Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 17 ноември 2022 г.

Защо евро-американските ценности са универсални ценности на свободния живот на човеците?

Западна измислица ли са европейските ценности? Това ще ви изненада.

Цивилизацията винаги побеждава. И България е част от тази победна цивилизация, не защото Крум е пил от черепа на Никифор, а защото българите са приели достиженията на цивилизацията. Какво означава това за нас днес.

Той казва: "Гроб на знаменитите е цялата земя".

А също: "При споровете между частни лица всички имат според закона еднакви права".

И освен това: "Вследствие големината на нашата държава у нас се внася абсолютно всичко от всички страни и ние можем да ползваме еднакво удобно както от онези блага, които се произвеждат у нас, така и от благата, които се произвеждат от други народи".

Какво означават думите на Перикъл?

Тези изречения е произнесъл политикът, стратегът и философът Перикъл в чест на падналите в Пелопонеските войни атински воини. От тези негови думи може да се заключи, че:

Първо - той е мулти-култи, защото според него способните, знаменитите и великите принадлежат не на една отделна нация, а на цялата земя. Второ - той е убеден демократ и привърженик на правовата държава. И трето - той е привърженик на глобалната икономика, защото хвали свободната търговия между хората и народите.

Ето още от неговите думи:

"Ние даваме достъп в държавата си на всички и никога чрез гонения на чужденците не отнемаме никому възможността да изучава или да разглежда онези неща, от които може да се възползва който и да било от нашите неприятели".

Тук вече той сякаш малко прекалява. Изказването му е на отявлен либерал, готов да приеме в държавата си всякакви чужденци, дори от вражески настроени държави. Ще рече човек, че е бил пиар на бившата канцлерка Меркел или пък отявлен привърженик - при всички случаи привърженик на оспорваните от доста нашенци "европейски ценности"... (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

ПОКАНА:

Защо евро-американските ценности са универсални ценности на свободния живот на човеците?

Този въпрос ще предложа да разискваме днес във Философския Дискусионен клуб. Сбирката ни започва в 21.00 часа.

За да участвате в конференцията трябва да се регистрирате чрез ето този линк.

След регистрацията ще получите електронно писмо с потвърждение, съдържащо информация за влизането в конференцията.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем... 

7 коментара:

Анонимен каза...

"свободната търговия между хората и народите" включва ли търговията с Китай? Защото има ограничения.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, стига с тоя Китай де! Посрахте се с тоя Китай вий, комуноидо-путиноидите... Все Китай ви е в устата! Аман! Поспрете се малко де...

Анонимен каза...

То се вижда, че няма никакви ценности. Ценностите са - на нас да ни е добре.

Анонимен каза...

Защо тогава не сработиха в Ирак, Либия и Сирия?

Ангел Грънчаров каза...

Кой няма ценности? Ти ли?

Бачо Кольо каза...

"Защо тогава не сработиха в Ирак, Либия и Сирия?"

А, добър ден! Че нали точно там сработиха. Целокупният Запад ги зородво с най-ценното си - Мираж, Ф.16, Торнадо, гаубици, Петриъти, самолетоносачи И всички тези ценности сработиха - очистиха някъде 750 000 хиляди получовека, които не изповядат еврпейски зенности.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Колю, "възрожденецо" руски и путински, как не те е срам да лъжеш така глозно бре?! Какви очистени бре, таваришч, откъде измислИ таз толкова хиляди очистени бре?! Що не кажеш нещо за хората, които таваришч Путин сега избива в Украйна бре? Егати нещастните путинофилски лъжи дето се мъчиш да ни ги пробуташ! Ама къде ти, путиноид и морал, това се несъвместими неща?!