Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 26 септември 2022 г.

Толкова ли е странно и ненормално млад човек да чете книги?


Тия дни се случи така, че разговарях с един чудноват млад човек, ученик (на 16 години), който не само че се интересува от философия и психология, но и, представете си, обича да чете книги; ето ви тук части от последните ми разговори с него (по понятни причини скривам името му!): 

Ученик, обичащ да чете: Господин Грънчаров, искам да ви попитам дали можете да ми препоръчате книги на тема стоическа философия понеже от няколко години насам (откакто започнах да уча философия) страшно много се запалих по философията и по този тип литература? 

Ангел Грънчаров: Стоици – фрагменти, София: Лик, 1995,(студия и преводи от Зенон и Хризип); “Нравствени писма до Луцилий” на Луций Аней Сенека; Към себе си, Марк Аврелий, Епиктет, Цицерон... 

Ученик, обичащ да чете: Много благодаря! Наскоро прочетох трите тома на “Нравствени писма до Луцилий” на Луций Аней Сенека. Знаете ли откъде мога да си намеря “Божествена комедия” на Данте Алигиери, но пълния вариант? 

Ангел Грънчаров: Ето нещо, което намерих: Данте АлигиериБожествена комедия — Ад. А цялата книга в хартиен вариант не знам дали е издадена, може да се провери в книжарница... 

Ученик, обичащ да чете:
Каква е цената? Искам да си я купя. 

Ангел Грънчаров: 12 лева. Тя е бутиково, малотиражно издание и затова е по-скъпа... 

Ученик, обичащ да чете: Малко по-късно ще оставя данни за поръчка. Силно съм впечатлен от първата книга, която поръчах от Вас преди време: “Страстите и бесовете български”. Не е проблем цената. 

Ангел Грънчаров: Радвам се, че Ви е харесала... 

Ученик, обичащ да чете: Бих искал да си купя и други Ваши книги ако имате. 

Ангел Грънчаров: Имам пълна стая с мои книги, цели топове, неразпечатани още! Тъй че няма проблеми да си поръчате. 

Ученик, обичащ да чете: Много бих се радвал ако прибавя още Ваши книги към домашната си библиотека. 

Ангел Грънчаров: Ето, избирайте си сам: МОИТЕ КНИГИ

Ученик, обичащ да чете: Спрях се на тези двете: Животът на душата: ПСИХОЛОГИЯ и РАЖДАНЕТО НА ЛИЧНОСТТА (Как юношата става мъж?). Ако може и вие да ми препоръчате ще се радвам. 

Ангел Грънчаров: Само че психологията е издание още от миналия век, трудно ще е да Ви го набавя, но има ново издание, ако искате, от него ще Ви изпратя. 

Ученик, обичащ да чете: Няма проблеми, което Ви е удобно. Вие можете ли да ми препоръчате някои книги от Вашите? 

Ангел Грънчаров: Ако искате моя препоръка, аз най-много харесвам една моя книга, която се казва ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО... нея бих Ви препоръчал. И една друга, казва се ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА. И трета, която се казва ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА. Но мен да питате коя книга Ви препоръчвам, е лоша идея, щото авторът, т.е. бащата, обича всичките си деца! 🙂 Вие на колко сте години? За да преценя коя книга е по-подходяща за възрастта Ви. 

Ученик, обичащ да чете: 16. 

Ангел Грънчаров: Сега сте май 10-ти клас? Аз Ви мислех за по-голям човек, съжалявам ако съм Ви подвел... 

Ученик, обичащ да чете: Да,точно така. 10 клас съм. Не, няма никакъв проблем. 

Ангел Грънчаров: Засега сам си избрахте две подходящи книги, с времето ако Ви харесат, ще може да си поръчате и други. 

Ученик, обичащ да чете: Добре, нека за сега са тези двете! Ангел Грънчаров: Напълно достатъчно. Щото то и няма много време за четене като ходите на училище. 

Ученик, обичащ да чете: Много харесвам всякаква литература на тема философия и психология, но за жалост това вече е рядкост сред връстниците ми. Чета и в междучасията колкото и странно да звучи. 

Ангел Грънчаров: Щом обичате да четете, значи обичате и да мислите, щото четенето е диалог с писателя, а това развива душата, не само мисленето; браво на Вас! 

Ученик, обичащ да чете: Напълно сте прав. Яд ме е, че малко хора четат вече. 

Ангел Грънчаров: Вярно е. Все по-малко стават четящите. Но ето Вие давате добър пример на съучениците си. Някой няма ли да подеме от Вас тази "странност" да почне да чете и той? Имам предвид Ваш съученик или съученичка? 

Ученик, обичащ да чете: По-скоро не. Чувал съм за себе си от тях, че съм “странен” защото чета... 

Ангел Грънчаров: Ще ми е много интересно и важно за мен да кажете мнението си ето за какво: разбирате ли написаното като сте на толкова години, затруднява ли Ви текстът, който аз съм писал, имам предвид от тези книги? Тази информация за мен ще е много важна. Да, когато всички не четат книги, този който чете изглежда в техните очи не само странен, но и... "ненормален"; щото за тях "нормалното" е да не се пипа даже книга... 

Ученик, обичащ да чете: Засега съм имал удоволствието да прочета една Ваша книга ,мога да отговоря за нея на този въпрос. 

Ученик, обичащ да чете: Все едно книгите са отровни, не ги докосват. 

Ангел Грънчаров: Да, и за нея отговорете... Да бе, все едно ги е страх като се зачетат в книга да не би да изхвръкне някоя буква и да им извади окото! 🙂 

Ученик, обичащ да чете: 😉 Разбирам текста, не чета за да прехвърлям страниците. Опитвам да вникна в същината на мисълта Ви. Има някои неща, които не разбирам, но огромната част схванах и осмилих. 

Ученик, обичащ да чете: Например аз не можех да спра в междучасията да чета “Нравствени писма до Луцилий”; голям интерес бе за съучениците ми какво правя и защо го правя... 

Ученик, обичащ да чете: Не мога да кажа нищо лошо за вашата книга, която четох. "Страстите и бесовете Български" 

Ангел Грънчаров: Текстът значи не Ви затрудни? Това за мене важното... И също за книгите дето искате да си купите, питайте родителите си, щото те дават парите... Аз щом сте ученик ще Ви направя отстъпка от цената. 

Ученик, обичащ да чете: Да, разбираше се. 

Ученик, обичащ да чете: Няма нужда, спестявам си пари за книги много отдавна. А книгата на Данте я има издадена цялата в хартиен вариант, но не ми се дават 350 лв. Говорим за пълното издание от над 1000 страници. 

Ангел Грънчаров: Е, това вече е прекалено много пари за една книга! Сигурно е много луксозна, но и парите са прекалено много. ...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

5 коментара:

Анонимен каза...

Въпросното издание е 60 лв., откъде идват 350-те?

Анонимен каза...

Дете идиотче.

Анонимен каза...

Да чете Маркс момчето.

Ангел Грънчаров каза...

Сигурен ли сте, че става дума за едно и също издание, таваришч?

Анонимен каза...

Луксозното издание с твърди черни корици на Захари Стоянов издателство (ако не се лъжа) е най много 80 онлайн. Всички останали са по евтини. Няма друго издание с твърди корици от социализма.