Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 10 октомври 2024 г.

Няма да се "оправим" докато не почнем да четем Библията, вниквайки задълбочено в истините на Христовото учение!

Дискусията в нашия Философски дискусионен клуб на тема „Как в училищата да приобщаваме младите към великите ценности на Духа, вярата в Бога и религията?“ предизвика коментари там, в ютюб-канала ПАРАЛЕЛ 42, които пък породиха началото на дискусия по важна тема, ето как стана това:  

@vassilpetrov19: Съжалявам ако съм неприятен, но Швейцария е това, което е благодарение на капиталите, които френският двор плаща за охрана на елитна швейцарска гвардия. Така се създава необходимост от гаранция за златните франкове в швейцарски трезор и по-късно в банка. Впоследствие швейцарската банка чрез наднационално споразумение гарантира тайната на всеки влог и така става привлекателна за всякакви капитали. Именно това вдига икономическия потенциал на Швейцария, а не както твърдите Вие, господин Грънчаров, четене на Библия. Поздрави!  

Ангел Грънчаров: Вашето обяснение е материалистично, по логиката на този свят. Моето обяснение за просперитета на Швейцария и на всяка напреднала страна е същностно и дълбинно, показва първата причина за станалото.  

@vassilpetrov19: @Paralel42 Мога да допълня, че самите гвардейци са водели скромен и спестовен начин на живот, ако и да са печелили добре. Това именно способства концентриране на спечеления ресурс в Швейцария. Няма как да проверим кой какво е чел по повод на библията, на което според Вас се дължи този финансов успех. Мисля, че колкото и "дълбинни" и нематериалистични според Вас причини да са станали повод за просперитета на Швейцария, можем да кажем със сигурност, че други общности - морални и религиозни, които здраво са наблягали на библията като четиво са се разминали с подобен просперитет. Поздрави!  

Ангел Грънчаров: @vassilpetrov19 Да води човек скромен спестовен живот вече е християнска добродетел, която именно е постигната или култивирана благодарение на Учението на Христос. Да твърдите, че истините на Христовото учение нямат отношение към просперитета на Швейцария, Германия и др. християнски народи и страни означава да твърдите, че духовните неща не играят роля в развитието на човеците и на народите, а това е твърде съмнително твърдение. А че народи като нашия, които се представят за християнски, пък не са постигнали просперитета на Швейцария, Швеция, Дания, Америка и пр. означава само, че ние не сме успели да вникнем в смисъла на въпросните истини на Христовото учение, иначе казано, не сме чели Библията изобщо или не сме я чели истински, задълбочено и пр. И тезата ми е, че няма да се "оправим" докато не почнем да четем Библията. Опитайте сам, седнете, четете Библията по-сериозно и да видим дали в живота ви нещо ще се промени. Аз твърдя, че ще се промени. Вие твърдите, че няма да се промени. Искате ли да направим експеримент и да проверим на дело кой е прав?

ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Коранът е по-актуален за четене.