Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 19 май 2023 г.

Защо учителстването е духовна мисия?


Днес на гарата в Пловдив, търсейки си вагона и мястото, на перона се засекох с млад човек, който като ме видя тръгна към мен, подаде ми ръка и ми рече: 

- О, г-н Грънчаров, много се радвам да Ви видя! Как сте, ще пътувате ли? 

Аз му подадох ръка, но не се сетих да се познавам с усмихнатото момче и затова го попитах: 

- Извинете, откъде се познаваме? 

И младежът ми каза: 

- Вие ми бяхте учител в ТЕТ "Ленин" навремето. Искам да Ви кажа, че Вашите часове по философия ми повлияха така, че на 50% от успеха си в ай-ти технологиите дължа на Вас. 

Аз пък, чувайки това, попитах: 

- Как така? Как е възможно това? Нима философията може да повлияе и в тази посока? 

А той ми рече: 

- Да, особено много ми повлияха часовете по логика, логическите задачи, които ни давахте. Но и изобщо въпросите по философия, които задавахте, ни провокираха да мислим. Тъй че съвсем справедливо твърдя, че силно сте ми повлиял. За което благодаря! 

Силно впечатлен, аз му казах, че се радвам, че така мисли, заслугата, казах, е на философията, а не на мен. Тя, философията, влияе благотворно на всички, за жалост не всички го разбират. 

Попитах го след това кога е завършил, разбира се, като разговаряхме, в съзнанието ми се появи неговия образ, щото все пак бяха минали почти 10 години от завършването му. Поговорихме си още малко, пък след това всеки тръгна да търси своето си място. 

Преди да сляза в Костенец (момчето пътуваше за София) пак се засекохме, пожелах му всичко добро. 

Та така е при нас, учителите. За тия повече от 35 години, в които съм учителствал, съм общувал може би с 15-20 000 ученика, не знам, не мога точно да кажа. И на всекиму с нещичко, така или иначе, съм повлиял. Аз затова казвам, че учителстването е духовна мисия, но кой ли ми вярва?! 

Това е. Приятна вечер ви желая!


ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg.bg 

Няма коментари: