Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 3 декември 2022 г.

Ще се сбъдне ли най-голямата мечта на комунисто-путинофилите: България да изпадне от ЕС и НАТО и да отърколи в дивотиите и варварството на Путинска Евразия?


Новината на деня не са хартиените бюлетини. 

Новината е вчерашното предварително гласуване в COREPER (комитета на постоянните представители/посланици на страните членки на ЕС) по въпроса за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Хърватия се подкрепя от всички държави и ще влезе в Шенген от началото на 2023 година (когато ще влезе и в еврозоната, междувпрочем). Холандия е против България, но подкрепя Румъния. Австрия е против България и Румъния. Шансът България да остане единствената държава извън Шенген става по-голям от всякога. 

Ще цитирам Radan Kanev: "... поредица от български правителства не са си свършили... дипломатическата работа с държавите, които се противопоставят на членството ни в Шенген... Важна задача е да се обясни на другите членки на ЕС, ... че системната изолация на България задълбочава, а не решава корупционния проблем." 

"Системната изолация на България" от ядрото на ЕС. Това е новината на деня, дами и господа. Изолацията (изглеждаща все повече като полу-членство) на страната ни от Шенген и еврозоната. Ето ви едно непопулярно мнение: интеграцията на страната ни в ЕС не е резултат от, а решение за т.нар. "проблем с корупцията". Както и за много други проблеми, като липса на чуждестранни инвестиции и нисък икономически растеж, както и руското влияние, например. 

Изолацията ни от ЕС е резултат преди всичко на липса на политическа воля в София, на липса на политическа визия за развитие на държавата ни, на силното влияние на Русия сред българските политически кръгове и на обикновена чиновническа некомпетентност, особено във ведомствата, които би трябвало да договорят тези интеграционни процеси. Без интеграция в Шенген и еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, а после и на Босна. Независимо дали гласуваме с хартиена бюлетина или с машини. 

Съдейки по про-руската позиция на президента, служебното правителство едва ли ще направи нещо драматично, което да подобри перспективата пред приемането ни в Шенген или еврозоната. Участието на открито про-руската БСП в правителство, излъчено от това Народно събрание (евентуално с третия мандат), също едва ли ще помогне. Правителство "на малцинството" с втория мандат на ПП е по-скоро силно желана фантазия, отколкото реална възможност. Нови избори няма да произведат по-добра парламентарна конфигурация за партиите, деклариращи евроинтеграцията на България за свой приоритет. В тази ситуация би било добре някой да попита българския бизнес - както местните предприемачи (не тези, висящи на държавни пари), така и чуждестранните инвеститори в страната - какво управление предпочитат. Имам силното усещане, че отговорът ще е еднозначен в полза на правителство с първия мандат, подкрепено от евроатлантически ориентираните партии, деклариращи поне на думи като свои приоритети бързата интеграция на страната в еврозоната и Шенген. 

Междувпрочем - както съм го казвал и много пъти преди - считам, че простотиите с хартиените бюлетини нямаше да се случат (както и нямаше да се случат тепърва много, много по-драматични за страната простотии), ако имаше преговори за съставяне на правителство с първия мандат. Държава се управлява от хора в парламента и в Министерски съвет, а не с улични протести. Протестите не са лошо нещо - даже са задължителни, когато се прекрачват морални граници, но не могат (а и не трябва) да заместват политическия процес на договаряне и осъществяване на управление. За пореден път - който го е страх от мечки, не ходи в гората. Въпреки че един приятел наскоро ми възрази, че по принцип това е така, но понякога нито мечките са мечки, нито гората е гора, нито ходенето е ходене... (Nicola Yankov)

ЦЕЛИЯТ КОМЕНТАР ЧЕТЕТЕ ТУК:


ДОБАВКА:

Изолирането на България от Шенген безспорно е оценка за цялостно творчество на ГЕРБ - за "правната реформа", за "борбата с корупцията", за Таки като пазител на външната граница на ЕС, за оградата и за оная сграда, дето "само остана да се боядише". Един голям "конграчулейшън", ако може така да се каже.

Разбира се, за този грандиозен успех допринася и руския Крим на натовския ястреб Румен Радев, неговата постоянна грижа за падането на санкциите срещу Русия, и за усилията му да не удължава войната срещу Украйна като им дава оръжие. (Асен Григоров)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем... 

3 коментара:

Анонимен каза...

Дай Боже да се сбъдне. То се видя че евроатлантическата мечта е една лъжа. То и с Русия няма да е кой знае какво, ама поне нещо ще ни построят - някой АЕЦ, оръжие ще ни дадат, евтин петрол и газ.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, не казвай "Дай Боже да се сбъдне!", а казвай "Дай Ленин да се сбъдне", ведь твоят бог нали е Ленин - и Путин де, извинявай, щах да забравя него!

Бог просто нема как да даде нещо толкова лошо да се сбъдне, т.е. да се стовари връз главите дори и на тъпанари като теб...

Ангел Грънчаров каза...

Не е лъжа евроатлантическата мечта, таваришч. Така ти се чини, щото ти самият си лъжлив...