Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 28 август 2022 г.

Какви сюрреалистични висоти придоби казусът около баба Марийка?


Тази сутрин в месинджъра си намерих следния въпрос към мен: 

Вероника: А как е баба Марийка? Отдавна не я виждам в канала и не говорите вече за нея в предаването... 

Отвърнах на това момиче (тя живее в София и преди време за кратко й водих часовете по философия в училището й) ето какво: 

Вчера ходих при баба Марийка да й занеса вода. Общо взето е добре, ако изобщо нейното положение може да се определи така: та тя живее в ужасна нищета и мизерия! И е цяло чудо как все пак изобщо живее и е жива. Бог явно я пази за да изпитва чрез нея нас: дава ни шанс да покажем, че сме човеци, ала ние постоянно не се възползваме от него и се проваляме (Слави Клашъра, посланикът на доброто в Града на доброто Пловдив е потресаващ пример за това!). Да, ние всекидневно се проваляме и излагаме - и показваме, че в нравствено отношение сме пълни боклуци. Ето какво ми каза баба Марийка този път (с нея говорих само няколко минути, щото бързах, попитах я има ли някакви проблеми и тя ми разказа следното): 

Среща ме напоследък една жена, живееща в съседния висок блок, започна разказа си баба Марийка. Казва ми че знаела за мен, за моята история и ми съобщава, че била подочула от съседите си, говорело се сред тях, че съседите-самаряни на баба Марийка я съдели - и й искали... 18 000 лева! Да, на няколко пъти тази съседка казала това на баба Марийка, а пък баба Марийка й рекла, че нищо не дължи на тия нейни съседи, че си плаща всичко, включително и таксата за ползването на асансьор. И онази жена казала, че била подочула, че тия 18 000 лева, които съседите-самаряни на баба Марийка искали чрез съда да си вземат от нея, били за "почистването" (и ограбването!) на апартамента й, а също така и за неплатени суми за вода и ток, които баба Марийка не била платила навремето, но те й ги били платили, щото блокът бил заплашен, че ако не ги плати, щели да спрат водата и тока на целия блок! Баба Марийка на това отвърнала, че всички суми за вода и ток тя си е платила (дъщеря й ги е платила!), а пък от много години вече и токът, и водата са й спрени, нима може да й начисляват суми за ток и вода при спрян ток и при спряна вода? И онази жена рекла, че всичко може в клетата ни държава, затуй уплашила баба Марийка да се готви да бъде съдена и осъдена за тая колосална за нейните възможности сума пари. 

Аз се опитах да успокоя баба Марийка, но след това се замислих и си рекох, че можи би тази другарка, дето е нещо като парламентьорка и е донесла тъй лошата новина за бабата, може да се окаже и права, наистина всичко е възможно в клетата ни държавица, в нея няма невъзможни неща. И нищо чудно да се окаже, че заради това, че няма ток и вода на баба Марийка да й се наложи да плати тази колосална за нейните възможности сума пари: за да я плати баба Марийка не трябва да яде някъде към три години, трябва три години да си дава цялата пенсия, а е вече на 90 години! Това е новото при баба Марийка, признавам си, че си тръгнах и аз доста смутен при тази новина. 

А преди това ми се случи следната невероятна, потресаваща, сюреалистична и многозначителна случка: 

В моя блок аз обикновено пълня тубите с вода за баба Марийка долу в избата, там има една чешма, която се ползва за поливането на цветята в градинката пред блока. Това го правя откакто нося вода на бабата, скоро ще стане вече цяла година (веднъж седмично й карам вода с колата). Да, обаче този път една разтревожена бдителна гражданка ме издебна и като изнесох пълните 6 туби (бутилки от 10 литра вода), тя дотърча и ме попита: за какво носиш тези бутилки, виждам, че често ги пълниш и носиш някъде?! Аз се почудих какво да й кажа, истината ли да й кажа или да излъжа нещо за да я успокоя, но в един момент й рекох: 

- Ами, съседке, знам, че ще ти прозвучи невероятно, но ги нося тия бутилки на една стара, бедна, самотна, изоставена от всички и болна жена, която живее на другия край на града, в нейния апартамент няма нито вода, нито ток и понеже я познавам, се принудих да й помагам по този начин ето вече цяла година. 

Казах й, санким, истината. Но докато ме слушаше, другарката от нашия блок изобрази такова изражение на лицето, че аз се почувствах най-големия лъжец на тази планета; тя показа с изражението на лицето си, че не вярва и на една-единствена моя дума; и, представяте ли си, каза, че било грозно да лъжа така, щото тя била изучила случая и била установила, че аз съм говорел по телевизията и навсякъде за тази баба Марийка и за това, че й нося вода сама и само за да си правя пиар (и за да й взема апартамента, разбира се!), а истината била, че съм лъжел, а пък водата съм я бил носил да си поливам градинката с домати и краставици; до тия изводи била стигнала тя в разследването си. Тя ми каза също така, че била възмутена, че съм такъв голям лъжец, че било непоносимо неин съсед да е толкова лъжлив и пропаднал човек и ми заяви, че щяла да предизвика общо събрание на блока за да бъде обсъден казуса с постоянните кражби на вода от моя милост от общата чешма на блока, за да си поливам с тази вода градинката, а пък за лъжите ми около баба Марийка тази жена нямала думи да изрази възмущението си! Тя също така изрично заяви, че за годината, в която съм крал вода от блока, трябвало да платя нужната немалка сума пари, която трябвало да бъде надлежно изчислена от касиера на блока и от домоуправителя (ние ползваме услугите на домоуправителска фирма и бдителната другарка ме извести, че вече била задвижила въпроса по изчисляването на парите, които дължа на блока за моите системни кражби на вода!). 

Като ми каза това, аз първо отвърнах, че ще платя, разбира се, парите за водата, но колкото и да й звучи невероятно, водата наистина я нося на бабата, че никакъв пиар не си правя, а пък на градинката си имам ръчна помпа и с нея си поливам доматите и краставиците; казах това, а другарката, пардон, госпожата се изчерви от... лъжите ми и каза, че е под достойнството й да разговаря с толкова грозен лъжец като мен и че щяла да ме изправи пред... народен съд в блока, на който да бъде обсъдено моето толкова грозно човешко и гражданско поведение; ето точно тези думи ми каза възмутената бдителна гражданка и моя съседка, за която съпругата ми беше казала, че от доста време мърморела по мой адрес където я срещне и колкото пъти я срещне. 

Това е историята, която се заформя. Остава сега на народния съд в моя блок и мен да ме осъди на възворяване от него заради... "лъжи" и заради... системни кражби на вода! И аз като баба Марийка да се окажа... бездомен съвсем скоро, изгонен от дома си по съвсем законен начин от възмутения справедлив и добродетелен народ, който, както виждаме, така люто се отвращава от лъжци и крадци на вода като мен! 

Толкова. Приятен ден ви желая и приятни размисли!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

7 коментара:

Анонимен каза...

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БРАВО НА ТАЗИ ДРУГАРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЧНО ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТЪПВА С ЛЪЖЕЦА И КРАДЕЦА ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЦЕЛИЯТ ВЪЗМУТЕН, НО СПЛОТЕН ОКОЛО ЛЮБИМАТА СИ ДИРЕКТОРКА КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН ЕДИНОДУШНО ОСЪЖДА НОВИТЕ ПРОЯВИ НА НАРОДНИЯ ВРАГ ГРАНЧАРОВ И ЗАЯВЯВА, ЧЕ ЩЕ СВИДЕТЕЛСТВА СРЕЩУ НЕГО НА СЪДЕБНОТО ДЯЛО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ПРОКЛЕТ ДА ЕХТОЗИ ТОЛКОЗА ВЪЛ ВРАГ НА НАРОДА И НА НАРОДНОТО ДОБРУВАНЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!И НА ЧОВЕЩИНАТА СЪЩО!!!!!!!!!!!!!!!!АНАТЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АНАТЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Аз ти казах, Грънчаров, че идва народен съд. Ти не ми повярва, но ето че първо ти ще бъдеш осъден от него.

Анонимен каза...

Ама нали знаеш какво е най-справедливото накаание на народният съд?...

Анонимен каза...

Типично в Грънчаров стил е тази мерзавщина - пълни 2 туби вода за баба Марийка и 10 за градинката с доматите.

Анонимен каза...

Много ми е интересно дали наистина не помниш разговорите си или целенасочено ги украсяваш за художествен ефект?

Анонимен каза...

Готова съм да свидетелствам пред народният съд и за други мерзавщини на тавариш Грънчаров.

Ангел Грънчаров каза...

Я дайте пример за поне една моя друга мерзавщина, другарко?