Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 20 март 2023 г.

Можем ли ний, гражданите, да сътворим жизнеспособна доктрина на България, която да възвърне силата на българския дух?


ЩРИХИ КЪМ ЕДИН БЪДЕЩ ПРОЕКТ ЗА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА НА БЪЛГАРИЯ 

Българската национална доктрина следва да съдържа българската идея, т.е. истината за историята на България. В нея трябва да намери свой израз българската мечта, т.е. най-съкровеното, което таят душите ни. Оживяването на тази истина ще събуди българския дух, агонизиращ от тиранията на толкова много лъжи. 

Най-напред ние не си даваме сметка, че България има огромна заслуга за европейската култура със своята азбука и книжнина, а също така и с ролята си за разпространението на Христовата вяра и религия. Забравяме това, а то следва да е ядро на съзнанието ни за национална гордост. 

"Познайте истината, защото истината ще ви направи свободни!" са думи на Спасителя Иисус Христос; дошло е време ние, българите, да се спасим - като постигнем истината за самите себе си. Лъжите тровят живота ни и убиват бъдещето ни и като индивиди, и като нация. За жалост, душата на България страда от тежка болест. 

Заразата, тъй злотворно тровеща българската душа, е абсурдната и лъжлива славянофило-русофилска вяра, че ние, българите, сме "малките братчета" ("братушките"!) на тъй могъщата тиранична империя на североизток, именно Руската империя, и че "дядо Иван" (Грозний!), сиреч руския цар, щял да ни "освободи", щял да ни поднесе свободата на тепсия. Срещу тази толкова коварна вяра се бореше Апостолът на българската свобода Дякон Игнатий, Васил Лъвский. Точно затова той и загина на бесилото, загина защото делото му влезе в остро противоречие с копнежите на руските империалисти да правят България своя Задунайская губерния. За независимостта на България умря и Стефан Стамболов, продължителят на святото дело на Васил Левски (и на Георги Раковски, учителят на Дакона Игнатия!). 

И така, проклятието на България е Русия, руският империализъм. И робското преклонение пред руския господар, от което страдат немалко българи с опорочени от лъжи съзнания. 

България не само е в Европа, оттук, от Тракия и Елада, е започнала Европейската цивилизация на свободата, тук са нейните извори. Затова и враговете на българската свобода така силно мразят Европа - защото Европа значи свобода. Европа значи и достойнство. Робът, докато не прозре истината, че е човек, сиреч свободно същество, винаги ще мрази Европа, щото най-ненавистното за истинския роб е тъкмо свободата. 

Българското училище трови съзнанията на младите с догмите на имперската роболюбива русофилщина. Първата стъпка към възвръщане на достойнството на България е училищата в България да престанат да обслужват руския имперски интерес. Лъжливата русофилска митология за нашите "братя-освободители" трябва да бъде изгонена не само от училищата на България и от учебниците, тя трябва да бъде изтръгната най-вече от душите на поразените от нея. 

За да живеем нормално, човешки, т.е. свободно, в семейството на европейските достойни народи, трябва да възпитаваме младежта на България в ценностите на свободния живот. Младите в училищата трябва да практикуват свободата, да привикнат към нея, да заживеят с нея, да я обикнат дотам, че да са готови да мрат за нея. Това ще стане с непосредствено и практическо РЕАЛНО ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ, ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ, сиреч ДЕКОМУНИЗИРАНЕ на българското образование. Защото, за жалост, свободата от българските училища е изгонена и прокудена по руско-съветско-комунистически тертип и образец. 

Едва на тази основа ще стигнем до тъй потребното ни оживяване на младата, ала непрокопсала заради руско-кагебисткия неотслабващ, напротив, засилващ се контрол над съдбините ни. България, за свой срам и резил, се прочу като руски троянски кон в Европейския съюз и НАТО! Трябва непременно да измием този срам! 

Дойде времето ние, българите, вдъхновени от героичната битка на свободолюбивия украински народ против агресията на руския империализъм, да счупим русофилските вериги, в които са оковани душите на толкова много наши сънародници! Та България да стане от колене, щото, за жалост, ние, освен да клечим унизително пред руските си господари, друго май и не правим! 

Бог да ни дава сили в тази свещена битка за истина и свобода! Българи и българки, нека да докажем на целия свят, че не сме роби, а достойни человеци, заслужаващи да живеят пълноценно, т.е. свободно - и благоденстващо. Материалната мизерия, бедността, е производна на духовната такава, т.е. мизерията в душите ражда мизерията в кесиите ни. 

Това са някои щрихи към един проект за национална доктрина, който трябва да разработим най-вече ний, гражданите. И като го сторим, като сътворим тази наша национална доктрина-кауза, ще заставим политиците да я пазят като зениците на очите си и да работят за спазването й.

С оглед на гореказаното пръв национален празник на България следва да е 11 май (24 май по нов стил!) - Денят на българската азбука, просвета и духовност! 

ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: