Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 23 октомври 2007 г.

Министър Петков възстановява славната павликморозовска традиция милицията да използва услугите дори на непълнолетни доносници

Получих в блога си реакцията на "Асоциация на свободното слово АННА ПОЛИТКОВСКАЯ", която е във връзка с една информация на сайта Медиапул със заглавие "Ученици стават нещатни сътрудници на МВР". Ето малка информация по изнесеното в Медиапул за скандалния случай на нашата европеизираща се, но в същото време и усилено милиционизираща се полиция:

Ученици от професионалната гимназия по електроника “Джон Атанасов” са най-новите нещатни сътрудници на МВР. Това напълно кореспондира с желанието на министър Румен Петков за разрастване на ведомствения агентурен апарат, с тази разлика, че средношколците няма да бъдат под прикритие. В понеделник официално бе открита електронната страница, на която ще могат да се подават сигнали за Интернет престъпления.

Сайтът е разработен от възпитаници на гимназията със съдействието на специалиста по борба с компютърни престъпления от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) Явор Колев. Замисълът е “Интернет патрули” от ученици да подават сигнали в ГДБОП за сайтове с незаконно съдържание и други нарушения в глобалната мрежата.

Преди символично да открие сайта с думите “Пускаме го”, министър Петков заяви, че е много развълнуван, тъй като това е “най-отчетливият успех на МВР в последните години”.

Той се обърна към учениците с думите: “Вие, момчета, осмисляте труда на хората от ГДБОП. Давате сериозен повод за гордост на служителите в ГДБОП, които са сред най-добрите в Европа”. Министърът пожела на младежите да намерят реализация в правоохранителните органи и добави: “Вие сте единственият случай, в който потърпевшите от работата на Явор Колев са доволни”.

Дейността на Колев редовно предизвиква недоволство сред споделящите файлове в Интернет и собствениците на торент-тракерите.

Румен Петков обеща да даде лаптоп на учениците, за да може работата им да бъде “по-оперативна”, защото Интернет е “лост на организираната престъпност и терористичните организации”. Освен това ще ги покани в кабинета си, за да обсъдят “други възможности за съвместна работа”.

Явор Колев заяви, че децата трябва да бъдат информирани за опасностите в Интернет и вредите, които може да донесе ползването на мрежата.

Учениците обясниха, че идеята е насочена към предотвратяването на сексуална експлоатация на децата и срещу педофилията. Освен това “Интернет патрулите” ще сигнализират за финансови престъпления. Възпитаниците на гимназията заявиха още, че приемат идеята като полезна за обществото и не се смятат за доносници.

Сайтът се създава с помощта на Сдружението за електронни комуникации, чийто председател Теодор Захов, заяви, че това е предупреждение към “Интернет престъпниците”

Не е ясно какво смятат родителите за възможността децата да отделят немалка част от времето си в разглеждане на порно сайтове, докато открият “педофилски” такъв и дали самото вътрешно министерство няма да стимулира учениците да посещават по-често сайтовете “за възрастни”.

Туйто. Запазвам си правото да коментирам и аз този скандален случай. Подчертал съм най-фрапиращите моменти в изказването на другаря Румен Петков. Най-краткият ми коментар не може да е друг освен този: тия са неспасяеми, тия са непоправими, тия са особено тежък случай...

2 коментара:

Асоциация на свободното слово "Анна Политковская" каза...

Лошото е, че тази информация не се появи в други медии. В блоговете, които често преглеждаме, изглежда също няма. Мисля, че хората не съзират опасността. Но в Медиапул, който има много читатели, форумците наистина са на ниво.
Но са необходими и други действия,трябва тази практика да се пресече.

Ангел Грънчаров каза...

Да, наистина, аз лично смятам, че в блогосферата напоследък се предприеха някои "инициативи", в резултат на които тя стана доста послушна и безразлична към случващото се: смея да заявя, че блогосферата беше обезоръжена, тя стана сива като печата. Това е жалко и страшно...