Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 6 септември 2022 г.

Защо ли някои хора така силно мразят истината, Цар Борис III, монархията и... историческата справедливост?


На едно място ми се наложи да реагирам на явна и при това фрапантна несправедливост по отношение на личността и делото на Цар Борис Трети, ето откъс от дискусията, в който може да видите моята позиция и позицията на опонента: 

Veni Markovski: Днес се навършват 79 години от смъртта на военнопрестъпника цар Борис III. Напомням само някои от известните исторически факти, свързани с управлението му, сред които и извършените от това управление военни престъпления: 

- През 1934 г. царят подкрепя държавния преврат от 19-и май и суспендирането на Търновската конституция, ставайки едноличен и неконтролиран управник на страната. 

 - През 1940 г. и следващите години в царството се приема антисемитско законодателство. 

- През 1941 г. вкарва България в Тристранния пакт, на страната на хитлеристка Германия. 

- Малко след това нарежда окупацията на Тракия, Македония и Пиротско. - През декември обявява война на САЩ и Великобритания - решение, довело след себе си бомбардировките, когато загиват много хора. 

- През 1943 г. депортира 11 343 души мирно население (на които не е дадено българско поданство - съгласно българските антисемитски закони) - действие, което е едновременнно и военно престъпление, и престъпление срещу човечеството. 

- След това вкарва в трудови лагери десетки хиляди евреи, а интернира семействата им из страната, като царството им отнема имуществото и ги лишава от граждански права и т.н., и т.н. 

С всичките си решения, царят води страната неумолимо към последващата окупация и болшевизация след 1944 г., довели България до поредица национални катастрофи, практическа загуба на национален суверенитет, вътрешноетнически конфликти, както и до убийството на хиляди невинни жертви, разширяване на мрежата от концентрационни лагери, започната по време на управлението на царя и още ред злочестини за народа и държавата. 

Царство България, премиерът Филов и цар Борис са верни и надеждни съюзници на нацистка Германия, които довеждат държавата до национална катастрофа. Това са все факти, доказващи че управлението е пронацистко. 

А за антисемитизма на царя може да се съди както по подписаните от него закони, така и от известното му изказване на 15.04.1943 г. пред представители от Св. Синод на Българската православна църква: 

„Подчерта се в речта му големите пакости, които тоя спекулативен дух на еврейството от векове прави на човечеството изобщо. Тоя дух навсякъде е създавал омраза сред хората, безверие, морално разложение и родоизмяна сред народите. Тоя дух на спекула и отрицание е създавал и създава сред обществата и народите недоволство, спорове, конфликти, войни и злополуки. На тоя спекулативен дух в голяма степен се дължи и сегашният световен катаклизъм. Вярно е, че някои от големите народи добре използват събраните с тоя спекулативен дух богатства за еврейството. Други обаче от европейските народи са се уверили вече, че еврейската спекулация е фатална спънка за свободното тяхно духовно, културно и национално-стопанско развитие. У тях е узряло съзнанието, че колкото по-скоро бъдат освободени от влиянието и експлоатацията на еврейството, толкова по-скоро и по-здраво ще се засилва и укрепва тяхното национално чувство и тяхното родолюбие. А това може да се постигне, когато по законодателен ред се изземат от неговите ръце разните стопански, финансови, търговски и фабрични предприятия. Навсякъде в Европа са създадени вече и се създават законоположения в тоя смисъл.“ 

Напомням тези основни факти, защото и днес има хора, които си мислят, че царят бил “травмиран” човек, който искал да се сниши, да лавира между Хитлер и демократичните държави и др.п. Нищо подобно: царят е ясен съюзник на Хитлер, среща се многократно с него, подкрепя го и го следва без никаква съпротива. Тази царска политика докарва България да поредната национална катастрофа и до окупацията от страна на СССР. 

Léa Cohen: Veni Markovski Моята майка почина на 103 и беше жива история. Мога да ви кажа (за разочарование на мнозина тук, които дрънкат врели некипели), че когато са разбрали за смъртта на Борис 3 в гетото във Враца, където са били изселени, евреите са скачали от радост и са се прегръщали, като са внимавали да не ги видят. Ненавиждали са Борис. Приказките за спасителят-цар възникват много по- късно и се разказват от “спасени “ евреи, които тогава са били невръстни деца. Тези разкази нямат никаква стойност. Те са купени по- късно от царското семейство чрез оказани дребни почести и услуги на дребни хора с дребни душици . А многобройните потомци на “спасители” (“моето семейство е спасявало евреи”) може ли да разкажат конкретно от какво са ги спасявали: от изселване в провинцията ? (няма такива изключения!), от отнемане на жилище и собственост? (няма изключения!), от носене на жълти звезди?
“Спасението” са действия на обществени фигури и организации чрез писма и декларации, чийто ефект е бил да забавят и отложат за кратко “крайното решение“. Царят е спомогнал за спасението единствено чрез своята смърт, след която регентите и правителството са имали много по-големи грижи от еврейския въпрос. (няма да отговарям на просташки подмятания, излишно е желаещите да ги правят.) 

Veni Markovski: Léa Cohen, двамата, които се смееха на този коментар, са вече блокирани. 

Léa Cohen: Veni Markovski И от мен също. 

Ангел Грънчаров: На моменти пишете пълни глупости. Като в случая. Що така? В други моменти пишете разумно. Чудна работа?! 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров, нищо чудно няма - възможно е когато написаното от мен съвпада с Вашето мнение, да си мислите, че е разумно. Когато противоречи, да го приемате за “пълни глупости”. А в този статус съм споделил само факти за царя. Нищо друго, освен факти, които - разбирам Ви добре - Вие не харесвате. Но тези исторически факти не се влияят от чувствата ни, така че не мога да Ви помогна. 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski Вижте, фактите са си факти, но цялата работа опира до тяхното тълкуване, до интепретацията, която даваме. Да вземем няколко факта, важни понеже са свързани с разбирането, с търсенето на истината, на точния, на верния смисъл на това, което е станало. 

Да, станал е преврат на 19-ти май, Вие твърдите, че Цар Борис Трети го бил подкрепял, т.е. подкрепял и "реформите" на 19-томайците. Това, че Царят е подписал да бъде съставено правителство на Кимон Георгиев, съвсем не означава, че подкрепя превратаджиите, щото те са упражнили натиск върху Царя. Ето нещо, което обаче хвърля светлина върху обсъждания проблем и ни насочва към точното, вярното разбиране на ситуацията (взех го от уикипедия): 

"В спомените си, писани след Деветосептемврийския преврат, Петър Хаджииванов, непосредствен участник в преврата, твърди, че първоначалният план за провеждането му е предвиждал цар Борис III и семейството му да бъдат избити. За тази цел е подготвена група от протогеровисткия клон на Вътрешната македонска революционна организация, която трябвало да бъде пропусната в Двореца от офицерите от Военния съюз, охраняващи входовете към него под ръководството на подполковник Тодор Кръстев. В последния момент решението е отменено, като самият Хаджииванов е изпратен да предаде на Кръстев заповед да не допуска никого в двореца.

Според Кимон Георгиев и други източници, действително е подготвян вариант за принудителна абдикация на царя, в случай, че се противопостави на преврата. Съгласно подготвените планове, за няколко часа членовете на Военния съюз установяват контрол над всички гарнизони в страната, София е блокирана от армията и към 4 часа сутринта на 19 май превратът е приключил успешно. В 5 часа Пенчо Златев и Кимон Георгиев отиват на двучасова среща с цар Борис III, на която му излагат подробно възгледите си за управлението. Към 7 часа военните задържат Никола Мушанов и малко по-късно той отива в двореца, за да върне проучвателния мандат за съставяне на правителство.

В 9 часа на 19 май Кимон Георгиев получава официална аудиенция при цар Борис III, който подписва поредица от укази – за разпускане на парламента, назначаване на ново правителство начело с Георгиев, сливане на няколко министерства, окрупняване на окръзите, уволнение на висши офицери." 

Как виждате сега нещата, в светлината на тези нови за Вас факти (ако бяхте прочел поне това, дали щяхте да се осмелите на твърдите, че Царят подкрепял инициативите на превратаджиите и самите тях? 

Прочее, а факта, че Цар Борис организира, когато обстановката позволява това, свалянето на превратаджиите от власт (с помощта на свои хора във войската) нима не говори за това, че истинската му позиция е друга от тази, която Вие му приписвате? Изобщо си личи, че тълкуванията Ви са превратни понеже мразите Царя, на тази основа виждате всичко в превратна, преднамерена, изопачена светлина. 

Ангел Грънчаров: Бих могъл по абсолютно същия начин да опровергая и останалите моменти във Вашата позиция, която невярно тълкува поведението на Цар Борис. Ето Ви още един пример: да, България подписва присъединяването на страната ни към Тристранния пакт, това е факт. Чел ли сте обаче Дневниците на Богдан Филов, от които може да се разбере истинската позиция на Царя? 

Но помислете малко сам: добре де, немските войски са на Дунав и се налага да преминат през България за да отидат да помагат на италианците в Гърция; те могат да преминат като съюзници, а могат и да прегазят България ако Царят не приеме предложението на Хитлер да станем съюзници; войната е по-добрият за България вариант, така ли мислите? 

Е, Царят, който е дал обет докато е Цар България да не влиза във война, не мисли като Вас и най-накрая се е съгласил да подпишем присъединяването към пакта. Разумно или неправилно е постъпил? Аз смятам, че е постъпил правилно. Смятам, че Вашето тълкуване е неправилно. Правете си сметка какво би станало с България, в това число и с моя, и с вашия род, ако Царят беше приел варианта война с Германия вместо подписване на договора. 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski И още един пример: Цар Борис наистина обявява война на Америка и Англия, ето едно негово решение, което у нас съвсем не се разбира, не се тълкува вярно, според истината. Защо ли пък го е направил, то, прочее, е смешно, какво ли може да направи България на Британската империя и на САЩ едновременно (щот едната от двете страни е малко за "българската мощ", та сме обявили война и на другата!)? Да, но е глупаво да се смеем ако вникнем малко по-дълбоко и се опитаме да постигнем точния, верния смисъл. 

А той е прост: обявявайки война на САЩ и на Англия, Царят де факто ги кани с пълно право до дойдат с войските си у нас и да ни окупират - и по този начин да спасят България от болшевишкото, от комунистическото зло! Е, да, бомбардирали са София англо-американците, но между другото това е станало когато български самолети са ги подразнили, ние сме ги атакували след една тяхна бомбардировка над Румъния, те са се връщали, ние сме ги атакували. А сме ги подразнили пак с тази цел: да завладеят България и да я предпазят от истински голямото зло: комунизмът. Стратегически погледнато, това решение на Царя да обявим война на западните съюзници е разумно и правилно. 

За жалост, смъртта на Царя попречва то да бъде осъществено. Знаете, той вече е бил изпратил Стойчо Мошанов в Кайро за да преговаря за условията на капитулацията и сепаративния мир на Царството. Като се вземат предвид връзките на Царя с английското кралско семейство, нищо чудно съдбата на България да беше друга ако Царят не беше умрял. 

А по отношение на приказките Ви, че Царят бил антисемит, това са смешни твърдения, не се ли усещате: той именно е направил нужното да спаси българските евреи от газовите камери! Без него те щяха да загинат. Тъй че тълкуванията Ви са превратни и изопачават истината понеже имате една негативна субективна емоция спрямо Царя и монархията явно. 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski По отношение на твърденията на г-жа Коен няма да коментирам, едно че най-вероятно и мен ще блокирате ако кажа какво мисля, но най-вече затова, че те се израз на грозна неблагодарност спрямо този, който има голямата заслуга за спасяването на евреите в България; и тя като Вас страда от някаква базисна негативна емоция спрямо Царя и монархията; то бива несправедливост, но нейното вече е връх на несправедливостта! 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski Интересно е, че не се усещате, че тази Ваша базисна пристрастност-субективност твърде много си личи, Вие се издавате още с първото си изречение: 

"Днес се навършват 79 години от смъртта на военнопрестъпника цар Борис III." 

Простете, ако мога да запитам: кой съд обяви Царя на България за престъпник? "Народният съд" ли? Вие за "съд" ли смятате тази гавра с правото, с истината, със справедливостта? Я си помислете малко, щото просто се излагате. То бива предразсъдъчност, надъханост, пристрастност, субективност, "вярност на партията", но чак пък толкова не бива! Язък Ви за образованието, интелигентността, написали сте го сякаш сте сталински агитпропчик! 🙁 Тъжна работа! Интересно ми е дали няма да се засрамите малко от собствените си думи...

ОЩЕ ОТ ДИСКУСИЯТА ТАМ: 

Mihail Cohen: Г-н Марковски! Прилагате бая изопачени, едностранчиви и мъгляви факти. Ако така четете историята, то всички държави попаднали под ботуша на Третия райх е трябвало да вкарат своите управници в затвора, да ги изтрият от паметта си и да им сложат надпис “предатели”. А дали е имал избор, как е лавирал и какво реално е правил, не казвате. Ставате нелеп с публикацията си и трябва да се засрамите. Дори във Виена се пази малък монумент на Сталин за поколенията. Дори истините във Вашия пост са едностранчиви. 

Todor Karagogov Какъв идиотски пост! Германия е щяла да премаже България за 2 дена. Един български войник, не отива да се бие с чужда армия. Така наречената окупация са изконни български земи, загубени през Балканската и ПСВ. Тези трудови лагери на евреите, са ги спасили от смърт. Не случайно България е сред малкото страни спасили евреите. СССР според мен го е отровил, за да си разчисти пътя за последвалата окупация. Историята го нарича Обединител, пък вашето мнение си е само ваше. Народът го е обичал. 

Marin Mandil Todor Karagogov Спасили са ги от гражданските им права, имотите, работните места въобще интересен начин на „спасение“ чрез дехуманизиране. На чужд гръб и 100 тояги са малко или във вашия случай спасителни. 

Todor Karagogov Marin Mandil, ако Германия беше окупирала България, нямаше да имат никакви граждански права, а щяха да са или на 2 метра под земята или изгорени във формата на газ. Пък вие си пейте вашата песен за гражданските права. 

Asparouh Iliev Скъпи Вени, със сигурност в историята няма само черни и бели лица, със сигурност всеки политик по това време е бил изложен пред избори, които не можем да си представим. По никакъв начин не желая да влизам в дискусия за история, но си спомних един анализ, представен от немски историк, разглеждал кореспонденцията между Хитлер и Мусолини. В него немският фюрер споменава, че има две мечти: да види Сталин на колене и да може "да тегли един шут на българския цар Борис, който, въпреки немските си корени, разиграва Германия както по въпроса за екстрадицията на евреите, така и за военната помощ ца фронта." Изглежда от немска страна, че поведението на Борис не е било това, което Германия е очаквала. Ще ми бъде интересно да можем да обсъждаме тези въпроси в контекста на историческата наука от специалисти, защото темата има противоречиви елементи. 

Mihail Stefanov: 1. Изложените факти са едностранчиви и извадени от контекста на ситуацията в Европа и света. 

2. Цар Борис III обикаля Европейските столици в дипломатическа совалка, с цел да се предотврати ВСВ. Дава изказвания и за САЩ. До последния момент се противопоставя на включването в Тристранния Пакт, но след като и СССР оказва натиск и дори БКП и предците на Вени Марковски активно агитират за подписване и след като сме заобиколени от всички страни от държави, сключили Пакта, включително и Кралство Югославия, Румъния, СССР с договор, Унгария, и др. накрая се стига и до реда на София. 

3. По антилогиката на Вени, почти всички Европейски политици от онова време са военнопрестъпници, защото са сключвали договори с Хер Хитлер. Да не говорим за патрона на комунистите Сталин, който заедно с Хитлер започва ВСВ и нападат Полша и Прибалтийските републики 

3. Германия вече е подписала капитулацията на Кралство Югославия и няма как БА да е окупант в територии, населени с българи. Това се прави с договор за администриране на територии в Югославия и Гърция. Освен това (извън военния термин окупация) БА и лично Негово Величество Цар на Българите Борис III са посрещнати като Освободители от сръбския гнет в бившата Вардарска Бановина и Беломорска Тракия! 

Вени, не се различаваш в позициите си от сръбските мекерета в Скопие! Много слаб си, много жалко за името, което петниш! А на другите ще кажа: Изобщо Вени Марковски е слаб полезен идиот, който пише левичарски и остарели тези от годините на сталинистите! Жалко за него, жалко и за тези които безкритично лапат помията, която излива при всеки повод! 

Alexandar Alexandrov Марковски, толям камък хвърли, голяма дума не казвай! Цар Борис трети има лична заслуга за връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Цар Борис трети спаси българските евреи. Цар Борис трети не прати нито един войник на фронта. Само това да е, Е достатъчно за уважение и почит. Цар Борис трети направи опит да обедини всички земи населени със етнически българи в една държава, но уви беше убит. Твоят дядо отявлен македонист има големи прегрешения към българската нация, така че бъди по скромен. Цар Борис трети не е военнопрестъпник, напротив Цар Борис трети запази България от бушуващите пожари на ВСВ. Трябва да се държиш по отговорно, защото си млад съвременен човек. Срам и позор е за теб, дето каза тези тежки и неверни думи. Поне се научи да си затваряш устата, да не глътнеш някоя муха.... 

Veni Markovski Когато нямате какво да кажете, не го показвайте на моята стена; имате си собствена за тази цел. 

Alexandar Alexandrov Veni Markovski А ти се научи да уважаваш българските държавници. Знаем Кой те прати на хранилка в ООН. Още ли си за чалгаря? Много се изложи, много!

Petya Ross: Националните катастрофи, фалити ни ги докараха комунистите, които изтребиха физически цвета на българската нация, след което облъчиха и разхожда морално народа! А това което помня от детството си беше огромното уважение на възрастните хора към цар Борис III! Освен това в библиотеката си имам книга с тайната кореспонденция на царя със САЩ и Великобритания за изкарване на България по най-добрия начин от войната! За съжаление смъртта на цар Борис III се оказва фатална за България!

Mihail CohenЦар Борис Трети е бил обичан и почитан от българите. Също така, мразен и поругаван от властта след 1946 г. Що се касае до евреите, то и сред тях няма единна оценка за неговата роля в еврейския въпрос. По-скоро обаче надделява оценката, че има реално участие в спасяването на БГ евреи. Затова се учудвам в някои крайни оценки за него.

Solomon PassyЗа да дадем оценка на едно политическо действие, трябва да имаме категоричен отговор на въпроса: “Какво щеше да стане, ако той беше направил обратното?” В повечето от посочените случаи отговорът е: “Не смея да си представя!”




Yuriana Trayanova: Военнопрестъпник?! Може ли малко по-леко с квалификациите? И от каква позиция налагате присъди? Не съм чула да е обявен за такъв. Днес вече всеки може да си плямпа 
😁 И прочетете внимателно първата си аксиома, щото излизате и на моята стена. 

Dobrinka DobrevaИзключително безумен пост! Недопустимо за човек, претендиращ за интелигентност. Даже и прост човек не би го написал.

Jordan NihrizovВени, моето скромно мнение е, че прекаляваш. А когато човек прекалява с крайните твърдения обикновено се излага пред мислещите хора. Толкова относно историческото изложение, което си направил. ... Съжалявам, но тези "факти" и тяхната трактовка изключително напомнят на червените учебници по история от 50-те години на миналия век. Скромно само ще ти подхвърля, че организаторът на преврата на 19-ти май 1934 г. Кимон Георгиев участва и в преврата на 09.09.1944 г. а любовта му към цар Борис е била почти колкото твоята, следствие на което последният е положил големи усилия да го замени като премиер с генерал Пенчо Златев още в началото на следващата 1935 година. Та "фактите", Вени често говорят за ниво на познания и възможности за оценка. Толкова по въпроса.🙂

Петър ПетровИсторията не Ви е силна страна. Излагате се с тези глупости.

 

ДОБАВКА: Ето нещо, което внася допълнителна светлина върху един от обсъжданите казуси, прочетете го, стига, разбира се, да не сте безразлични към истината: 19 МАЙ 1934 Г. – ЮГОСЛАВСКИЯТ ПРОЕКТ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БЪЛГАРИЯ (СНИМКИ)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

8 коментара:

Анонимен каза...

Супер забавно е как обясняваш събития в пълно противоречие с историците от така обичания от теб запад. Няма спор на север от Видин дали Борис е военно престъпник или не.

Анонимен каза...

Украинците така оправдават Бандера а на запдняците им увисват ченетата.

Ангел Грънчаров каза...

Под "историците от Запада", другарко, сръбските историци ли имате предвид? Щот тъкмо те са на запад от Видин... :-)

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, много сте се загрижила таз заран за "западните историци"? Апропо, под западните историци да не разбирате... руските историци най-вече - щот те са именно на запад от Северна Корея, нали така моя умнице? :-)

Анонимен каза...

Закон за защита на държавата и обявяване на безумна война на САЩ и Британия - за това ли да обичаме царчето?!

Анонимен каза...

Това комунистическо отроче Венко този път е прав. Вижте го любимият ви Борис, ухилен сниман с Хитлер. Ако България не бе влязла в тристранния пакт, можеше да не ни се случат толкова беди през следващите години.

комунист каза...

Жалко, че Борис 3 не доживя народний съд. Щяхме да го разчекнем на любимата му свастика.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, не вие ли стигна кръвта, която проляхте след 9 септ. 1944 г. ма, та жалите, че не сте имали късметя да убиете и Царя на България? :-( Прочее, по тази начин Вие не се ли усещате, че тъкмо вие, съветските шпиони, де факто пак убийхте Царя - като причинихте тъй преждевременната му смърт?