Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 януари 2023 г.

Как отговори на въпроса ми г-н Иво Инджев - и как реагират граждани на идеята за протест пред Президенството?

Ето какво ми отговори г-н Инджев на моя въпрос (виж: Трябва ли да излезем на протест с искане (п)резидентът Р.Радев да си подаде оставката заради престъпленията ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА и ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ?): 

Иво Инджев

Към Angel Grancharov:

Ангеле,

Време беше много отдавна ние гражданите да попречим да се стига до това да има нужда да решаваме на площада съдбата на демокрацията в България, но явно не успяваме повече от онова, което все пак сме постигнали.
В лично качество съм много поласкан да бъда определян като будител (има едно есе, където съм споменат в този смисъл от покойната Ани Дръндарова, по ирония на съдбата е майка на един, който се опита да ме осъди в желанието си да ме заклеймява по антикомунистическа линия!).
Но чак “организатор на масите” не съм.
Двете големи – дори огромни бих ги нарекъл – шествия в подкрепа на Украйна в София тази пролет бяха организирани наистина спонтанно от непознати помежду им граждани с призив във Фейсбук. Очевидно е имало обществена енергия, която са уловили и подбудили. Малко е трябвало.
Пазя се да не заставам в позата на такъв организатор, за да не бъда обвинен с месиански претенции, каквито наистина нямам. Преценил съм след много, много участия в какви ли не инициативи,че съм най-полезен с онова, което правя сам пред компютъра.
Да участвам все пак мога, но не и да се самообявявам за някакъв водач. А и по принцип без покана на гости не ходя (не отговарям на “окръжни” писма без лично обръщение към мен). Тук съм домакин, поканил съм мнозина и това ми стига като осъзнат избор за някаква обществена функция.

А ето аз какво му отвърнах:

Благодаря за отговора, Иво! Съгласен съм, че гражданската демократична общност у нас трябваше отдавна да се противопостави на игричките на Румен Радев и Боко Методиевич, започнали още с избирането на първия с решаващата помощ на втория - след заповедта на господарите им от Масква. Това, което пишеш всеки ден в блога си, казвайки без усукване истината по толкова важни въпроси, играе благотворна роля за проясняване на съзнанията на хиляди българи, а пък на тази основа след това идва нуждата да се активира тяхната воля, тяхната решимост за протестни действия. Което би трябвало вече да се направи от политиците от реформаторско-демократичното антимафиотско крило, които би следвало да правят нужното за това щото руско-българската мафия да престане да се гаври със съдбините на българите. На мен ми се струва, че реформаторско-демократичните политици би следвало да се вслушват много внимателно за какво си говорят хората в мислещи общности като тази в твоя блог. И че те трябва да внимават да не излезе, че с нерешителността си са подпомогнали игричките на въпросните, на упоменатите първенци на петата колона на Русия у нас, именно таваришчите Румен Радев и Боко Методиевич.

ДОБАВКА: РЕАКЦИЯТА НА ЕДИН ГРАЖДАНИН И ЧИТАТЕЛ НА БЛОГА НА Г-Н ИНДЖЕВ:

“не е ли време ние, гражданите, да излезем на площада пред Президентството с искане за незабавна оставка на (п)резидента Радев защото той не само че безцеремонно потъпква българския интерес, обслужвайки интереса на доказано зловредна и душманска спрямо България имперска сила, Руската империя, което се нарича ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА”

Подкрепям напълно, и ще съм от редовните на площада със семейството си, както бяхме от края на миналия век насам!



ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: