Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 10 август 2024 г.

Защо емоционално-духовните отношения между мъже съвсем не са "нетрадиционни"?

Няма налично описание на снимката. 
 
КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: 
 
Скандал в Гърция заради филм, показващ Александър Велики като гей -  Последни Новини от DNES.BG 
Добре е да се осмисли това, което е написал Виктор Лилов. Още примери от дълбоката древност, за които се сещам сега: Ахил и Патрокъл, Александър Македонски и Хефестион, Сократ и Алкивиад... И какво излиза при това положение: нима са "нетрадиционни" тия отношения между мъже? (Платон, прочее, смята, че чисто духовната връзка между мъже или истинското приятелство стои по-високо от любовта между мъж и жена, понеже в него физическата, плътската, сексуалната близост не играе никаква роля, това е тъй наречената "платонична любов" между мъже.) Нищо не пречи да обсъдим темата в нашия Философски дискусионен клуб.
Сократ изтръгва Алкивиад от прегръдката на телесните удоволствия. Картина  на Анри Реньо • Нова Визия 
 
Чуйте ме, о, млади мъже, чуйте ме!
Чуйте ме, о, старейшини на здраво укрепения Урук!
Оплаквам смъртта на моя приятел,
На гроба на моя приятел съм, скърбящ.
О, Енкиду, братко, ти беше брадвата, която ме съпътстваше,
беше силата на ръката ми, мечът в моя пояс,
щитът пред мен, великолепна дреха,
най-ценното ми съкровище.
Тези думи са на повече от 4000 г. Това са думи, които един мъж изрича над смъртното ложе на друг мъж. Преди 4000 години. Това са чувствата на Гилгамеш, за когото Енкиду е не само спътник, но и част от неговата собствената идентичност, част от неговия живот.
Любовта между Гилгамеш и Енкиду е дълбока, всеобхватна, надхвърляща простите определения. Тя е дълбоко приятелство, братство и да - романтична любов, изразена чрез споделеният им живот, емоционална подкрепа, общи приключения и силната скръб, която Гилгамеш изпитва след като смъртта отнема неговият Енкиду.
Как вие, невежи хора, имате наглостта да твърдите, че тези чувства между двама мъже са "нетрадиционни"?
Ще ви кажа кое е нетрадиционно - вашето невежество е нетрадиционно, наглостта ви е нетрадиционна, арогантността, с която мислите, че имате право да определяте как другите да живеят.
Вие нямате никакво място там, където би трябвало да се намират хора на честта.
Не съм вярвал и в най-мрачните си кошмари, че невежеството ще вземе властта и ще започне да създава закони по скудоумната мярка на собствените ви примитивни представи за живота, или онова меркантилно битуване на мижитурки, за което си мислите че е живота.
(Victor Lilov)
 
================
 
😅Илон Мъск обяви първата си приятелка-робот с изкуствен интелект. Мъск каза, че я е поканил на вечеря и се радва на предизвикателството с нея, наричайки я умна, красива и послушна.
У 99% от мъжете се появи надежда...😅
 

 

 

ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: