудост"?


Ходих пак при баба Марийка. Видях че до вратата отвътре има торбичка с боклук, приготвена за изхвърляне, значи тя си изхвърля боклука, а не го складира вътре. Вода нямаше, донесох и 4 големи бутилки. Не се е сетила да си донесе котка, което е добре (да пази Господ, да не чуе Дяволът!) 

Беше си купила ягоди и ме почерпи 3 много вкусни ягодки (не бях ял ягоди от години!). 

Поговорихме си. От разказа й (тя обикновено говори, а аз слушам, тя има голяма нужда да каже някому за вълненията и мислите си, ето, затова са приятелите, аз пък обичам да слушам!) разбрах, че тя, първо, се оплака, че едва изкарала до пенсията, последните дни преди пенсия мизерствала; второ, пак ми заяви, че понеже я болят краката ходела да си купува баничка за закуска с такси, давала по 4 лв. в едната посока, т.е. баничката й излиза точно 10 лева! 

Опитах се да й обясня, че щом се вози с такси, няма как да й стига пенсията до новата пенсия, но тя ме погледна с учудване и ми заяви, че друг начин няма, щото я болят краката да ходи пеша до любимата й баничарница (на другия край на Пещерско, т.е. до кръстовището с "Васил Априлов"!). Обяснявах й, че и в нейния квартал няма начин да няма баничарници, тя ми заяви, че имало, но баничките им не били хубави; упорита е като всеки стар човек, майка ми, Бог да я прости, в последните години беше доста упорита в следването на някои свои навици; въпреки това и аз съм инат и й обясних, че в Кауфланд има хубави закуски, включително има често пъти банички на промоция, които струват 79 стотинки едната (иначе са 1.70). Бабата обаче я е страх да влиза явно в Кауфланд. Така разбирам нещата. 

Но онова, за което най-много се обезпокоих, е следното: аз като й казах, че долу, наблизо до входа на блока й, има химическа тоалетна, и че предвид липсата на вода в апартамента й, не пречи нищо да ползва нея, особено по голяма нужда (тоалетната й в апартамента пак беше запушена!), бабата се учуди на предложението ми (не можело, щото това била тоалетна на метачките по улицата; аз я ползвах без проблем, но тя не можела щото метачките я мразели!), а след това ми разказа, че тя напоследък ползвала някакви чудодейни дамски превръзки (малки памперси!) за жени-родилки, като си слагала от тях, можела да си пикае както си ходи, а пък те задържали течността дълго, капчица не пропускали; това й помагало да не става нощем по малка нужда и пр. 

Дали тя има проблем, че не може да си сдържа урината, не знам, но ето, това много ме обезпокои, да не говорим, че дава много пари за тия превръзки, но и пикаенето в тия превръзки едва ли я предпазва напълно, което говори лошо за нейното здраве, включително и психично. 

Завършвам с това, че ходих при омбудсмана по друг въпрос, но му поставих, като пример, и казуса с баба Марийка (цял блок съседи-самаряни, а никой не й помага да й доставя вода, аз трябва да нося вода от другия край на Пловдив, въпреки че не на мен ще мирише ако бабата няма капка вода за тоалетната!), доста усилия приложих да му помогна да разбере в какво е проблемът; помолих го между другото да се обади на районния полицейски инспектор и да го помоли да отиде да разговаря със съседа-самарянин, живеещ под бабата, който й е отрязал тръбата, с оглед да му помогне да осъзнае, че сам трябва да стори нужното и да й възстанови водоподаването; както и да е, поспорихме и с омбудсмана, неговата позиция е, че аз трябва да организирам ремонта на водопроводната инсталация в апартамента, с оглед като се пусне водата да няма течове. 

Нямало кой друг да го направи (синът на баба Марийка и внукът й са живи и здрави и са в Пловдив, но на тях не им пука за нея!); аз се виждам принуден по хуманни причини да направя нужното и да се реши проблема. (Е, в нашата социална държава има и много социални служби, има социални грижи, в които благоденстват безчет чиновници; но тяхното спокойствие и благоденствие ний, гражданите, не бива да смущаваме: щото е грехота да им разваляме рахата, нали така?)

Но в крайна сметка омбудсманът е на мнение, че бабата трябва да бъде поставена под запрещение, под попечителство и неин настойник трябвало било да стана аз (!!!), щото, по неговите думи, тъкмо аз съм бил... "осиновил" бабата, моля Ви се?! 

Това е положението. Ще призова днес в блога си някой от гражданите, ако познава водопроводчик, който не е скъпчия, да ми го препоръча, с оглед да го заведа и да оправи водопровода на бабата. Пък след това ще видя дали ако призова гражданите да помогнат малко за да платим на водопроводчика, някой ще се отзове. 

Толкова. Ако някой има някакви идеи за решаването на казуса около 89-годишната болна баба (краката й наистина са много отекли и я болят!) нека да ги каже тук, да видим какво да правим. Все пак аз не съм осиновявал бабата, недейте да си мислите, че тя ми е приписала апартамента (всякакви щуротии ми приписват доброжелателите ми!); бъдете спокойни, не съм мошеника, за който ме мислите, но ви разбирам напълно, че няма как да асимилирате, че е възможно заради едната гола и чиста човечност (заради съзнанието за дълг!) някой идиот да помага на една възрастна, болна и самотна бабичка. 

Да, разбирам ви, много ви е трудно да разберете това, нали така, нали познах, нали изобщо не разбирате какви са основанията на моята "глупост" и "лудост"?

Всичко добро ви желая! Приятни размисли също ви желая!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Анонимен каза...

Беден бил българина, а бабата хапва банички по 10лв. :D