Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 3 декември 2022 г.

Какво благодарение на философията се ражда в душите, което иначе никога не би се родило или излюпило?

 

Пълната синтетична (обобщаваща) форма на въпросите, които обсъждахме в тази извънредна сбирка на Философския дискусионен клуб, може приблизително да се изрази така: 

Защо философията всъщност е най-необходимото, какво дава на живота ни философията, защо без философия не може да се живее, защо без философия животът е безпътица, е пътуване без цел и посока, мъка, страдание, робуване на какви ли не глупави догми, илюзии, предразсъдъци и пр.? 

Или, накратко казано:

Какво благодарение на философията се ражда в душите ни - което иначе никога не би се родило или излюпило? 

Макар че засегнахме още куп други въпроси, по някакъв начин обаче свързани с този тъй дълъг въпрос, ведно с допълнителния, метафоричния. 

Както и да е, тук не може да се обясни точно за какво си говорихме, но който иска да разбере, да заповяда да изслуша клипчето. 

Приятно слушане и приятни размисли ви желаем!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Анонимен каза...

Философът и всичколог Георгий Пашев започвал да пише антифашистка книга. Поне 2 години щяло да му отнеме написването на този велик труд.

Ангел Грънчаров каза...

Защо... "филодоф"?! :-) Не ме разсмивайте. Он е всичколог и това му стига. Он също така е и активен борец срещу фашизЪма и капитализЪма. :-)

Анонимен каза...

С лудия са като Маркс и Енгелс. :D

Ангел Грънчаров каза...

Лудия си крие самоличността. С което сам признава, че има ясно изразени хулигански и престъпни наклонности.

Ангел Грънчаров каза...

Пашев пак се умълча като му писах за прозореца на баба Марийка. Затова му писах ето какво:

Много е лошо да се лъже. Особено по повод на баба Марийка. Такива като нея са под специалното покровителство на самия Бог. Поръчвай прозореца, аз ще им отворя да вземат размерите, ще го платим двамата. От разпрата ни да излезе нещо добро. Знай, че стореното добро се връща многократно. Както и направеното зло. Лъжата е зло...

Анонимен каза...

Пашев предполагам е твърде зает да пише нАучните си трудове за бъдещата си книга, която щяла да бъде революционен труд и да се преведе на всевъзможни езици и да се издаде в многомилиарден тираж.