Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 7 март 2023 г.

Трябва ли младите хора да бъдат обучавани да водят война, нужен ли е в училищата предмет "Защита на отечеството"?

Предложението за часове по “защита на отечеството” идва от Министерство на образованието. Служебният ресорен министър е известен и като съветник на предходен комунистически президент.

А също така - за тези, които помнят - и като адвокат на Мишо Бирата (R.I.P). Макар няма как да не помнят, че “Ало Ваньо” видя бял свят след обаждане на именно онзи предходен президент.

В случая какво е важното - че доказан кадър на двама комунистически президенти въвежда (нео) комунистически предмет в училище, където тази ”защита” включва изучаване на историята на армията, нейното въоръжение, облекло, порядки. Вероятно и на обноските между стари и нови войници, примерно как се иска огънче от стар войник:

“Другарю стар войник, полагам манерка бойна, празна, готова за инструктаж. Бих ли могъл да се докосна до вашето огнено щастие без да ви го отнема?!?”

Нещо повече - такъв предмет НЕ се изучаваше в соц гимназиите, а се правеха едноседмични лагери, които наричахме “военно”. Не на последно място - този предмет в университета се казваше “Гражданска защита” дори при комунизма. Замяната на граждани със съотечественици, на граждански с отечествен - си е par excellence реверанс към фразеологията на руския комунизъм.

На фона на този тип държавна политика няма какво да коментираме скандалната защита на този предмет от шефката на учителския синдикат - която самата сякаш се е сраснала духом и телом със соца и е негова забележителност.

Освен тези напъни за връщане в комунизма, свидетели сме и на същия deja vu в икономиката, където пазарни реакции са обилно заклеймявани като спекула. За която са виновни веригите (основно западни инвеститори) и нито дума за веригата на доставки и участниците в нея, за спящите регулатори, населени с калинки-малинки, за отговорността на непазарните икономически структури - вадещи рента с политически чадър и т.н. Сигурно защото са български и за тях закони не важат щом са съотечественици. А защо ни трябва познание за пазарна икономика щом на око можем да кажем какъв марж е справедлив за крайния търговец?

Разбирате ли откъде идва голяма част от драмата на обществото ни?

Ами няма как да завърши преходът към развита демокрация и ефективна пазарна икономика, които да направят България просперираща държава и солидарно общество, докато основните хора във властта са с обучение, възпитание и манталитет от комунизма.

Но днес определено има място за предмет “Защита на демокрацията от клептокрацията, автокрацията и диктатурата”. (Evgeni Kanev)

ВИЖ СЪЩО И: 

Часове по “Защита на Отечеството” в училище - от "възпитание в гражданственост" до "остаряла пропагандна теория”


ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата. 

Няма коментари: