Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 10 декември 2022 г.

Защо нашите деди не са били роби, защо България не е била под никакво "турско робство", защо изразът "турско робство" е лъжлива метафора на русофилите?


От една седмица с 10-ти клас обсъждаме темата за България в състава на Османската империя.
Разбира се, голяма част от времето посветихме на дебата: владичество срещу робство. Този спор отдавна е решен в академичните среди, но да кажеш на тинейджъри, че нещо е правилно, защото някакви професори са казали така, е да отбиеш номер и да избягаш от дебат.
Първоначално по-голямата част от децата бяха убедени, че сме били под робство и всякакви опити това да се отрече се възприемаха на нож. Обстановката беше направо възрожденска. Бяха чули от някъде, че някой е ползвал думата присъствие и бяха потресени как може така да се омаловажават зверствата на турците.
Отне известно време да им обясня, че турците са модерно изобретение и че в 19-ти век терминът е османци. Модерната турска държава и нация се явяват едва при Ататюрк през 20-ти век. А по въпроса за владичеството и робството, нещата всъщност са много прости, ако се научим да оставяме емоциите на страна и гледаме фактите.
Робството е социо-икономически модел. За да има робтство, голяма група хора трябва да се третират като собственост - да нямат права и да бъдат просто стока. По българските земи такъв модел на управление не е имало. Българите са плащали данъци - имали са права и задължения, макар а са били втора категория хора. Може през 15-ти и 16-ти век някъде да е имало пазари за роби, но това по-скоро е изключение от правилото, а не норма.
Изключение прави еничарството. То е вид робство, но и там нещата не са толкова прости. Да, деца са се отнемали от родителите им, за да станат еничари. Тук наистина става въпрос за това хора да се третират като вещи. В последствие обаче еничарите се превръщат в една от най-привилерованите класи в Османската империя. С други думи, еничарството започва като робство, но накрая еничарите се превръщат в опозиция дори на султана.
Думата 'робство' се използва по-скоро в литературата и изкуството с цел да се хиперболизира страданието на народа ни. Не, че има нужда от хипербола, защото репресиите, на които сме били подложени, са били съвсем реални. Политическото насилие обаче не е равнозначно на робство. Всички империи ползват насилие срещу народите, които са завладяли. Да, революционерите от това време също говорят за робство, но там целта е да призоват към освобождение и употребата на думата е по-скоро с цел мотивация.
Откъде идва владичеството? За мен думата 'владичество' е компромисен термин. От една страна цели да защити историческата истина, че робство не е имало в класическия смисъл на думата, а от друга страна по никакъв начин не подценява репресиите, на които българите са били подложени. Тя самата дума звучи някак по-сухо и академично. За да разберат децата за какви репресии става дума, им дадох да прочетат част от репортажите на Макгахан за Батак.
В крайна сметка мисля, че разбраха, че думата 'владичество' по никакъв начин не омаловажава страданията на българския народ. Напротив, взима ги предвид без да изпада в изкривяване на историческата истина, което най-малкото не прави чест на българите, които са живели и са се борили за свобода през това време. (Emil Sokolov)

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Напълно вярно, така е, такава е истината. Изразът "турско робство" е лъжлива метафора, съчинена от русофилите: за да могат руснаците да са наши "освободители" (друга една огромна лъжа!), се налага османският период от българската история, периода на османското владичество, да бъде обявен за "турско робство". Ще си позволя да публикувам коментара на г-н Соколов в блога си под заглавието "Защо нашите деди не са били роби, защо България не е била под никакво "турско робство", защо изразът "турско робство" е лъжлива метафора на русофилите?" с чисто възпитателна и освобождаваща цел: щото много от нашите сънародници, за жалост, са привърженици не само на турското робство, но и сами робуват на някакви напълно неверни лъжи и догми за миналото ни - и така обиждат своите предци. Аз не смятам, че нашите деди 500 години са били "роби", както ги определяте вие, драги русофилстващи немислещи папагали!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg.bg 

Няма коментари: