Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 28 ноември 2022 г.

Кара ли ни Google да затъпяваме: що прави интернет с мозъците ни - и с нашите тъй самоуверени души?


 

Запознавам ви с чудесната статия с оригинално заглавие Is Google Making Us Stupid? (What the Internet is doing to our brains) от Nicholas Carr, появила се, представяте ли си, чак в 2010 г. - колко време е минало от тогава, а проблемите са се още повече задълбочили може би, нали така? И дефектите върху главите ни са станали още по-трудно преодолими, нали и това може да се очаква, а? Ето ви по-долу линковете и към двете публикации, американската и българската, ако искате, идете сами да ги "погледнете" набързо, но аз пък в този клип ви приканвам към бавно и, моля ви се, ЗАДЪЛБОЧЕНО ЧЕТЕНЕ и ВНИМАТЕЛНО ВНИКВАНЕ в ТОЧНИЯ, ВЕРНИЯ СМИСЪЛ, нещо, в което вие, разбира се, вече не само не вярвате, но и съвсем слабо той ви вълнува, нали така, познах ли? 

А който иска, нека да се запаси с търпение, да ми се довери и да изслуша моето бавно и изразително (доколкото мога да правя това!) четене с вникване и с разбиране, нещо анахронично, пък и може би "непотребно", а, какво ще кажете вие, тъй повърхностно четящи и затова така повърхностно и бегло "мислещи" мои съвременници, които сте се забързали толкова... 

Къде, прочее, бързате толкова, с какво се надбягвате, а? От истината ли, може би, искате да избягате, от живота ли, от свободата си ли, а, кажете де, отговорете ми поне на този тъй необходим въпрос? 

Както и да е. Приканвам ви към сериозна и задълбочена дискусия по поставените тъй важни за нас, човеците, проблеми! Ако изобщо все още сте способни на такова едно - непосилно за вашия изцеден от много информация и от много "мислене" мозък! - жестоко изпитание. Или на такъв един непосилен, чини ми се, героизъм ако изобщо още сте способни - да се изразя така, дано не ви обидя съвсем. А ето ви и обещаните линкове: 



Освен че чета тъй добрия, умен и дори мъдър текст, и аз тук-там коментирам, допълвам, заостряйки вниманието ви и вглъбявайки се проблема, така че слушането (задълбоченото!) на това клипче е предимство за ония, които, повтарям, са способни на такава една странност (шантавост?!), на такава една крещяща немодерност - и на такъв един "титаничен", моля ви се, "героизъм"! :-) 

А кога напоследък сте чели, моля ви се, някоя сериозна книга, било философска, било научна, било някой хубав, потресаващо въздействащ роман, преобръщащ из основи и пренареждащ вашия духовен и душевен свят? Май вече това не ви се случва изобщо, а, признайте си, че е така? Кажете де, отговорете ми, ако обичате, все пак и на този тъй неприятен ви въпрос... 

Толкова тук. Останалото - в клипчето. Приятно гледане и приятни размисли ви желая!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Анонимен каза...

И гуглето мина под ножа. Гугл е продукт на съветската образователна система и за това затъпяваме.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, да не искаш да кажеш, че СССР е изобретил Гугъл? :-) Я си помисли още малко...

Анонимен каза...

СССР е образовал създателя на Гугл, следователно е продукт на съветската образователна система.

Ангел Грънчаров каза...

Бъркаш опять, таваришч. Сергей Брин е напуснал СССР на 6 годинки. Т.е. не е жертва на образУвателната система на СССР. Спасил се е от нея. И по тази прличина е станал това, което е станал. Зацепи ли теперь каква е истината по тоз въпрос?

Анонимен каза...

Брин сам обяснява как е протичало образованието му вкъщи.

Ангел Грънчаров каза...

Как по-точно е протичало образованието му "в къщи"? А университетът, който е завършил, също "в къщи" ли е бил? А къде е било това "в къщи", таваришч? в САЩ, нали така? :-) Нещо друго за съветската образУвателна система в... САЩ да кажеш?