Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 26 октомври 2022 г.

Кои са качествата, които притежава успелият човек?


НАШЕТО МНЕНИЕ ОТНОСНО ДИСКУСИЯТА ЗА „УСПЕХ В ЖИВОТА“, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ

Иванка и Жак Асса 


Така изразено мнение за нас не е достатъчно! 

(Припомняме си вица за кадията, който поотделно казал на двете съдещи се страни „Ти имаш право!“ и „Ти имаш право!“. Когато го упрекнали, че така не е позволено в съда, той отговорил „И вие имате право!“). Следователно ни се налага да аргументираме мнението си! 

Не можем да се позовем на написаното от нас (което е в областта на точните науки и педагогиката) затова доводите ни ще се базират на книгата „Да имаш или да бъдеш“ от Ерих Фром и на „ИНТЕРНЕТ“. 

Според Фром „Фокусът върху собствеността се корени в структурните реалности на съвременната индустриална култура“. Според нас този фокус се дължи на голямата стратификация на българското общество в последните тридесет и две години („Едва 27% от хората получават доходи над издръжката за живот“ според данни на КНСБ.) Освен това няма никаква друга идеология в България освен неолиберализма (днес дори държавните болници са търговски дружества). Как тогава повечето българи да не се възхищават на ИМАНЕТО

Само че общоприетите представи за УСПЕХ не се свързват с наличието на престижна високоплатена работа, скъпа кола, дрехи от известни модни дизайнери, възможност за почивка в чужбина и т.н. „УСПЕЛИЯТ ЧОВЕК“ трябва да притежава определени лични качества, част от които са: 

Първо. Успешният човек търси възможности, докато неуспешният ще търси извинения и пречки. Например, в трудна ситуация на липса на пари, първият ще намери начин да препечели пари (например ще стане нощен пазач), а вторият ще изрази причините, поради които е трудно да се прехранва по време на икономическа криза. 

Второ. Успешният човек действа въпреки нежеланието, невежеството и страха, които среща (например когато противниците му не позволяват да упражнява професията, за която има университетска диплома). Неуспешният - ще отложи "за по-късно", пасивно ще чака проблемът да се реши „от само себе си“. 

Трето. Успешен човек е човек, който винаги ще се стреми към повече, отколкото е в момента (например ще пише книги, ще издава списание, ще води предаване и т.н.). 

Четвърто. Успешният човек няма да се страхува да падне, защото знае, че ще направи всичко, за да стане отново. Той няма опасения или страх. 

Пето. Един успешен човек не се нуждае от стимулация отвън, защото той е самомотивиран, воден от страст да докаже своите: сила, интерес и способност да постигне целта си. В противен случай ще са необходими максимални усилия, за да може субектът най-накрая да осъзнае към какво се стреми. 

Шесто. Успелият не се страхува да поема рискове, защото разбира, че животът не е предвидим. Негативните обстоятелства могат да попречат на най-обмисления план (да кажем иницира кампании, които понякога пропадат, но това не го отчайва). 

Седмо. Успешният човек е търпелив, готов да извърви дълъг път към целта си. Освен това той е наясно, че ще е необходима много работа за решаването на проблемите. 

Осмо. Успешният човек вярва само в себе си, а неуспешният човек вярва в думите и мненията на другите за себе си и света. Освен това неуспешният обикновено се подчинява на мнението на колектива, като рано или късно се съгласява с общоприетата гледна точка (доколкото си спомняме някой беше „взривил“ колектива, предлагайки ПГЕЕ да се нарича на името на Стив Джобс). 

Можем да изброим още много признаци за УСПЕШЕН ЧОВЕК, но си припомнихме латинската фраза „Argumenta ponderantur, non numerantur“ (Аргументите се оценяват по значение, не по брой). 

Надяваме се, че достатъчно аргументирахме началното си твърдение.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: