Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 11 април 2023 г.

Политиката не е занимание за неощипани непорочни девици, гнусящи се да разговарят с "не наште", а е и "мръсна работа" - но за доброто на страната и народа!

 

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР ПО ПОВОД НА ПОЗИЦИЯТА НА ПРОФ.ЯНАКИЕВ, НАПИСАХ ГО ВЪВ ФЕЙСБУК - ЩОТО В ЮТЮБ, КЪДЕТО Е ИНТЕРВЮТО, СА ИЗКЛЮЧЕНИ КОМЕНТАРИТЕ: 

Важно, заслужава да се чуе... препоръчвам го, макар че не съм съгласен с тезата професора... 

Прочее, да кажа вкратце аз какво мисля по повод на тъй интелигентното и рационално-теоретично изказване на проф. Янакиев: 

Ето какво написах във фейсбук и във Философския дискусионен клуб на приятелите си: 

Дами и господа, какво ви е мнението за казаното от проф. К.Янакиев? 

Моето възприятие е, че уважаваният професор греши, което мен специално ме озадачи: добре де, колко пъти трябва да ходим на избори, а Радев в това време да прислугва на Путин, та нима политиката не е изкуство на възможното (и на компромиса!), откъде-накъде да смятаме, че в Парламента между различните политически сили "наште" не требвало да водят диалог само щото "ония, другите", ни се виждат лоши? (Не казвам, че мутро-комунисто-гербоваците не са лоши, лоши са, ай, колко много са лоши, но за жалост, в Парламента са те, пратени са там от избиратели като нас, то в Парламента не може да има само такива, дека ни аресват?!) 

А Нинова нима е много убава, та се наложи да правим правителство с нея? А Славчувите хашлаци нима са по-убави от Боковите, та се наложи да правим правителство и с тях? 

Моята теза е: в Парламента трябва да се провежда диалог с ВСИЧКИ и в този тежък исторически момент се налага да се правят ТЕЖКИ КОМПРОМИСИ заради доброто на страната и народа! 

"Ах, Борисов е толкова лош, че ний, чистичките и непорочните, даже не щем да разговаряме с него, щот ке се оцапаме!" - това са реакции на непорочни неощипани девици, а не на политици! 

Политиката, дами и господа чистници, е мръсна работа, да, налага се политиците да се ровят в мръсотии и да правят гадости - в името на нещо добро (което ще се разбере не от съвременниците, а от бъдните поколения!)! 


Апропо, на Хари Труман нима му е било лесно да нареди да бъде пусната атомна бомба в Япония - та да даде знак на Сталин да внимава, щот Сталин има ламтеж да завладява цяла Европа?! Ами на Чърчил и на Рузвелт нима им е било лесно да наредят да бъдат сринати с жестоки бомбардировки германски градове - само и само Сталин да знае какво го чака ако опита да тръгне на поход на Запад?! Ами на Костов нима му беше лесно да проведе приватизация на окрадените, на източените от комунистите и затънали в дългове държавни предприятия, та и до ден днешен да го плюят медийните мерзавци, че бил "разпродал на безценица" нашата, видите ли, "прекрасна социалистическа индустрия"?! 

Политиката, драги дами и господа, не е занимание за неощипани непорочни девици, гнусящи се да разговарят с неприятни им разбойници - каквито са мутро-комунисто-гербоваците. Но се налага, и то се налага да бъдат принудени тия мутро-гербоваци или да направят нещо добро за България, или да заминават завинаги на кино - и по дяволите! 

Това е моето мнение. Та проф. Янакиев, като се изказва, чини ми се, че иска да се хареса на избирателите (твърдите!) на ПП-ДБ щот има, предполагам, политически мераци... 

А така един философ не бива да говори, не бива личният интерес да е водещ - особено пък за философ като него! Трябваше да заеме една по-разумна и мъдра позяция, ала ето, той разсъждава като политически сектант и фанатик, а така не бива да разсъждават истинските философи... 

Знам, че професорът е авторитетен и уважаван човек, аз също го уважавам, но за мен истината е по-скъпа, ако ми позволите да повторя тук думите на Аристотел... 

Приятни размисли ви желая! Бъдете здрави! И хубав ден!



ПОДКРЕПА: Become a Patron!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: