Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 16 декември 2022 г.

Можем ли да направим Майдан по украински образец - за да се освободим от руското кагебистко робство?

 

Поредната сбирка на нашия Философски дискусионен клуб. В диалог с Калоян Борисов обсъждаме въпроса, който поставяме и пред вас: 

Съзнавате ли, че без Майдан по украински образец няма да се освободим от руското кагебистко-ченгесарско-мафиотско робство? 

Има ли у нас нужната решимост да направим това, което направиха украинците - и с което смаяха целия свят - и спечелиха симпатиите на целия свободолюбив свят? Т.е. способни ли сме да направим Майдан - и как да правим така, че сред младите да има все повече и повече способни на решителна борба за свобода и за достойнство? 

Център на размишлението ни е също в какво духовно състояние се намират младите хора у нас. 

Толкова тук. Останалото - в клипчето. Приятно гледане и приятни размисли ви желаем!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

Кървав преврат с последваща война? На кого е нужно това?

Анонимен каза...

Относно подстрекателството към насилие - това не е добре. Всички видове фашизъм - от класическия кафяв, през червено - болшевишкия до розовия подстрекават младите към насилие и бунтове под една или друга форма. Някои наричат насилието и "Майдан", но това просто е модерното купешко име на същото. То поражда ответна реакция и лесно ескалира до война, както стана и с украинския Майдан.

Събудените в Бога съзнания, никога няма да си позволят такова нещо. Те призовават към пътуване навътре и постигане на вътрешен мир, мъдрост, любов и истинолюбие. Когато тези неща ги има, необходимостта от насилие автоматично изчезва, животът сам те въздига на полагащото ти се място. Същевременно, едно събудено в Бога съзнание озарява и околните, като им действа зареждащо и те да започнат по-лесно да постигат житейската си мисия, а не ги объркват с невчесани бръщолевения на соросоидно модерни термини.

Изобщо, най-опасни са констататорите, които от безидейност винаги стигат до подстрекаване към насилие, вместо да впрегнат пипето си и да предложат ясна алтернатива на огромния и масов идеен вакуум в пипетата на самоназначилите се за народни трибуни и общественици.

Смятам, че младият Александър Сорос, на който редовно чета сайта и профила във фейса, също би се обидил ако свързват безидейниците, подстрекаващи към насилие, с неговата фамилия, която по принцип има много позитивно влияние, създавайки мисленето от тип отворено общество, което е прелюдия към моето разбиране за адаптивна анархия и тотално поемане на отговорност и съчетание на пряката демокрация с меритокрация и теорията на игрите. Вече работя по сериозна научна публикация по въпроса, която ако е рекъл Господ, ще излезе в квартил 3 или дори 2 на Уеб ъф Сайънс или скопус и ще разбуни духовете в сферата.

Най-голямата заблуда, водеща до фашизми от всякакъв тип и подстрекателство към насилие е, че някой ще победи дявола в неговата игра с неговите методи. Това е все едно на краставичар краставици да продаваш. Дяволът може да бъде победен и подчинен само чрез Бога със светлия Божествен пример на любов, ненасилие, творчество.

G. Pashev
https://bit.ly/gpashev

Ангел Грънчаров каза...

Пашев, Пашев, май нищичко не разбра от тази дискусия, завалийо борец срещу фашизъма?! :-( Ето че като борец срещу фашизъмо се нареди до путинците, които твърдеше, че уж ненавуждаш. В главата ти е пълна каша. А спекулациите ти с Бога са си за твоя сметка. Бог всичко вижда. Бог едва ли ти се радва за това, че обеща да помогнеш на клетата баба, която самият Бог неслучайно пази и държи в живота, пък най-нагло не спази обещанието си. Не съм ходил да видя бабата повече от 10 дни, може едва държащия се гнил прозорец вече да е паднал и да е убил баба Марийка. Като толкова благочестив Божий проповедник защо вместо мен не идеш да я видиш и да й помогнеш? Хем ще си направиш пиар че си добър човек ти, не аз мошеникът? (Можеш да се облечеш в предпазно за вируси облекло, на руския пазар комплектът струва 5 лева.) Приятно любуване от собствената ти извънземна мъдрост!

Анонимен каза...

Ако бабата 10 дни е можела без теб, значи и 100 и 365 дни в годината ще може без теб, не е ли така?!? И помниш ли като бяхме при монахинята в манастира какво каза тя? Тя каза, че има и много по-лоши случаи от нея, дето даже нямат и дом. А Путлер е типичен пример за фашист - ако не си съгласен поне с това, значи и ти си фашист. В Путландия ги има абсолютно всички признаци на фашистката държава. Това важи и за останалите постсъветски кочини, малко или повече. Изобщо, съветизираните зомбита са най-опасните от тези, които щъкат из земята, защото живеят най-объркан живот. Това важи и за украинската съветско фашистка кочина.

Нашата кочина Апталия, от която след някоя година ще се откажа окончателно, напът за Швейцария, е също типичен пример за кочина, пълна с фашизирани зомбита, от бабички до внучетата им. Тук фашизма се вихри в толкова много аспекти, че трябва да се опише в много томове. Даже тук имаме многовековна история на различни фашизми и свинщини, още от времето на масовия геноцид срещу прабългарските родове, избити варварски, защото не искали да се претопят в новата за фашистката държава тогава религия, превърната от Христово учение в религия официоз. Избиването на богомилите е следващ пример на вихрещ се фашизъм. Някои дървени философи, ако бяха живи тогава, сигурно щяха да са част от инквизиторите...

И точно аз, който винаги съм бил против путлерофашизма, да бъда наричан путлерист, е вече наистина повод за дело...


G. Pashev
https://bit.ly/gpashev

Ангел Грънчаров каза...

Пак нищо не си разбрал. Станал си едно си баба знае, едно си баба бае. За човеност явно нема смисъл да ти говоря...

Ангел Грънчаров каза...

Пашев, пак да те попитам: съзнаваш ли колко голям грях е да не изпълниш обещанието си спрямо баба Марийка, дадено преди Рождество, и то само и единствено защото мразиш мен?

И още един въпрос към теб имам:

Ти публично обяви, че баба Марийка била "златна мина" за мен и по този начин де факто ме обяви за мошеник, за крадец, за измамник (за което ще отговаряш пред съда!)!

Но щом за теб това е така, то искаш ли тази "златна мина" да ти я преотстъпя и ти да поемеш всички "облаги" от нея? :-(

Ето това ми е условието към теб: няма да те съдя само ако се съгласиш да поемеш ти "златната мина" баба Марийка - с всички "печалби" и негативи, а, какво ще кажеш по този пункт?