Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 14 август 2024 г.

Как е правилно да бъдат обучавани и възпитавани децата и юношите, пък и младежите, т.е. съвсем младите мъже?

Являются ли древние греки и современные одним и тем же народом | Древний  Мир | История | Дзен

Как е правилно да бъдат обучавани и възпитавани децата и юношите, пък и младежите, т.е. съвсем младите мъже:

На едно място (виж: Начало на дискусия по темата: Съществува ли душа?) един човек ме запита ето какво: Като философ, учител и човек с гражданска позиция какво мислите за кеча, за бъдещата Кеч-академия и за въздействието, което тя ще има върху българските младежи? Отвърнах му следното, което, понеже има принципно значение, е добре да бъде публикувано отделно и в блога ми, и в профилите ми във фейсбук и на други места:

Аз бих предложил българските младежи да бъдат обучавани повече в мислене чрез обучение по философия, а не в кеч. Да развият повече душите (умовете, волята, чувствата и пр.) си, а тялото би следвало да е на втори план. Няма нищо лошо в това младите да упражняват и да развиват телата си (чрез кеч, фитнес, какви ли не спортове), но лошото е ако заради упражняването на телата си забравят за своите души и станат в крайна сметка дебили с добре развити тела. Тия две неща, от които се състоя човекът, душата и тялото, следва да бъдат развивани едновременно, паралелно, с еднаква грижа и настойчивост, което е доста трудно, обикновено става така, че като се занимаваме с едното, забравяме за другото. 

undefined 

Гърците навремено, в древността имали идеал на т.н. "калокагатия", т.е. красивият добър човек, човек, който е както с добре развито красиво тяло, така и с добра, при това незатъпяла, активна в мисленето и в търсенето на истината душа. И гърците, както си личи, са били прави. Този техен идеал следва да легне в основата на образователно-възпитателните програми и сега. Обучението на младите в античността било пак в две насоки, децата и юношите се обучавали на гимнастика (за да развият телата си) и музика, думата музика иде от музите (на старогръцки: Μοῦσαι, ед.ч.: Μοῦσα, Mousa) в митологията това са богините, вдъхновителки и покровителки на поезията, изкуството и науката, ето така, по този начин те развивали хармонично и пълноценно различните способности на душите си. 

Красота • Arzamas 

Това исках да ви кажа. Сам разберете какво следва да е мястото на кеча и на другите спортове.

 

ДОБАВКИ:

Как да четем философски текстове?

Философията развързва възлите в нашите мисли, които ние по глупав начин там сме завързали; но за да постигне това, тя трябва да прави движения със същата тази сложност каквато имат тези възли. Макар резултатът на философията да е прост, нейният метод не може да е прост - щом трябва да стигнем до такъв резултат. Сложността на философията не е в нейната същина, а в нашето възловато разбиране.
Лудвиг Витгенщайн
 
Може да бъде изображение с 1 човек 
 
 
 

 

ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

На хомосексуализъм, според теб.

Анонимен каза...

Пак тези Gейщини? Аман от подобна непохватна пропаганда!