Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 20 октомври 2024 г.

Какъв е смисъла на телевизионното предаване "Big Brother"?

По начало предаване като Big Brother има доста смисъл, това не бива да се отрича. Макар че мнозина не го разбират. Предаването в никакъв случай не е глупост, който смята, че е глупост не разбира или се е объркал. Искам да кажа нещо важно.

Това предаване е хубав психологически експеримент. Участниците, затворени заедно във въпросната "къща", стават подвластни на психологически механизми, благодарение на което показват публично своята същина, своя манталитет, своята душа и личност (клета, мизерна, проста, нещастна, изкукуригала, вманиачена от разни мании, примерно за слава или за величие и пр.) Получава се така, че в "комуната" човек трябва да се адаптира, да се присъедини към някой кръг лица, да се сближи с тях, с други няма как да се сближи поради личностни и психологически (характерови) различия, което поражда неизбежни конфликти, караници, спорове и т.н. Участниците се "изнервят" в този изкуствен свят, в който са по принуда, т.е. за пари и пр.

И показват цялата прелест на своята душевна нищета (показват простотията си!), при това в най-пищни, неподправени форми, въпреки старанията да се правят на велики, на важни, на интересни и пр.

Big Brother пък е господар и може да прави каквото си поиска с тях, прави им състезания, мръсотийки, гадостчици и, респективно, участниците са под неговата безусловна власт, както е в романа на Оруел "1984", оттам, прочее, е и името "Big Brother". Комунизмът, в който живяхме, беше нещо като същия експеримент, пак не можехме да излизаме или пътуваме по света, пак си имахме "Big Brother", казваше се Тодор Живков и прочие простотии имаше, имаше при това и мило усмихнати милиционери, които чупеха костите на провинилите се, имаше партийни секретари и пр., т.е. беше още "по-интересно".


Та такива работи. С предаването "Big Brother" имаме прекрасна възможност да се полюбуваме над "матрьяло", както умно се изразява Боко Борисов, т.е. да се погледнем отстрани, щот ние в никакъв случай не сме по-добри или по-интересни от участниците. И затова който се прави на умен и "ентелегентно" дърдори, че Big Brother било "пълна тъпотия", всъщност само признава, че не разбира смисъла и нехае за истината. Като философ, който обаче обича истината, се опитах да ви кажа как стоят нещата всъщност. Т.е. да ви помогна да разберете въпросния смисъл. Та да не се излагате като говорите или пишете глупости.

Това исках да ви кажа. Може да ме пооплюете, нема проблеми.

Хубав ден! И бъдете здрави!



ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg.bg

1 коментар:

Анонимен каза...

Очаквахме Грънчаров и Денис Белята да влязат в къщата. Разочаровани сме.

ТеЛе Зрители